Η επιστήμη ανέλαβε να δώσει εξηγήσεις
Όλοι το απευχόμαστε, αλλά όλοι έχουμε γευτεί την πικρή γεύση της απόρριψης κάποια στιγμή στη ζωή μας, είτε επαγγελματικώς, είτε συναισθηματικώς, είτε κοινωνικώς. Κι ενώ ξέρουμε ότι η αποτυχία και η απογοήτευση είναι το άλλο μισό των πιθανοτήτων έκβασης όταν ξεκινάμε/προτείνουμε/δοκιμάζουμε κάτι καινούριο (ειδικά αν συμπεριλάμβάνει και άλλους ανθρώπους πέρα από εμάς), δεν παύει να πονάει. Πολύ.

Δείτε ακόμη: Μίλα μου για τις πρώην του, να σου πω τι να περιμένεις από αυτόν

Ένα από τα πράγματα που μας μαθαίνουν από τότε που είμαστε παιδιά είναι να μην αφήνουμε ατυχίες, δυσκολίες, αναποδιές και απογοητεύσεις να μας επηρεάζουν αφενός γιατί δεν αξίζει να χαλάμε τη ζαχαρένια μας για πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή να ελέγξουμε, αφετέρου γιατί πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις και το κουράγιο μας για να συνεχίσουμε. Να όμως που μία νέα έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχει λόγος που πονάμε τόσο πολύ. 

Ο ψυχολόγος Guy Winch, εξηγεί ότι το ψυχοσυναισθηματικό κενό ή ο πόνος που νιώθουμε οφείλεται στο πως είναι προγραμματισμένος ο εγκέφαλος μας.

Ιδού το πείραμα που το αποδεικνύει:
Μία έρευνα του 2011, της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών της Αμερικής, πήρε 40  ανθρώπους που είχαν χωρίσει πρόσφατα (ενώ δεν ήταν επιλογή τους) και τους υπέβαλε σε μία εξέταση με έναν σαρωτή του εγκεφάλου. Εκείνη την στιγμή, καθώς οι συμμετέχοντες έβλεπαν φωτογραφίες των πρώην τους (ναι, πολύ βασανιστικό πείραμα), έπρεπε να εστιάσουν στο αίσθημα της απόρριψης που είχαν βιώσει από τον πρόσφατο χωρισμό τους (πάρα πολύ βασανιστικό πείραμα). Τα αποτελέσματα ήταν καταλυτικά.

Κάθε φορά που οι συμμετέχοντες σκεφτόντουσαν την απόρριψη, ο δευτεροβάθμιος σωματοαισθητικός φλοιός και η ραχιαία οπίσθια νησίδα ή με άλλα λόγια οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν αισθάνεσαι πόνο φωτίζονταν. Η ίδια έρευνα μάλιστα, έδειξε ότι η απόρριψη που νιώθεις μετά το τέλος μίας σχέσης είναι ακόμα πιο τραυματική από άλλες μορφές απόρριψης.

Δείτε ακόμη: Μόλις χώρισα! Πώς να τον ξεπεράσεις και να προχωρήσεις παρακάτω…

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συναισθηματικός πόνος που νιώθεις μετά από μία ερωτική απόρριψη, μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε φυσικό πόνο και ίσως έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί. Δηλαδή με παυσίπονα. Παρ’όλα αυτά ακόμα κι αν ένας χωρισμός σου ράγισε την καρδιά, δεν σου προτείνουμε σε καμία περίπτωση να το ρίξεις στα χάπια. Κατά τη γνώμη μας, το πιο αποτελεσματικό φάρμακο παραμένει ο χρόνος.

cosmopolitan.gr

loading...