Από τη Μαριανίνα Κατζά για το The Body

Σταμάτα να νιώθεις ενοχές γιατί έκοψες στα μουλωχτά τη γωνία του φρεσκοψημένου ψωμιού, και απόλαυσέ το!

Κάποιες από αυτές τις τροφές προβάλλονται στην κορυφή της υγιεινής διατροφής για την υψηλή τους αξία και την diet-friendly φύση τους, την ίδια στιγμή που κάποιων άλλων η κατανάλωση αποτελεί… ένοχο μυστικό. Ώρα για αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν, σε ένα top 8 που βάζει τα πράγματα στη θέση τους!

Ψωμί
Το «κατηγορητήριο»: Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και γι’ αυτό θεωρείται πολύ παχυντικό. Είναι το πρώτο τρόφιμο που συνιστούν οι διαιτολόγοι να αποφεύγουμε στο στάδιο της απώλειας κιλών.
Παρεξηγημένο; Μάλλον ναι. Τους υδατάνθρακες τους χρειάζεται ο εγκέφαλος για να απελευθερώσει ινσουλίνη, η οποία βοηθάει την τρυπτοφάνη (αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης) να γίνει σεροτονίνη και να μας προσδώσει μια αίσθηση γαστρονομικής πληρότητας. Το μαύρο ψωμί έχει τις ίδιες (αν όχι και λίγο περισσότερες) θερμίδες από το άσπρο ψωμί. Κάθε φέτα 30 γραμμαρίων (μέγεθος τοστ) δίνει περίπου 70-80 θερμίδες. Η σαφής, όμως, υπεροχή του ψωμιού που είναι σικάλεως ή ολικής ή πολύσπορο δεν βρίσκεται στο χαμηλότερο ενεργειακό φορτίο του αλλά στις περισσότερες φυτικές ίνες και τα οφέλη από αυτές. Αυτά τα ψωμιά «χορταίνουν» περισσότερο, προκαλούν δηλαδή μεγαλύτερο κορεσμό, έχουν περισσότερες βιταμίνες, π.χ. του συμπλέγματος Β, συντελούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου αλλά και των λιπιδίων στο αίμα μας.
Συμπέρασμα: Δυστυχώς πολλές φορές στοχοποιείται, αν και είναι απλώς το μέσο για διατροφικές παρασπονδίες, όπως συμβαίνει όταν «κολυμπάει» σε λάδι ή βούτυρο ή συνοδεύει τα αμυλούχα ζυμαρικά.

pswmi

Αυγό
Το «κατηγορητήριο»: Θεωρείται υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης στον οργανισμό.
Παρεξηγημένο; Ναι. Εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για πιθανή αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα ακόμα και με σχεδόν καθημερινή κατανάλωση αυγών. Ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη.
Συμπέρασμα: Αυτό που αυξάνει τη χοληστερόλη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερόλη των τροφών.

au

Ξηροί καρποί
Το «κατηγορητήριο»: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά καθιστά απαγορευτική την κατανάλωσή τους αν θέλουμε να μειώσουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Παρεξηγημένοι; Ναι, μια και είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Η κατανάλωση μιας μικρής χούφτας την ημέρα προσφέρει όλα τα οφέλη για την υγεία και δεν υπονομεύει διόλου την υγιεινή διατροφή.
Συμπέρασμα: Το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι ο έλεγχος της ποσότητας και όχι ο πλήρης αποκλεισμός τους από τη διατροφή.

kar

Ζυμαρικά
Το «κατηγορητήριο»: Θεωρούνται εξαιρετικά παχυντικά και η κατανάλωσή τους δεν συνιστάται σε ένα στερητικό διατροφολόγιο.
Παρεξηγημένα; Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά και το ρύζι αποτελούνται περίπου κατά 70% από νερό, χαρίζοντάς μας το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα σε σχέση με τις ξηρές τροφές. Παράλληλα, οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών αυξάνουν τη σεροτονίνη και μας κρατούν γαστρονομικά ικανοποιημένους.
Συμπέρασμα: Τα μακαρόνια, όπως και πολλά άλλα αμυλούχα τρόφιμα, βρίσκονται στη βάση της διατροφικής μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που σημαίνει πως μπορούν άφοβα να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Αυτό που κάνει τα μακαρόνια «παχυντικά» είναι ο τρόπος παρασκευής τους, καθώς και η ποσότητα που καταλήγει στο πιάτο μας. Αποφεύγοντας, λοιπόν, τις πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες και το βούτυρο και προτιμώντας μια απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, λαχανικά, μυρωδικά και ελαιόλαδο, έχουμε ένα ιδανικό πιάτο, με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά! Αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη τους, επίλεξε ολικής άλεσης, για περισσότερες φυτικές ίνες.

zum

Πατάτες
Το «κατηγορητήριο»: Ενοχοποιούνται συχνά για την… καταστροφή της σιλουέτας μας, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε άμυλο και της υπερκατανάλωσής τους στην πεντανόστιμη τηγανητή εκδοχή τους.
Παρεξηγημένες; Όταν είναι βραστές ή ψητές, συμβαίνει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Το άμυλο που περιέχουν απορροφά το νερό και, μόλις η θερμοκρασία πέσει, μέρος αυτού του αμύλου μετατρέπεται σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο αντιστέκεται στη διαδικασία της πέψης. Σε αντίθεση με άλλους τύπους φυτικών ινών, το ανθεκτικό άμυλο «ζυμώνεται» στο παχύ έντερο και δημιουργεί λιπαρά οξέα που μπλοκάρουν την ικανότητα του σώματος να κάψει υδατάνθρακες και αντί αυτών καίει λίπος.
Συμπέρασμα: Απόλαυσε, λοιπόν, τις βραστές ή ψητές σου πατάτες, απλώς φρόντισε να μην ξεπερνούν σε μέγεθος τη γροθιά σου. Αντίθετα, απόφυγε διά ροπάλου να τις καταναλώσεις τηγανητές, γιατί τότε έχουμε υψηλότατη πρόσληψη θερμίδων όχι από την ίδια την πατάτα αλλά από το λάδι που το άμυλο έχει την ιδιότητα να απορροφάει.

pat

Χοιρινό κρέας
Το «κατηγορητήριο»: Θεωρείται από τα πλέον λιπαρά κρέατα.
Παρεξηγημένο; Είναι ένα κρέας με αρκετά μεγάλη αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, πέρα από τα συνηθισμένα κορεσμένα λιπίδια του κρέατος. Έχει το περισσότερο λίπος περιφερειακά του κρέατος (ορατό), που εύκολα αφαιρείται, και τέλος υπάρχουν και κάποια κομμάτια του με ελάχιστο λίπος, όπως το ψαρονέφρι, το οποίο έχει περίπου 6% λίπος (ίσως λιγότερο και από το μπούτι του κοτόπουλου)!
Συμπέρασμα: Αν αφαιρέσεις το λίπος με μαχαιράκι και προτιμήσεις το ψαρονέφρι, δεν θα διακινδυνεύσεις ουδόλως την υγεία και τη φυσική σου κατάσταση!

kreas

Σπανάκι-φακές
Η «γραμμή υπεράσπισης»: Προτάσσονται σε σχεδόν οποιαδήποτε λίστα με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο.
Παρεξηγημένα; Αυτό που καθιστά τις τροφές αυτές λίγο «παρεξηγημένες» είναι η λεγόμενη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου αυτού. Δηλαδή το κατά πόσον ο σίδηρος αυτός απορροφάται από τον οργανισμό μας. Αυτό λοιπόν που ισχύει είναι ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές δεν απορροφάται όσο αυτός που βρίσκεται σε ζωικές τροφές, π.χ., συκώτι και μοσχαρίσιο κρέας.
Συμπέρασμα: Η παραπάνω διαπίστωση δεν μειώνει καθόλου την κατά τα άλλα μεγάλη διατροφική αξία που έχει το σπανάκι –περιέχει βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ και καροτένια (π.χ. λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση– και η φακή, η οποία επίσης δίνει φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και διαλυτές φυτικές ίνες.

spa

Κοτόπουλο
Η «γραμμή υπεράσπισης»: Είναι άπαχο και ελαφρύ κρέας, ιδανικό για δίαιτα. Εντάσσεται σε διαιτητικά προγράμματα λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ζωικό –και άρα κυρίως κορεσμένο– λίπος και της υψηλότερης περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Παρεξηγημένο; Το στήθος του κοτόπουλου είναι μια ωφέλιμη τροφή, χαμηλή σε λίπος και ταυτόχρονα πηγή πολύτιμης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Το μπούτι όμως δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, αφού είναι πιο σκούρο κρέας, με ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα τόσο λίπους (γύρω στο 8%) όσο και χοληστερίνης.
Συμπέρασμα: Αν κάνεις δίαιτα, προτίμησε το στήθος του κοτόπουλου.

ko

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Fat Smash Diet: Κάψε θερμίδες και 11 κιλά λίπος σε μικρό διάστημα!

Φυσικός σύμμαχος: Τα βότανα που καίνε το λίπος και καταπολεμούν την κατακράτηση

Master Cleanse diet: Χάσε 10 κιλά σε 10 μέρες με τη δίαιτα της λεμονάδας

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Κορυφαίος Έλληνας πολιτικός για πρώτη φορά εξομολογείται: «Η γυναίκα μου είναι 22 χρόνια μικρότερη…»

Ποιος Παππάς; Δείτε με ποιον έχει πλέον σχέση η Ζοζεφίν…

Θλίψη: Πέθανε γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος

loading...