Από τη Διονυσία Καρακεκέ για το The Body

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να καθαρίσεις μια αγκινάρα αλλά αξίζει τον κόπο. Το λαχανικό που θυμίζει λουλούδι κάνει καλό στα νεφρά και το συκώτι, καθαρίζει το αίμα, τονώνει την καρδιά, μειώνει τη χοληστερίνη και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αρτηριοσκλήρυνση, τους ρευματισμούς και την παχυσαρκία.

Αγαπημένη τροφή για τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, η κινάρα η σκόλυμος, όπως είναι το επιστημονικό της όνομα, οφείλει τις εξαιρετικές θεραπευτικές και αδυνατιστικές της ιδιότητες στα φύλλα της, που είναι ιδιαίτερα χωνευτικά και διουρητικά. Τα 100 γραμμάρια ωμής ή βραστής αγκινάρας έχουν μόλις 44 θερμίδες. Η αγκινάρα, όμως, δεν μπαίνει μόνο στο πιάτο μας αλλά και στο ποτήρι μας! Στην Ιταλία από τα φύλλα της παράγουν το λικέρ Cynar.

Αντιοξειδωτική
Η βασίλισσα των αντιοξειδωτικών, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η αγκινάρα περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό! Μερικά από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της είναι η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη, η λουτεολίνη κ.ά.

Αντικαρκινική
Το εκχύλισμα των φύλλων της μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού.

agg

Αναγεννητική
Τόσο η συμβατική όσο και η εναλλακτική ιατρική παραδέχονται ότι, χάρη στην κυναρίνη και τη σιλυμαρίνη που περιέχει, η αγκινάρα είναι θαυματουργή για το συκώτι. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να αναγεννήσει τον ηπατικό ιστό.

Χωνευτική
Τα φύλλα της αγκινάρας βοηθούν το πεπτικό σύστημα, καθώς λειτουργούν ως φυσικό διουρητικό. Διευκολύνει την πέψη, βελτιώνει τη λειτουργίας της χοληδόχου κύστης και ανακουφίζει από τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Αφροδισιακή
Μια παλιά ιστορία λέει ότι η Αικατερίνη των Μεδίκων έτυχε έντονης κριτικής στα τέλη του Μεσαίωνα για την αδυναμία που είχε στις αγκινάρες. Συνήθιζε να τις τρώει ακόμα και δημόσια. Οι κουτσομπόληδες της εποχής συσχέτισαν τις γαστρονομικές με τις σεξουαλικές της αδυναμίες, επειδή εκείνη την εποχή θεωρούσαν την αγκινάρα ιδιαίτερα αφροδισιακή.

Αυξάνει τη ροή της χολής
Η πολυφαινόλη κυναρίνη, ένα από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει ο πολτός από φύλλα αγκινάρας, αυξάνει τη ροή της χολής. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει τη δραστικότητα και την ασφάλεια των εκχυλισμάτων από αγκινάρα για τη θεραπεία των ηπατικών, πεπτικών και χολικών δυσλειτουργιών και συμπτωμάτων, όπως το φούσκωμα, η έλλειψη όρεξης, η ναυτία και οι γαστρικοί πόνοι.

Προστατεύει από την οστεοπόρωση
Ιδανική τροφή για όσους κινδυνεύουν ή πάσχουν από οστεοπόρωση. Η βιταμίνη Κ που περιέχει βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη.

Καταπολεμά το hangover
Αν και πικρός, λίγος χυμός από τα φύλλα της αγκινάρας, λένε όσοι το έχουν δοκιμάσει, εξαφανίζει τον πονοκέφαλο και τη ζαλάδα από το υπερβολικό αλκοόλ.

Μειώνει τη χοληστερόλη
Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά του φύλλου της αγκινάρας μειώνουν τη χοληστερόλη. Συγκεκριμένα, αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL). Μελέτη γερμανικού πανεπιστημίου υπέδειξε πρόσφατα τις ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας τόσο στη μείωση της χοληστερίνης όσο και στη βελτίωση των λειτουργιών του συκωτιού.

Κατά της τριχόπτωσης
Πλούσια πηγή βιταμινών A, B και C, καθώς και ασβεστίου και φωσφόρου, βοηθά τα ξηρά, κατεστραμμένα, θαμπά και άτονα μαλλιά. Βράσε τα φύλλα της αγκινάρας για μισή ώρα. Άφησε το διάλυμα να κρυώσει για τρεις ώρες. Σούρωσε το υγρό και κάνε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Άφησέ το όλη τη νύχτα και ξέπλυνε με χλιαρό νερό και ήπιο σαμπουάν το πρωί. Ο χυμός της αγκινάρας βοηθά στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων τριχών, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα πάνω στην τρίχα, αποκαθιστά τα ανόργανα συστατικά στα θαμπά μαλλιά και καθαρίζει το τριχωτό από την πιτυρίδα.

Μπορούμε να μαγειρέψουμε και να φάμε τις αγκινάρες στον ατμό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, με τα φύλλα τους ή όχι. Το The BODY σου προτείνει κάτι πιο πρωτότυπο. Μια εύκολη και εξαιρετικά νόστιμη πίτα από τη Μυρσίνη Λαμπράκη.

Αγκιναρόπιτα
Πίτα με ευγενικά αρώματα και πολύ ωραία υφή.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 8-10
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 25΄
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40΄-45΄
ΚΟΣΤΟΣ: €12

ΥΛΙΚΑ
12 φύλλα κρούστας
1 φλ. ελαιόλαδο

p

Για τη γέμιση
2 κιλά καρδιές αγκινάρας, φρέσκες ή κατεψυγμένες, κομμένες στα 6
1½ φλ. φέτα τριμμένη
2 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
2 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
1 φλ. μυρωδικά φρέσκα, ψιλοκομμένα (άνηθος, δυόσμος, μαϊντανός)
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξε το ρύζι, πρόσθεσε νερό μέχρι να το σκεπάσει και βράσε για περίπου 15΄, σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν, απόσυρε από τη φωτιά.
2. Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ τις καρδιές αγκινάρας, αφού πρώτα κόψεις την καθεμία σε 6 ίσα μέρη, την τριμμένη φέτα, την τριμμένη γραβιέρα, το βρασμένο ρύζι, τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο (όλα ψιλοκομμένα), τα αυγά –αφού πρώτα τα χτυπήσεις σε ένα πιάτο ελαφρά με ένα πιρούνι–, τις ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες, αλάτι και πιπέρι. Άλειψε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα ενός μικρού παραλληλόγραμμου ταψιού με ελαιόλαδο. Τοποθέτησε ένα ένα τα 6 φύλλα στο ταψί, αφού πρώτα αλείψεις το καθένα με ελαιόλαδο με τη βοήθεια του πινέλου.
3. Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
4. Στρώσε ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα με μια κουτάλα το μείγμα με τις αγκινάρες. Γύρισε προς τα μέσα όσα φύλλα περισσεύουν περιμετρικά, αλείφοντας το καθένα με λίγο ελαιόλαδο. Κάλυψε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα, αλείφοντας ξανά το καθένα με ελαιόλαδο και κόψε όσα περισσεύουν περιμετρικά του σκεύους. Τρύπησε με ένα πιρούνι την επιφάνεια της πίτας διάσπαρτα. Ψήσε στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180°C στον αέρα, για περίπου 40΄-45΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας. Απόσυρε από το φούρνο και άφησέ τη να κρυώσει ελαφρώς. Κόψε σε τετράγωνα κομμάτια και σέρβιρε.

Συμβουλή: Το ρύζι είναι απαραίτητο για να τραβήξει τα υγρά από το μείγμα της γέμισης.
Έξυπνη ιδέα: Εμπλούτισε, αν θέλεις, την πίτα με λίγο ψιλοκομμένο φινόκιο.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Fat Smash Diet: Κάψε θερμίδες και 11 κιλά λίπος σε μικρό διάστημα!

Φυσικός σύμμαχος: Τα βότανα που καίνε το λίπος και καταπολεμούν την κατακράτηση

Master Cleanse diet: Χάσε 10 κιλά σε 10 μέρες με τη δίαιτα της λεμονάδας

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Πένθος για την ηθοποιό Χριστίνα Αλεξανιάν

Σάκης Τανιμανίδης: Η πρώτη φωτογραφία με την σύντροφό του, από τις διακοπές τους!

Δεν κρύβονται πια! Η Μαίρη Συνατσάκη παραδέχεται τον έρωτας της στο Instagram – Δείτε την τρυφερή φωτογραφία με τον σύντροφό της!

loading...