Πανάδες και κηλίδες στο δέρμα: Πού οφείλονται και πώς θα απαλλαγείς από αυτές

Πανάδες και κηλίδες στο δέρμα: Πού οφείλονται και πώς θα απαλλαγείς από αυτές
Μπορεί οι τονισμένες φακίδες να δείχνουν χαριτωμένες στο μαυρισμένο δέρμα, οι πανάδες και οι κηλίδες όμως είναι αντιαισθητικά συμπτώματα της ανεξέλεγκτης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Υπεύθυνη για το χρυσαφένιο χρώμα που παίρνουμε το καλοκαίρι είναι η μελανίνη, μια χρωστική πρωτεΐνη η οποία παράγεται από τα μελανοκύτταρα που ενεργοποιούνται με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, χαρίζοντας στο δέρμα σκουρότερο ομοιόμορφο χρώμα, προκειμένου να το προστατέψουν. Όταν, όμως, η παραγωγή μελανίνης παρουσιάζει ανωμαλίες, συσσωρεύεται τοπικά με τη μορφή δερματικών κηλίδων και πανάδων.

Οι αιτίες για τις πανάδες και τις κηλίδες

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που διεγείρουν κατά τόπους τη μελανίνη και προκαλούν μελαγχρωματικές κηλίδες, όπως η υπερέκκριση οιστρογόνων, η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά και η κακή διατροφή που συνδυάζεται με έλλειψη βιταμινών.

Επίσης, αρκετά αρώματα και καλλυντικά που περιέχουν οινόπνευμα, πολλά ηρεμιστικά χάπια, καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με υπερβολική έκθεση στον ήλιο θεωρούνται πιθανές αιτίες.

Μήπως είναι κάτι πιο σοβαρό;

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες είναι όχι μόνο εξαιρετικά αντιαισθητικές αλλά κάποιες και πολύ επικίνδυνες. Από τις γνωστότερες είναι η μελαγχρωματική ακτινική φακή (φακίδα) που εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, το στήθος, τα χέρια και στους ώμους. Ως κηλίδες μπορεί να ξεκινήσουν αρχικά και οι σμηγματορροϊκές κερατώσεις, οι λεγόμενες κρεατοελιές, ενώ μια τρίτη μορφή κηλίδων είναι η μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση που παρουσιάζει πολλές φορές το δέρμα όταν εκτεθεί στον ήλιο, ενώ είναι ήδη ερεθισμένο. Τέλος το μέλασμα, κοινώς πανάδα, οφείλεται στην ηλιοθεραπεία και σε ορμονικές διαταραχές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια ή όσες παρουσιάζουν πολυκυστικές ωοθήκες πιθανόν να εμφανίσουν μέλασμα, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στο μέτωπο, τα ζυγωματικά, το άνω χείλος και, σε μικρότερο ποσοστό, τα μάγουλα.

Δες πως θα διώξεις από το δέρμα σου τις κηλίδες και τις πανάδες…

Δείτε ακόμη: Εσύ ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να προστατέψεις τα μαλλιά σου;

Λευκαντικές κρέμες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση

Μολονότι σήμερα μπορείς επιτυχώς να θεραπεύσεις με ιατρικές μεθόδους αυτις πανάδες και τις κηλίδες, καλό είναι να προλαμβάνεις την εμφάνισή τους χρησιμοποιώντας προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας όλον το χρόνο.

Οι λευκαντικές κρέμες μειώνουν αισθητά τις μελαγχρωματικές κηλίδες και βοηθούν να αποκτήσει το δέρμα τη χαμένη ομοιομορφία, διαύγεια και λάμψη του. Επιπλέον, εκτός από τα δραστικά και φυτικά συστατικά που δρουν απευθείας στους μηχανισμούς χρωματισμού του δέρματος, περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες που ξαναδίνουν στο δέρμα τη χαμένη του ελαστικότητα. Οι περισσότερες λευκαντικές κρέμες είναι εμπλουτισμένες με αντηλιακό φίλτρο που, χάρη στη φωτοπροστατευτική του δράση, θωρακίζει τα κύτταρα από τις ακτίνες του ήλιου και εμποδίζει έτσι την εμφάνιση νέων κηλίδων. Για να μειώσεις την έκταση και την ένταση του προβλήματος, εφάρμοσε την κρέμα κάθε πρωί και βράδυ στο πρόσωπο, στο λαιμό και το ντεκολτέ. Για καλύτερα αποτελέσματα, μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς πριν από την κρέμα τα ειδικά σέρουμ και να κάνεις μόνη σου στο σπίτι ελαφρά πίλινγκ με λευκαντικές κρέμες.

Πιο δραστικές λύσεις για τις κηλίδες

Είναι πολύ σημαντικό, πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, να εξεταστούν οι κηλίδες από ειδικό δερματολόγο. Αυτό γιατί υπάρχει ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, η «κακοήθης φακή» (lentigo maligna melanoma), η οποία εμφανίζεται κλινικά ως απλή ακτινική φακίδα, όμως αλλάζει σε μικρό χρονικό διάστημα χρώμα, μέγεθος και σχήμα. Για τις ακτινικές φακίδες ιδανικές θεραπείες είναι το λέιζερ που συνοδεύεται από χημικό πίλινγκ. Επίσης, υπάρχει η λεύκανση της επιδερμίδας με τοπικά σκευάσματα και πίλινγκ και το CO2 laser resurfacing, μια επιθετική θεραπεία που καταπολεμά όλα τα είδη κηλίδων.

Πώς θα απαλλαγείς από τις πανάδες

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες με ειδικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα, λευκαντικές κρέμες ή λοσιόν βασισμένες στην υδροκινόνη, καθώς και με συνδυαστικές θεραπείες με γλυκολικό οξύ. Οι θεραπείες αυτές διαρκούν από 2 έως 6 μήνες, ενώ για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα συνδυάζονται με παράλληλη εφαρμογή κάποιου συστατικού που προκαλεί ελαφριά απολέπιση της επιδερμίδας, έτσι ώστε να φύγουν πιο γρήγορα τα χρωματισμένα από τη μελανίνη κύτταρα και να ανανεωθούν. Τα χημικά πίλινγκ βελτιώνουν θεαματικά την επιδερμίδα, εφόσον ο δερματολόγος κρίνει πως ο φωτότυπός σου μπορεί να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα (στις πολύ μελαχρινές γυναίκες δεν ενδείκνυται το χημικό πίλινγκ, γιατί μπορεί το πρόβλημα να ενταθεί). Η καλύτερη εποχή για θεραπείες στο ιατρείο, π.χ., τα χημικά πίλινγκ, θεωρείται το διάστημα από Οκτώβριο έως και Μάρτιο, που η έκθεσή σου αλλά και η ένταση του ηλιακής ακτινοβολίας είναι μικρότερη.

Δείτε ακόμη: Τα φυσικά συστατικά που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στο δέρμα σου

Δείτε ακόμη: Αμυγδαλέλαιο: Σε ποια σημεία του σώματός μας κάνει καλό και έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα;

Δείτε ακόμη: Καθημερινές συνήθειες που ταλαιπωρούν το δέρμα σου- Πώς να τις αποφύγεις