Η Αyurveda θεωρείται το παλαιότερο Ινδικό σύστημα φυσικής ιατρικής στον κόσμο και μητέρα της ολιστικής υγείας. Θεμελιώθηκε πριν από 5.000 χρόνια περίπου από διαλογιστές και γκουρού και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο Θιβέτ, Κίνα, Ιαπωνία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ρώμη, Ρωσία. Είναι ένα ιατροφιλοσοφικό σύστημα που βλέπει τον άνθρωπο ολιστικά, ως βιολογικό οργανισμό και ως πνευματική οντότητα.

Η λέξη Ayurveda είναι σανσκριτική και αποτελείται από τις λέξεις «ayus» που σημαίνει ζωή και «veda» που σημαίνει γνώση. Στόχος της Ayurveda είναι η διατήρηση της ζωής μέσα από την ισορροπία και αρμονία και όχι της καταπολέμησης της ασθένειας. Βασική αρχή της είναι ότι τα πέντε κύρια στοιχεία στο σύμπαν, ο αιθέρας (ο χώρος), ο αέρας, η φωτιά, το νερό και η γη συνυπάρχουν και στο ανθρώπινο σώμα, με τη μορφή βιοενέργειας.

Η θεραπεία επιτυγχάνεται διατηρώντας σε ισορροπία την εσωτερική ενέργεια του ανθρώπου και όχι επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένα συμπτώματα. Η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία.

Στην Ayurveda η υγεία εξετάζεται σαν η βάση για δημιουργική και πνευματική ανάπτυξη. Στόχος της ζωής δεν είναι μόνο να ζούμε, αλλά να βρούμε το νόημά της. Να συνειδητοποιήσουμε και να ξαναθυμηθούμε την αληθινή μας φύση. Η Αyurveda είναι ένα σύστημα αυτοθεραπείας που μας λέει πως αυτό που κάνουμε ΕΜΕΙΣ για τον εαυτό μας είναι πιο σημαντικό από αυτό που οι άλλοι θα κάνουν για μας.

Όπως έχουμε την ευθύνη για την τωρινή μας κατάσταση, έτσι έχουμε και την ευθύνη να τη διορθώσουμε. Το πώς ζούμε καθημερινά, είναι πιο καθοριστικό για την υγεία μας από αυτό που κάνουμε «μια στις τόσες» για να την αλλάξουμε.

Μια επίσκεψη στο γιατρό δεν μπορεί να διορθώσει τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας κακής διατροφής και ενός αγχώδους τρόπου ζωής. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα γίνουμε καλά από μια μέθοδο φυσικής θεραπείας, αν η ζωή μας δεν εναρμονιστεί με τη φύση.

Δε θα βρούμε την αληθινή θεραπεία, αν τα συναισθήματά μας είναι αρνητικά (φόβος, θυμός, άγχος).Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε το σώμα ξεχωριστά από το νου, το μυαλό, την ψυχή. Οι αρνητικές σκέψεις και τρόπος ζωής οδηγούν στην ασθένεια. Επομένως, η ασθένεια δεν είναι παρά ένα μήνυμα ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Η ζωή απαιτεί ακεραιότητα, αυτοπειθαρχία και αυτογνωσία για να αφήσουμε πίσω την ασθένεια και τη δυστυχία.

Η Ayurveda μάς μαθαίνει να διαχειριζόμαστε την ενέργεια της ζωής μας και να αποδεχτούμε την ευθύνη της δικής μας ύπαρξης. Δε λύνει τα προβλήματά μας αλλά μας δίνει τα σωστά εργαλεία για να τα καταφέρουμε αποτελεσματικά. Δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για τη διατροφή, για την καθημερινή ζωή, το μπάνιο, τον ύπνο, το πρωινό καθάρισμα της μύτης, της γλώσσας, ώστε να φεύγουν οι τοξίνες, καθώς και ειδικές σωματικές ασκήσεις, ανάλογα με την κάθε ιδιοσυγκρασία.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτού του συστήματος, ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί με βάση τρεις ιδιότητες-τύπους (doshas). Αυτές είναι: ο αέρας (vata), η φωτιά (pitta) και το νερό (kapha).

Ο κάθε τύπος έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και από την ανάμιξη των τριών αυτών τύπων, προκύπτουν οι μεικτοί τύποι. Όταν αυτές οι τρεις ιδιότητες, doshas, είναι σε ανισορροπία, τότε δημιουργούνται στο σώμα διάφορες επιπλοκές, όπως μυϊκοί πόνοι, πρηξίματα, πόνοι στις αρθρώσεις κ.α.

Εδώ έρχεται ο ρόλος του Ayurvedic massage. Πρόκειται για μασάζ που γίνεται με αγνά φυτικά λάδια, σκόνες και βότανα που προσαρμόζονται ανάλογα τον τύπο (doshas) του ανθρώπου που δέχεται το θεραπευτικό μασάζ, ώστε να απελευθερωθούν νεύρο-μυϊκά ή μυο-σκελετικά προβλήματα, εντάσεις, πόνοι κλπ. Με βάση την Ayurveda το μασάζ είναι ωφέλιμο να εφαρμόζεται 2 ή 3 φορές την εβδομάδα ώστε να έχουμε το θεραπευτικό αποτέλεσμα που ζητάμε. Το Ayurvedic-massage απευθύνεται σε όλους, άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένους, έγκυες, μωρά και παιδιά.

Βοηθάει να έχουμε αντίληψη του σώματός μας, απομακρύνει το στρες και τις εντάσεις της ημέρας, βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, ανακουφίζει από πόνους (πλάτης, αρθρώσεων, σκολίωσης, μυϊκούς, πονοκεφάλους, ημικρανίες, αυχενικούς κ.λπ.), βελτιώνει την υφή του δέρματος και το θρέφει, προλαμβάνει την ξηρότητα του δέρματος και καθυστερεί τα φαινόμενα της γήρανσης, βοηθάει στην ανακατανομή του λίπους. Το Ayurvedic-massage είναι μια ολόκληρη τέχνη από μόνο του.

Το σώμα μας έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται, αρκεί να «ακούμε» τις ανάγκες του και να το αντιμετωπίζουμε με αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη γιατί έχοντας ένα υγιές σώμα απολαμβάνουμε πραγματικά τη ζωή.

Αγαπώ το σώμα μου σημαίνει
• Αποδέχομαι το σώμα μου.
• Το τρέφω με θρεπτικές τροφές.
• Το γυμνάζω και το φροντίζω με τρόπους.
που με διασκεδάζουν.
• Έχω θετικό τρόπο ζωής και σκέψης.

 

govastileto.gr

loading...