Από την Έρρικα Λευθέρη

Τα περισσότερα τα γνωρίζεις και ίσως τα χρησιμοποιείς ήδη στη διατροφή σου. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι οι μαγικές τους ιδιότητες και φυσικά η σφραγίδα “made in Greece” που τα συνοδεύει.

Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής μάς έχει οδηγήσει στην αναζήτηση τροφών με ευεργετικές ιδιότητες, τα λεγόμενα superfoods, με την πλειοψηφία αυτών να έρχονται από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, αν και ο όρος αυτός έγινε πρόσφατα γνωστός, οι υπερτροφές υπάρχουν αιώνες τώρα. Είναι τροφές που ήδη γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε με βάση τη μεσογειακή διατροφή. Εκείνο που τις ξεχωρίζει είναι τα πλούσια συστατικά και οι ευεργετικές ιδιότητες που έχουν για τον οργανισμό σου. Το The BODY σού τις παρουσιάζει για να μπορέσεις να ξανασυστηθείς μαζί τους και να τις δεις με άλλο μάτι!

Υπερτροφή χαρακτηρίζεται το τρόφιμο που έχει μεγάλη διατροφική αξία χάρη στα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχει και έτσι μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Κρόκος Κοζάνης
Ή αλλιώς σαφράν… Είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό που θεωρείται υπερτροφή και όχι άδικα. Λέγεται μάλιστα ότι η Κλεοπάτρα τον χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της και αναφορές βρίσκουμε ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη. Οι ιδιότητές του είναι πολλές όπως και οι χρήσεις του. Προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος και στην Ελλάδα παράγεται αποκλειστικά στο Νομό Κοζάνης εξ ου και το όνομά του. Είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, δικαιολογημένα όμως αν σκεφτείς ότι 150.000 άνθη κρόκου βγάζουν μόλις ένα κιλό καθαρού προϊόντος.

Συστατικά
Ο κρόκος είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη C, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο. Επίσης περιέχει μερικά από τα σημαντικότερα θεραπευτικά συστατικά, την κροκίνη, την κορκετίνη, την πικροκροκίνη και τη σαφρανόλη.

Ιδιότητες
– Ενισχύει τον εγκέφαλο και τη μνήμη
– Έχει αντικαρκινική δράση, αφού οι κροκίνες που περιέχει μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων
– Έχει αντικαταθλιπτική, αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση
– Έχει αντιθρομβωτική δράση και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό

Παίρνεις
6 θερμίδες / 2 γρ. (ισοδυναμεί με 1 κουταλάκι του γλυκού)

Στην κουζίνα
Το κρόκο Κοζάνης θα τον βρεις είτε σε σκόνη είτε σε μορφή νηματιδίων. Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις στα περισσότερα φαγητά, αφού ταιριάζει πολύ σε σάλτσες, ζυμαρικά, ρύζι, σούπες, κρέας, ψάρι, γλυκά κ.ά. Η γεύση που δίνει είναι πικάντικη με πλούσιο άρωμα και φυσικά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Θέλει, όμως, προσοχή στην ποσότητα, αφού μπορεί να πικρίσει το φαγητό. Αν επιλέξεις τη σκόνη, διάλυσέ τη στο νερό και μετά πρόσθεσέ τη στο φαγητό. Η αναλογία είναι 0,25 γρ. / φλιτζάνι τσαγιού. Αν επιλέξεις τα νηματίδια, πρέπει να τα μουλιάσεις στο νερό μία ώρα πριν από το μαγείρεμα. Αν θέλεις να τον χρησιμοποιήσεις ως ρόφημα, θα χρειαστείς 10-12 νηματίδια για ένα φλιτζάνι.

mro

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου
Πρόκειται για το νέο χαβιάρι. Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου είναι αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο, νόστιμο και αρκετά ακριβό. Είναι τα γονιμοποιημένα αυγά του ψαριού κέφαλος και το αυθεντικό αυγοτάραχο παρασκευάζεται με την ίδια τεχνική εδώ και αιώνες. Μοιάζει με πλάκα σαπουνιού, αφού είναι μακρόστενο και επικαλυμμένο με κερί για να προστατεύεται. Η απαλή γεύση ψαριού και ιωδίου ίσως σε ξενίσουν στην αρχή, όμως μη βιαστείς να το απορρίψεις. Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) που εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Συστατικά
Είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α,Β και C, σίδηρο, ασβέστιο. Επίσης περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε – μάλιστα, είναι 4 φορές περισσότερη από αυτή που περιέχουν τα αυγά.

Ιδιότητες
– Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
– Έχει αντιθρομβωτική δράση
– Προλαμβάνει καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο

Παίρνεις
95 θερμίδες / 30 γρ. (περίπου 2 μικρές φέτες)

Στην κουζίνα
Μπορείς να το τρίψεις πάνω σε σπαγγέτι ή ριζότο, να το βάλεις σαν γαρνιτούρα σε οστρακοειδή ή να συνοδέψεις το ψάρι σου. Επίλεξέ το σαν ορεκτικό πάνω από ψωμί και λίγο βούτυρο ή κόψ’ το σε μικρά κομματάκια στη σαλάτα σου. Επίσης συνδυάζεται τέλεια με αποξηραμένα φρούτα όπως είναι τα βερίκοκα.

aug

Κάππαρη
Η επίσημη ονομασία της γνωστής μας κάππαρης είναι Capparisspinosa και πρόκειται για τα μπουμπούκια του συγκεκριμένου θάμνου. Η συλλογή της κάππαρης γίνεται τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, όταν τα μπουμπούκια είναι ακόμα κλειστά. Τα καππαρόφυλλα συλλέγονται επίσης και γίνονται τουρσί όπως και τα μπουμπούκια.

Συστατικά
Η κάππαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε βιταμίνες Α,Ε,C και Κ. Επίσης περιέχει νιασίνη, ριβοφλαβίνη και φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, περίπου 2 γρ. / κουταλιά, φλαβονοειδή και νάτριο. Ίσως αυτό είναι και το μόνο της μειονέκτημα, καθώς κατά την επεξεργασία προστίθεται αρκετό αλάτι. Καλό είναι, λοιπόν, να την ξεπλύνεις καλά πριν την χρησιμοποιήσεις.

Ιδιότητες
– Είναι διουρητική και λειτουργεί απολυμαντικά στα νεφρά
– Τονώνει τον οργανισμό
– Έχει αντι-αρτηριοσκληρωτική δράση
– Είναι αφροδισιακή

Παίρνεις
8 θερμίδες / 4 κουταλιές της σούπας

Στην κουζίνα
Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε διάφορα πιάτα και κυρίως σε συνταγές της μεσογειακής κουζίνας. Σαν τουρσί μπορείς να την εντάξεις σε σαλάτες, κρητικό ντάκο αλλά και σαν γαρνιτούρα σε πολλά ορεκτικά, σάλτσες ακόμα και στην πίτσα. Επίσης σε dressing για να κάνει το πιάτο σου λίγο πιο πικάντικο.

kap

Θυμαρίσιο μέλι
Χάρη στην άριστη ποιότητά του θεωρείται ο βασιλιάς των μελιών. Έχει έντονο άρωμα και η γεύση του είναι χαρακτηριστική. Έχει κεχριμπαρένιο χρώμα, εκτός από της Κρήτης που είναι σκούρο πορτοκαλί. Είναι το δημοφιλέστερο είδος μελιού και αυτό γιατί έχει αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών.

Συστατικά
Το μέλι αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη και γλυκόζη. Περιέχει επίσης πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών και αμινοξέων. Επίσης περιέχει βιταμίνη C, B6, μαγνήσιο, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Ιδιότητες
– Έχει τονωτικές, αντιμικροβιακές, αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθά στην γρήγορη επούλωση των πληγών
– Καταπραΰνει το στομάχι και βοηθά στη διάσπαση των τροφών
– Βοηθά στην αντιμετώπιση αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων
– Καταπολεμά την αϋπνία

Παίρνεις
320 θερμίδες / 100 γρ.

Στην κουζίνα
Η Κρήτη και τα Κύθηρα φημίζονται για το θυμαρίσιο μέλι τους. Αν σου αρέσει η γλυκιά γεύση στο φαγητό, τότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στη μαρινάδα για τα ψητά ή στο dressing για τις σαλάτες. Αντικατέστησε με αυτό τη ζάχαρη στα ροφήματά σου και κάν’ τα πιο υγιεινά.

meli

Κορινθιακή σταφίδα
Μια ευεργετική υπερτροφή και ιδιαίτερα για τους διαβητικούς. Η μαύρη σταφίδα, όπως είναι αλλιώς η ονομασία της, παράγεται μόνο στην Ελλάδα και μετρά πολλούς αιώνες ιστορίας. Μάλιστα, θεωρείται ο μαύρος “φρουτένιος” χρυσός αφού στα τέλη του 19ου αιώνα οι εξαγωγές της αποτελούσαν το 75% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Συστατικά
Η κορινθιακή σταφίδα είναι πλούσια σε φρουκτόζη, κάλιο και μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη C, πολυφαινόλες και φυτικές ίνες.

Ιδιότητες
– Μειώνει την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2
– Μειώνει τη συσσώρευση λίπους σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ
– Έχει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αγγειοδιασταλτική δράση
– Έχει αντικαρκινική δράση σε διάφορες μορφές καρκίνου

Παίρνεις
250 θερμίδες / 100 γρ.

Στην κουζίνα
Μπορείς να την προσθέσεις στις σαλάτες σου, σε πολλά γλυκά, κυρίως σε αγγλικές συνταγές όπως είναι η πουτίγκα, σε μπισκότα ή σκέτη ως σνακ. Επίσης πρόσθεσέ τη στο γάλα σου με βρόμη, ξηρούς καρπούς και λίγο ταχίνι.

staf

Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα με την ιδιαίτερη γεύση τους θεωρούνται υπερτροφή, αφού παρέχουν στον οργανισμό πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Θα τα βρεις σε 2 εκδοχές, τη γλυκιά και την πικρή. Η πρώτη αφορά σε εκείνα που φτάνουν στο πιάτο σου και η δεύτερη χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή του αμυγδαλέλαιου.

Συστατικά
Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, αμινοξέων και βιταμίνη Ε, Β. Επίσης περιέχουν χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και καλά λιπαρά.

Ιδιότητες
– Μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στη ρύθμιση του διαβήτη
– Προστατεύουν την καρδιά και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία
– Βοηθούν στην απώλεια βάρους και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα
– Κάνουν την επιδερμίδα σου να λάμπει και σου χαρίζουν υγιή μαλλιά

Παίρνεις
500 θερμίδες / 100 γρ.

Στην κουζίνα
Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και έχουν αρκετές θερμίδες, οπότε καλό είναι η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο. Ένταξέ τα στη διατροφή σου, είτε σε συνταγές, στη σαλάτα σου, σε μπάρες δημητριακών ή κατανάλωσέ τα και σκέτα σαν σνακ.

am

Φιστίκια Αιγίνης
Τα αγαπημένα μας φιστίκια ανήκουν στους δημοφιλέστερους ξηρούς καρπούς και μπορούν να γίνουν “εμμονή” αφού το καθάρισμά τους μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και χαλαρωτικά! Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που έχει σχηματιστεί μπροστά μας ένα βουναλάκι από τσόφλια. Έχουν χαρακτηριστεί υπερτροφή -και όχι άδικα- αφού η θρεπτική τους αξία είναι μεγάλη ακόμα και σε μικρή ποσότητα. Τα φιστίκια Αιγίνης είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Συστατικά
Μόλις μια χούφτα φιστίκια μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια. Επίσης περιέχουν κάλιο, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό.

Ιδιότητες
– Μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια
– Προστατεύουν από τη γήρανση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα
– Προστατεύουν τα μάτια και βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου

Παίρνεις
450 θερμίδες / 100 γρ. καθαρισμένα

Στην κουζίνα
Εκτός από σνακ και μπάρες δημητριακών, μπορείς να τα εντάξεις σε σάλτσες, ριζότο, σαλάτες και φυσικά στα γλυκά σου.

fis

Δίκταμο
Το βότανο δίκταμο το συναντάμε στα βουνά της Κρήτης και πήρε το όνομά του από την οροσειρά Δίκτη στο Λασίθι. Άλλες ονομασίες είναι έρωντας, σταθάρι και σταμνόχορτο. Είναι πολύ γνωστό από τα αρχαία χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες και συγκεκριμένα για την ικανότητά του να γιατρεύει πληγές. Είναι επίσης σύμβολο αγάπης, αφού έχουμε πολλές ιστορικές αναφορές ερωτευμένων που σκαρφάλωναν σε απόκρημνες πλαγιές για να τα προσφέρουν στην αγαπημένη τους.

Συστατικά
Το δίκταμο περιέχει καμφορά και περισσότερα από 40 θρεπτικά συστατικά που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Παρόλα αυτά δεν συνιστάται σε εγκύους και σε γυναίκες που θηλάζουν.

Ιδιότητες
– Καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα, τονώνει τον οργανισμό και νικά τον πονοκέφαλο
– Αντιμετωπίζει τα κυκλοφορικά και καρδιολογικά προβλήματα
– Καταπολεμά τα κρυολογήματα και το βήχα
– Είναι αφροδισιακό

Παίρνεις
0 θερμίδες (αν δεν προσθέσεις μέλι ή ζάχαρη)

Στην κουζίνα
Χρησιμοποίησέ το είτε ως ρόφημα είτε για να προσδώσεις άρωμα στα ψητά σου. Μπορείς να αντικαταστήσεις με αυτό τη ρίγανη. Επίσης χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε ποτά όπως το βερμούτ.

di

Κράνα
Τα κράνα είναι ο καρπός του φυτού Κρανιά ή μαυροβεργιά, ένα φυλλοβόλο δέντρο με πυκνό φύλλωμα. Η Κρανιά είναι γνωστή ακόμα από τα ομηρικά χρόνια χάρη στις ευεργετικές της ιδιότητες. Αν και πολλές φορές τα μπερδεύουμε με τα κράνμπερι, είναι σημαντικό να μάθουμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ποικιλίες.

Συστατικά
Τα κράνα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, C και E, περιέχουν ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά και μηδενικά λιπαρά, ενώ έχουν σίδηρο και κάλιο.

Ιδιότητες
– Τονώνει τον οργανισμό
– Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και πεπτικού συστήματος
– Θεωρείται το “αντίδοτο” στις ουρολοιμώξεις

Παίρνεις
43 θερμίδες / 100 γρ.

Στην κουζίνα
Για τους καλά μυημένους τα κράνα φτιάχνουν εξαιρετικό λικέρ. Επίσης μπορείς να εμπλουτίσεις τις σαλάτες σου ή να το προσθέσεις στα γλυκά σου.

krana

Μαστίχα Χίου
Το σήμα-κατατεθέν της Χίου είναι σίγουρα η μαστίχα. Είναι γνωστή για την ιδιαίτερη γεύση της και για τη χαρακτηριστική φρεσκάδα που αφήνει στο στόμα. Προέρχεται από τις ρητινώδεις εκκρίσεις του μαστιχόδεντρου. Τις πρώτες αναφορές του εν λόγω δέντρου τις βρίσκουμε στην αρχαιότητα, ενώ παρουσιάζεται σε πολλά φάρμακα για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών της εποχής.

Συστατικά
Η ακριβής σύνθεσή της δεν είναι ακόμα γνωστή. Όμως γνωρίζουμε ότι περιέχει περισσότερα από 80 πολύτιμα συστατικά που δικαιολογούν τις ευεργετικές τις ιδιότητες.

Ιδιότητες
– Έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση
– Συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων
– Βοηθάει στην καλή στοματική υγιεινή λειτουργώντας ως αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας
– Εκριζώνει από το στομάχι το κολοβακτηρίδιο του πυλωρού
– Βοηθάει στον έλεγχο της υπέρτασης

Παίρνεις
80 θερμίδες / κουταλάκι του γλυκού

Στην κουζίνα
Μπορείς να εμπλουτίσεις με αυτή τα φαγητά σου. Πρόσθεσέ τη στο ριζότο, στον τραχανά, στις πίτες ή στις σάλτσες – το γευστικό αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει ευχάριστα. Επίσης η κλασική τσίχλα από μαστίχα Χίου μπορεί να σου δώσει κι εκείνη τα ευεργετικά συστατικά της.

mas

Ελαιόλαδο
Είναι το σύμβολο της μεσογειακής διατροφής. Το αγαπημένο μας ελαιόλαδο είναι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα στις δερματικές παθήσεις. Είναι το λάδι που παίρνουμε από τους καρπούς της ελιάς (Olea europea) μετά από ειδική επεξεργασία στα ελαιοτριβεία

Συστατικά
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και χλωροφύλλη.

Ιδιότητες
Προστατεύει από εγκεφαλικά, εμφράγματα, καρδιοπάθειες, καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου και από το στομαχικό έλκος.

Παίρνεις
155 θερμίδες / κουταλιά της σούπας

Στην κουζίνα
Στη χώρα μας αγαπάμε το ελαιόλαδο και το χρησιμοποιούμε σε όλα μας τα φαγητά. Κάνε μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα με ελαιόλαδο και άσε τις ευεργετικές του ιδιότητες να δράσουν στον οργανισμό σου!

ladi

Ρόδι
Το ρόδι συμβολίζει τη ζωή και τη γονιμότητα. Είναι ο καρπός που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη “δέσει” με τον Άδη. Επίσης είναι ένα από τα τρία “ευλογημένα φρούτα” του Βουδισμού και πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία. Τα φρούτα της ροδιάς έχουν στρογγυλό σχήμα και σκληρό περίβλημα, όμως το εσωτερικό τους είναι γεμάτο καρπούς. Είναι ένα φυτό πολύ ανθεκτικό στη ζέστη και την υγρασία και προσαρμόζεται πολύ εύκολα.

Συστατικά
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C, E, φυλλικό οξύ, κάλιο σίδηρο και φυτικές ίνες.
Ιδιότητες
– Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές δράσεις
– Εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης και τη μειώνει στους διαβητικούς
– Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
– Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων, του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες
Παίρνεις
72 θερμίδες / 100 γρ.

Στην κουζίνα
Εκτός από τον φυσικό χυμό ροδιού, μπορείς να το προσθέσεις σαν γαρνιτούρα σε ριζότο και στις σαλάτες.

DIY
Ένα ιδανικό γιατροσόφι για τον πονόλαιμο: Σε 1 φλιτζάνι νερό βάλε 10 φύλλα ροδιάς και άφησέ τα να βράσουν μαζί για 10′. Όταν το νερό είναι χλιαρό κάνε γαργάρες 2-3 φορές τη μέρα.

rodi

Τσάι του βουνού
Το γνωστό, αλλά όχι ιδιαίτερα αγαπημένο, τσάι του βουνού το έχουμε συνδέσει με τον παππού και τη γιαγιά και συχνά δεν καταδεχόμαστε να το πιούμε! Κάτι, όμως, ήξεραν οι παλιότεροι, αφού οι καταπραϋντικές του ιδιότητες το κατατάσσουν στην κατηγορία των υπερτροφών. Προέρχεται από το φυτό Sideritis -ή αλλιώς σιδερίτη του Διοσκουρίδη- και λένε ότι πήρε το όνομά του από το ελληνικό “σίδηρος” χάρη στην επουλωτική δράση που έχει σε πληγές από σίδερο.

Συστατικά
Περιέχει μια πληθώρα συστατικών, τα κυριότερα είναι τα φλαβονοειδή, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα ιριδοειδή και τα μονοτερπένια.
Ιδιότητες
– Έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
– Προστατεύει από την οστεοπόρωση
– Μετριάζει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Παίρνεις
0 θερμίδες (αν δεν προσθέσεις ζάχαρη), 32 θερμίδες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

Στην κουζίνα
Μπορείς να το καταναλώσεις ως ρόφημα κρύο ή ζεστό και να προσθέσεις λίγο μέλι. Η αρωματική του γεύση θα σε κάνει να αναρωτηθείς γιατί δεν ήταν στις top επιλογές σου τόσο καιρό!

cay

 

Δείτε ακόμη στο Youweekly.gr

Η νέα επαναστατική μέθοδος αδυνατίσματος: Χάσε όλα τα περιττά κιλά με τη eurodiet

Το συστατικό που απογειώνει τη διατροφή και την υγεία σου- Πόσο συχνά το εντάσσεις στη δίαιτά σου;

Οι πιο χορταστικές και υγιεινές μπάρες δημητριακών που θα βοηθήσουν τη δίαιτά σου

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Δεν φαντάζεστε με ποια διάσημη γυναίκα είχε σχέση ο Θοδωρής Μισόκαλος πριν την Αντωνία Καλλιμούκου!

Ιωσήφ Μαρινάκης: Οι πρώτες φωτογραφίες από τον παραμυθένιο γάμο του με την Χρύσα Καλπάκη

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Επισημοποίησε την σχέση της με τον Γιώργο Κοτσοβό – Δείτε τι ανέβασε στο Instagram!

loading...