Κάθε χρόνο από μεγάλες εταιρίες αθλητικών ειδών όπως Nike, Puma, Fila, Asics, Reebok, Adidas, αλλά και από πολλές μικρότερες, ξοδεύονται εκατομμύρια στην έρευνα τεχνολογιών που σχετίζονται με τα αθλητικά παπούτσια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην αγορά να κυκλοφορούν τόσα πολλά αθλητικά παπούτσια, που κάνουν σίγουρα την επιλογή των κατάλληλων αθλητικών για εσάς μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά ενός αθλητικού παπουτσιού;

Πρέπει να προσέχουμε τον ‘’ψηλό πάτο’’ διότι, η ανύψωση της φτέρνας μπορεί να προκαλέσει βράχυνση στον αχίλλειο τένοντα κάτι που μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά μόνιμη μείωση της κινητικότητας του τένοντα.

Παράλληλα, εξωτερικές σόλες παπουτσιού πάχους άνω των 6mm, μειώνουν κατά 80-90% την ευκαμψία του πέλματος προκαλώντας προβλήματα στην ομαλή κίνηση του ποδιού .

Για το λόγο αυτόν προτείνουμε τα ελαφρά και εύκαμπτα παπούτσια σε νέους ασκούμενους, γιατί δεν αλλάζουν την κίνηση του ποδιού σε αντίθεση με τα ψηλά παπούτσια που επηρεάζουν την ομαλή και συνεχόμενη κίνηση του δρομικού διασκελισμού.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι παπούτσια πρέπει να αγοράσετε σύμφωνα με το άθλημα που κάνετε.


Τι άθλημα κάνετε

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με κάποια αθλητική δραστηριότητα σε ερασιτεχνικό επίπεδο δεν παίρνουν στα σοβαρά την καταλληλότητα του παπουτσιού τους. Ανάλογα με το άθλημα το οποίο κάνετε θα πρέπει να επιλέξετε και το αντίστοιχο παπούτσι. Αν κάνετε παραπάνω από μια δραστηριότητα τότε είναι αναγκαίο να έχετε το αντίστοιχο αθλητικό παπούτσι, το οποίο θα πληρεί τις προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Περπάτημα: Είναι ο πιο χαλαρός τρόπος άθλησης, αλλά αποδεδειγμένα έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας. Εδώ χρειάζεστε ένα ελαφρύ παπούτσι, με αντικραδασμική προστασία στο πίσω κυρίως μέρος και στρογγυλοποιημένο μπροστά για να κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος σε ολόκληρη την επιφάνεια του πέλματος.

Τρέξιμο: Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, το πόδι μας δέχεται πίεση 2 με 3 φορές το βάρος μας. Δηλαδή αν είμαστε 80 κιλά τότε το πόδι δέχεται πίεση 160 με 240 κιλά. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει η ανάλογη προστασία από τα παπούτσια μας. Εδώ έχουμε δύο κύριες κατηγορίες αθλητικών. Τα παπούτσια για τρέξιμο σε δρόμο (road running shoes) είναι ελαφριά και μαλακά, ειδικά σχεδιασμένα να απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλούνται όταν τρέχουμε σε σκληρές, επίπεδες επιφάνειες με μικρές ανωμαλίες, ακριβώς όπως είναι το οδόστρωμα. Από την άλλη τα παπούτσια για τρέξιμο σε μονοπάτια (trail running shoes) είναι ιδανικά όταν τρέχουμε σε μια διαδρομή που έχει πέτρες, λάσπη και λακκούβες. Η σκληρή εξωτερική τους σόλα θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση στο χώμα, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίξουν και θα προστατεύσουν το πέλμα.

Μπάσκετ: Τα παπούτσια που πρέπει να φοράει ακόμη και αυτός που ασχολείται ερασιτεχνικά με το μπάσκετ και δεν είναι επαγγελματίας, πρέπει να πληρούν ορισμένες βασικές προδιαγραφές γιατί οι παίκτες τρέχουν συνεχώς και πηδάνε ψηλά. Το ανώτερο τμήμα πρέπει να είναι μαλακό και να σταθεροποιεί το πόδι. Υπάρχουν παπούτσια μπάσκετ ψηλά, δηλαδή φτάνουν πάνω από τον αστράγαλο, ενδιάμεσα ή χαμηλά. Συνήθως όμως προτιμώνται τα πρώτα, καθώς κρατάνε περισσότερο σταθερό το πόδι κατά την εκτέλεση των διάφορων κινήσεων. Το κάτω μέρος του, η σόλα, θα πρέπει να προσφέρει ένα σταθερό, επίπεδο πάτημα με μεγάλη βάση για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί στον αστράγαλο. Οι κύριες κατηγορίες που συναντάμε στις σόλες είναι δύο, οι αερόσολες και οι υδρόσολες, τεχνολογίες που βοηθούν στο να απορροφούνται οι κραδασμοί. Τέλος υπάρχουν παπούτσια κατάλληλα για να παίζεται μπάσκετ σε κλειστά γήπεδα, παρκέ ή εξωτερικά γήπεδα. Οι γυναίκες αθλήτριες θα πρέπει να επιλέξουν ένα κατεξοχήν γυναικείο μπασκετικό παπούτσι, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα γυναικεία πόδια, τα οποία κατά κανόνα είναι στενότερα από αυτά των ανδρών. Τα παραπάνω στοιχεία θα σας εξασφαλίσουν σταθερότητα στις κινήσεις σας και ομαλές προσγειώσεις μετά από τα άλματα.

Ποδόσφαιρο:
Οι Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια ξεχωρίζουν αφού στο κάτω μέρος διαθέτουν τάπες. Οι βασικές κατηγορίες τους είναι τρεις και ξεχωρίζουν τόσο από τον αριθμό αλλά και από το μέγεθος που έχουν οι τάπες τους. Αν πρόκειται να παίξετε σε χόρτο τότε επιλέξτε ένα παπούτσι με λιγότερες, το ελάχιστο είναι 6, μεγαλύτερου μεγέθους τάπες. Αν παίζετε σε γήπεδα από χώμα ή πλαστικό τάπητα, τα γνωστά 5χ5, προτιμήστε παπούτσια με περισσότερες και μικρότερου μεγέθους τάπες ή παπούτσια με τη λεγόμενη σχάρα. Όσον αφορά την κατασκευή τους, το πέλμα θα πρέπει να είναι αρκετά εύκαμπτο αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρει τη δύναμη από το πίσω μέρος του ποδιού στο μπροστινό χωρίς πρόβλημα. Το πάνω μέρος δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μαλακό, για να προσφέρει την απαιτούμενη προστασία στον ταρσό κατά το κλώτσιμα της μπάλας και να αποφεύγονται οι θλάσεις και τα κατάγματα.

Τένις: Τα παπούτσια τέννις πρέπει να βοηθάνε τον αθλητή στον τομέα της ταχύτητας, καθώς πρέπει να πάει από την μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη πολύ γρήγορα. Επίσης πρέπει να προσφέρουν τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική στήριξη στο πόδι, αφού οι κινήσεις είναι πολύ εκρηκτικές και με συνεχείς αλλαγές κατευθύνσεων. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παπούτσια που είναι σχεδιασμένα για όλες τις επιφάνειες γηπέδων, με μαλακό πέλμα που θα σας δώσουν καλύτερη επαφή με το γήπεδο και ευελιξία κινήσεων ή με σκληρό πέλμα αν παίζετε σε σκληρά γήπεδα.

Πάλη: Τα παπούτσια πάλης πρέπει να πληρούν τρία πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Να είναι σφιχτά πάνω στο πόδι αλλά ταυτόχρονα άνετα κάτι που είναι εξαιρετικής σημασίας. Αναζητήστε ένα παπούτσι το οποίο να έχει μια καλή λαστιχένια σόλα και καλή στήριξη στον αστράγαλο. Τα υψηλότερης ποιότητας παπούτσια πάλης είναι κατασκευασμένα από ελαφριά υλικά τα οποία επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει σωστά. Τέλος όσον αφορά τις μάρκες μπορείτε να εμπιστευθείτε τις δοκιμασμένες μάρκες του χώρου όπως είναι η Asics, Nike, Adidas, Infinity και Brute.

Πυγμαχίας:
Τα παπούτσια που πρέπει να φοράει ένας πυγμάχος μέσα στο ρινγκ πρέπει να είναι επίπεδα, να έχουν λεπτή σόλα με ρηχές αυλακώσεις, κάτι που θα του επιτρέψει να έχει πολύ καλό πάτημα στον καμβά και φυσικά καλή στήριξη στον αστράγαλο. Επίσης πρέπει να είναι πολύ ελαφριά γιατί ένας μποξέρ κινείται γρήγορα μέσα στο ρινγκ, αλλάζοντας συνεχώς κατευθύνσεις.

Αεροβική: Στην αεροβική γυμναστική τα πόδια κάνουν πάρα πολλές κινήσεις. Ένα παπούτσι πολύ ελαφρύ θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια.

Crossfit:
Αν και στο crossfit δεν υπάρχουν παπούτσια με συγκεκριμένες προδιαγραφές, καλό είναι να διαλέξετε κάποιο που να κάνει καλή απορρόφηση κραδασμών και να έχει καλά υλικά αντοχής, κυρίως στο πάνω μέρος του.

Τα μέρη του παπουτσιού και τα υλικά κατασκευής

Στο εμπόριο θα βρει κανείς μια πληθώρα από αθλητικά παπούτσια τα οποία είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά.

Το πάνω μέρος:
Το συνθετικό δέρμα είναι η καλύτερη επιλογή καθώς είναι εύκαμπτο, ανθεκτικό, είναι καλύτερο από το γνήσιο δέρμα αφού αντέχει τις τριβές, είναι πιο ελαφρύ και επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει καλύτερα.
Ένα άλλο δημοφιλές υλικό είναι το νάιλον. Ανθεκτικό και πολύ ελαφρύ, μειώνει το συνολικό βάρος του παπουτσιού. Ορισμένα μοντέλα έχουν ένα νάιλον δίχτυ στην πάνω πλευρά, γνωστότερο ως mesh, που ενισχύει τις ιδιότητες της αναπνευστικότητας του παπουτσιού.
Αν αθλείστε τους χειμερινούς μήνες σε εξωτερικούς χώρους και βρέχει ή γενικότερα υπάρχει το υγρό στοιχείο στο χώρο άθλησής σας, μπορείτε να κρατήσετε τα πόδια σας στεγνά επιλέγοντας αθλητικά παπούτσια με αδιάβροχες μεμβράνες στις ραφές οι οποίες δεν αφήνουν να εισχωρήσει νερό αλλά ταυτόχρονα δυσκολεύουν την αναπνοή του ποδιού.
Η γλώσσα του παπουτσιού ή οι ραφές της γλώσσας θα πρέπει να μην προκαλούν ενόχληση όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας.

Μεσαία σόλα
: Είναι η λεγόμενη καρδιά του παπουτσιού. Είναι αυτή που πρέπει να παρέχει όλη τη στήριξη και προστασία στο πόδι μας, άσχετα από την αθλητική δραστηριότητα που κάνουμε.
Τρία είναι τα βασικά υλικά κατασκευής της.
1.Πολυουρεθάνη: Είναι ένα αφρώδες πλαστικό, που παράγεται σε διάφορες πυκνότητες, ελαφρύ, εύκαμπτο, μεγάλης αντοχής στις τριβές. Αν το συναντήσετε στα παπούτσια σας, τότε θα γνωρίζεται εξαρχής ότι θα αντέξουν πολύ καθώς είναι υλικό με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.
2.Phylon: Λευκό αφρώδες συνθετικό πλαστικό. Σε σχέση με την πολυουρεθάνη προσφέρει καλύτερη στήριξη, έχει καλύτερη απορροφητικότητα στους κραδασμούς και είναι ελαφρύτερο αλλά έχει και αρνητικά στοιχεία όπως ότι δεν έχει χαμηλότερη ανθεκτικότητα και είναι λιγότερο εύκαμπτο.
3.EVA: Είναι ένα αφρώδες υλικό χαμηλότερης ποιότητας που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μεσαίων σολών χαμηλότερου κόστους. Μπορεί να είναι ελαφρύτερο υλικό από την πολυουρεθάνη αλλά η απόδοσή του σε σχέση με το Phylon είναι πολύ χαμηλότερη.

Επιπλέον των παραπάνω βασικών υλικών, στη μεσαία σόλα μπορεί να τοποθετηθούν και έξτρα υλικά σε καίρια σημεία ώστε να αυξηθεί η απόδοση, η σταθερότητα και η αντοχή της.
1.TPU: ένα εύκαμπτο πλαστικό που ενισχύει την σταθερότητα του παπουτσιού.
2.Plates: Τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος της σόλας και προστατεύουν από πέτρες και γενικότερα ανώμαλες επιφάνειες. Οι πλάκες αυτές είναι κατασκευασμένες από νάιλον ή θερμοπλαστική ουρεθάνη.
3.Posts: Τοποθετούνται στα πλάγια της σόλας , επιβραδύνουν τον πρηνισμό και αυξάνουν την ανθεκτικότητα. Είναι κατασκευασμένα από EVA υψηλότερης πυκνότητας.
4.Shanks: Είναι σκληρά σημεία τα οποία τοποθετούνται στην περιοχή της φτέρνας και της καμάρας για προστασία.

Εξωτερική σόλα: Αν τρέχετε ή περπατάτε σε δρόμο επιλέξτε εξωτερική σόλα κατασκευασμένη από το μέσης ανθεκτικότητας εμφυσημένο καουτσούκ, καθώς είναι πολύ ελαφρύ.
Αν είστε λάτρης των χωμάτινων διαδρομών τότε σας προτείνουμε να επιλέξετε σόλα από ανθρακικό καουτσούκ το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό και είναι ότι πιο κατάλληλο για τραχιές επιφάνειες.
Αν αναζητάτε μια μέση επιλογή, τότε διαλέξτε εξωτερικές σόλες που συνδυάζουν τα παραπάνω υλικά. Το αθλητικό σας παπούτσι θα έχει ελαφρύ εμφυσημένο καουτσούκ στο μπροστινό μέρος και ανθεκτικό ανθρακικό καουτσούκ στο πίσω.

Αερόσολα ή όχι;

Οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να επιβαρύνουν τα πόδια μας και τις αρθρώσεις. Γι’ αυτό καλό είναι να επιλέξουμε παπούτσια τα οποία διαθέτουν κάποια αντικραδασμική τεχνολογία. Διαθέσιμα στην αγορά θα βρείτε παπούτσια με αερόσολα, αφρό ή ακόμη και gel. Είναι καθαρά δική σας επιλογή στο ποια από τις παραπάνω τεχνολογίες θα βολευτείτε καλύτερα.

Μινιμαλιστικά ή barefoot παπούτσια

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια νέα τάση, το τρέξιμο ή περπάτημα με μινιμαλιστικά ή barefoot παπούτσια καθώς έτσι ενισχύεται η φυσική κίνηση του ποδιού. Όταν τρέχουμε με τα κλασσικά αθλητικά παπούτσια πρώτα ακουμπά στο έδαφος η φτέρνα εξαιτίας της σόλας που είναι υπερυψωμένη στο πίσω μέρος κατά 10 χιλιοστά περίπου. Στα minimal παπούτσια αυτή η ανύψωση δεν ξεπερνά τα 5 χιλιοστά, ενώ στα barefoot είναι μηδενική, με αποτέλεσμα να ακουμπά πρώτα το μέσο του ποδιού στο έδαφος.

Εξαιτίας της λεπτής σόλας στα minimal και σχεδόν της απουσίας της στα barefoot, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου απορρόφηση κραδασμών γι’ αυτό και μπορεί να καταπονήσετε τις αρθρώσεις σας. Η συμβουλή μας είναι να ξεκινήσετε να διανύετε μικρές αποστάσεις αρχικά, σε χαλαρούς ρυθμούς.

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος

Αν νομίζετε ότι τα μόνα κριτήρια για να αγοράσετε αθλητικά παπούτσια είναι το σχέδιο που θα έχουν και το νούμερό σας τότε κάνετε λάθος. Τα νούμερα είναι διαφορετικά από μάρκα σε μάρκα ή ακόμη μπορεί να διαφέρουν και από μοντέλο σε μοντέλο. Ο γενικός κανόνας είναι να υπάρχει ένα κενό στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού ίσο με το μισό ή ολόκληρο το πλάτος του αντίχειρα του χεριού σας.

Αλλά πέρα από αυτό, το σημαντικότερο είναι το παπούτσι να εφαρμόζει σωστά. Θα πρέπει να αισθάνεστε τα παπούτσια άνετα και στα δύο πόδια, γιατί μπορεί να διαφέρουν το ένα με το άλλο, από την πρώτη στιγμή. Φροντίστε να τα δοκιμάσετε με τις κάλτσες που θα φοράτε όταν αθλείστε για μια πάρετε μια πιο σωστή εικόνα.

Επίσης τα πόδια μας φουσκώνουν ελαφρά κατά την άθληση οπότε καλό είναι οι δοκιμή των παπουτσιών να γίνει είτε απογευματινές ώρες είτε αφού τρέξετε λίγο για να προσομοιώσετε όσο το δυνατό περισσότερο τις πραγματικές συνθήκες χρήσης.

Πηγές:
Fitnes bros:Βασίλης & Νίκος Σιάχος
e-Papoutsia.gr

loading...