Δες ποιες τροφές συνδράμουν στη βελτίωση της υγείας του οργανισμού σου.

Ποια τρόφιμα είναι απαραίτητα σε κάθε γυναίκα και πρέπει να καταναλώνει συχνότερα συγκριτικά με τα υπόλοιπα;

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, συμβάλλουν στη δόμηση πιο γερών οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το άπαχο γάλα μπορεί να βοηθήσει επίσης στον έλεγχο της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ τα πλούσια σε φιλικά μικρόβια γιαούρτια βελτιώνουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ

Είναι το πιο υγιεινό έλαιο για τον οργανισμό, ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ενδεχομένως μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και του οισοφάγου.

ΚΡΑΣΙ ΚΟΚΚΙΝΟ

Πλούσιο σε πολυφαινόλες, ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, αρκεί να μην γίνονται υπερβολές στην κατανάλωσή του (μέχρι 1 ποτηράκι ημερησίως).

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ενισχύουν τον οργανισμό με πολλά φυτοθρεπτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των πεπτικών οργάνων, αυξάνουν την προστασία απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και -ενδεχομένως- σε ορισμένα είδη καρκίνου.

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Καλή εναλλακτική πηγή πρόσληψης ω-3 λιπαρών. Συμβάλλει στην παραγωγή προσταγλανδινών, στην αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών, στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών, στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ

Βελτιώνει την πέψη, ανακουφίζει από το άγχος και την νευρικότητα. Συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθάει στην αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων του στομάχου, έχει αφροδισιακές και ίσως αντικαρκινικές ιδιότητες.

ΜΕΛΙ

Περιέχει βόριο, ένα στοιχείο που φαίνεται ότι μειώνει τις απώλειες ασβεστίου από τα οστά. Επιπλέον οξύνει τις πνευματικές λειτουργίες, αυξάνει την ερωτική διάθεση, δρα κατά της αϋπνίας, της δυσκοιλιότητας και των μικροβίων, ενώ καταπραΰνει ελαφρά προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Εμπλουτίζουν γευστικά τα φαγητά, διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων που βελτιώνουν την πέψη. Περιέχουν επίσης ουσίες που έχουν ήπιες τονωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στη βελτίωση των καύσεων.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Τα ανάλατα και άψητα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι βοηθούν ιδιαίτερα στη λειτουργία του καρδιαγγειακού, του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, ενισχύουν το δέρμα και το ανοσοποιητικό.

ΟΣΠΡΙΑ

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών και ινών, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην αποτοξίνωση του ήπατος, συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης ή, σε νεότερες ηλικίες, της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων.

ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΚΡΙΘΙΝΟ

Περιέχει πολλές φυτικές ίνες, βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου και συμβάλλει στον έλεγχο της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα.

ΣΚΟΡΔΟ

Όταν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο, ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, διαλύει τις πέτρες στα νεφρά, μειώνει τα τριγλυκερίδια, βοηθά το ορμονικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση.

ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και φυτικό λίπος και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη. Βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης του αίματος και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και του ορμονικού συστήματος.

ΦΡΟΥΤΑ

Περιέχουν άφθονα αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στον καλύτερο μεταβολισμό των θρεπτικών στοιχείων των άλλων τροφίμων.

ΨΑΡΙΑ

Αποτελούν την καλύτερη πηγή ζωικών πρωτεϊνών. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες (Α, D, B3, Β12), ανόργανα στοιχεία (ασβέστιο, φώσφορος, ιώδιο) και ω-3 λιπαρά τα οποία έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μία διατροφή πλούσια σε ψάρια είναι πιθανό ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης.

Σημείο προσοχής: Η κατανάλωση όλων των τροφίμων πρέπει να γίνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και πάντα με «μέτρο». Υπερβολές του τύπου «τρώω πολύ από αυτό γιατί κάνει καλό» μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του οργανισμού σου και να «σαμποτάρουν» τις δυνατότητές του για ρύθμιση, άμυνα και ίαση.

entertv.gr

loading...