Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία και μόνο ερώτηση είναι αρκετή ώστε να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο έχει λιγότερο ή περισσότερο έντονες ναρκισσιστικές τάσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη  η απάντηση στην ερώτηση αυτή δείχνει με εξαιρετική ακρίβεια εάν το άτομο εμφανίζει τα τυπικά χαρακτηριστικά του ναρκισσιστή.

«Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με τη δήλωση ‘Είμαι ναρκισσιστής;’»

«Τα άτομα που είναι διατεθειμένα να παραδεχθούν ότι είναι πιο ναρκισσιστές από άλλους πιθανότατα είναι πράγματι πιο ναρκισσιστές», αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου ο Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής Επικοινωνίας και Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο ναρκισσιστής του Οχάιο και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν στην παραπάνω ερώτηση με βάση μια κλίμακα από το 1 (δεν ισχύει καθόλου για εμένα) έως το 7 (ισχύει πάρα πολύ για εμένα).

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν πως η απάντηση στην ερώτηση ήταν σχεδόν το ίδιο αξιόπιστη στην αξιολόγηση της ναρκισσιστικής προσωπικότητας.

«Οι ναρκισσιστές είναι σχεδόν περήφανοι γι’ αυτό που είναι. Μπορείς να τους ρωτήσεις ευθέως επειδή δεν θεωρούν το ναρκισσισμό αρνητικό χαρακτηριστικό –πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους ανθρώπους και δεν τους πειράζει να το δηλώσουν δημοσίως», δηλώνει ο Μπούσμαν.

Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας θεωρείται ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ποικίλα γνωρίσματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι η επιθυμία για έπαινο και θαυμασμό, οι φαντασιώσεις για εξουσία και επιτυχία, η έλλειψη ενσυναίσθησης και η εύθραυστη αυτοεκτίμηση.

Σύμφωνα με τον Μπούσμαν, «ο ναρκισσισμός αποτελεί εμπόδιο τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για την κοινωνία, καθώς όσοι πιστεύουν ότι είναι ήδη τέλειοι δεν προσπαθούν να βελτιωθούν, ενώ παράλληλα οι ναρκισσιστές σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και τα δικά τους συμφέροντα, χωρίς να βοηθούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους γύρω τους».

govastileto.gr

loading...