Από τη Μαρίλια Νικολαΐδου για The Body

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις όλα όσα χρειάζεται για την αντισύλληψη; Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο οφείλει να γνωρίζει τις βασικές αρχές. Διάβασε ποιες είναι…
Οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι πάρα πολλές. Θα αναφερθούμε στις ευρέως χρησιμοποιούμενες, αφού πρώτα αναφερθούμε στις «γόνιμες ημέρες».

Ποιες είναι οι «γόνιμες ημέρες» μιας γυναίκας;
Οι γόνιμες ημέρες, οι ημέρες δηλαδή της ωοθυλακιορρηξίας, είναι διαφορετικές για κάθε γυναίκα, αλλά και στην ίδια γυναίκα μπορεί να διαφοροποιούνται από μήνα σε μήνα. Γυναίκες με άστατο κύκλο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιορίσουν με ακρίβεια τις ημέρες της ωοθυλακιορρηξίας. Σε γυναίκες με κύκλο 28-30 ημερών, συνήθως οι γόνιμες ημέρες είναι μεταξύ 10ης και 16ης ημέρας του κύκλου.
Μέθοδος της αποχής και της διακεκομμένης συνουσίας
Ακριβώς λόγω του ότι οι γόνιμες ημέρες μιας γυναίκας δεν είναι σταθερές, η μέθοδος της αποχής στις γόνιμες μέρες έχει φτωχά αποτελέσματα και υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Το ίδιο ισχύει και για τη διακεκομμένη συνουσία, την απόσυρση δηλαδή του πέους πριν την εκσπερμάτιση.

Προφυλακτικό
Το πλέον χρησιμοποιούμενο μέσο αντισύλληψης, αποτελεί τη φτηνότερη και πιο άμεσα διαθέσιμη μέθοδο. Το προφυλακτικό εμποδίζει την είσοδο του σπέρματος στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας και, εκτός από την αντισυλληπτική του δράση, προφυλάσσει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το AIDS, την ηπατίτιδα Β και C, τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV), τον έρπητα, τη σύφιλη κ.λπ.
Το προφυλακτικό πρέπει να τοποθετείται στο πέος όταν είναι σε στύση και από την αρχή της επαφής, καθώς τα υγρά πριν την εκσπερμάτιση περιέχουν σπερματοζωάρια. Ο κίνδυνος ρήξης του προφυλακτικού είναι περίπου 3% και σχετίζεται με την τριβή ή την εσφαλμένη τοποθέτηση. Στην περίπτωση της ρήξης, θα πρέπει να καταφύγουμε στην επείγουσα αντισύλληψη, αν η σύντροφος είναι στις γόνιμες ημέρες.

Αντισυλληπτικά δισκία
Αν η λήψη των αντισυλληπτικών γίνεται σωστά, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 100%. Τα αντισυλληπτικά αναστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία, τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση στο ενδομήτριο.
Η γυναίκα λαμβάνει ένα δισκίο την ημέρα σε σταθερή ώρα μέσα στην ημέρα, για 21 ημέρες. Μόλις τελειώνει το κουτί, σταματά τη λήψη και ξεκινά το επόμενο κουτί 7 ημέρες από το τελευταίο χάπι. Στην περίπτωση που κάποια μέρα δεν ληφθεί το χάπι, χάνεται η αντισυλληπτική προστασία και θα πρέπει να λαμβάνονται άλλα μέτρα αντισύλληψης για τον κύκλο αυτό.
Εκτός από την αντισυλληπτική δράση, τα αντισυλληπτικά ελαττώνουν τη δυσμηνόρροια και αναστέλλουν την τριχοφυΐα και την ακμή. Χορηγούνται επίσης σε γυναίκες που έχουν μεγάλη ποσότητα αίματος στην περίοδο και ελαττώνουν την πιθανότητα καρκίνου ωοθήκης και ενδομητρίου, ενώ σε τελευταίες μελέτες δεν φαίνεται να συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, δεν μπορούν να χορηγηθούν σε καπνίστριες ή σε γυναίκες με αιματολογικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα.

sex

Ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ)
Πρόκειται για αντισύλληψη μακράς διάρκειας, έως και 5 έτη. Το σπιράλ είναι μικρή συσκευή σχήματος Τ που τοποθετείται μέσα στη μήτρα και αποτρέπει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Υπάρχουν δύο είδη: του χαλκού και της λεβονογεστρέλης (ορμονικό σπιράλ).
Η τοποθέτηση του σπιράλ γίνεται στο ιατρείο και δεν είναι επώδυνη. Πριν την τοποθέτηση πρέπει να έχει αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης και η τοποθέτηση αντενδείκνυται σε περιπτώσεις αδιάγνωστης αιμορραγίας ή προχωρημένης τραχηλικής δυσπλασίας και πιθανής κακοήθειας του γεννητικού συστήματος.
Η αποτελεσματικότητα του σπιράλ είναι υψηλή (ποσοστό κύησης 0,8% για του χαλκού και 0,2% για το ορμονικό σπιράλ) και η γονιμότητα επανέρχεται αμέσως μετά την αφαίρεσή του. Μπορεί να τοποθετηθεί αμέσως μετά τον τοκετό ή μετά από μια άμβλωση. Ανεπιθύμητες ενέργειες στο σπιράλ χαλκού μπορεί να είναι η αύξηση του αίματος στην περίοδο ή δυσμηνόρροια. Το ορμονικό σπιράλ, αντίθετα, πολλές φορές μπορεί να τοποθετηθεί για τον έλεγχο των αιμορραγιών.

Χειρουργική στείρωση
Θεωρείται μόνιμη διαδικασία αντισύλληψης. Στις γυναίκες γίνεται με απολίνωση ή διατομή των σαλπίγγων, ενώ στους άντρες γίνεται διατομή του σπερματικού πόρου (βαζεκτομή).
Στις γυναίκες μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοιχτό χειρουργείο.

Επείγουσα αντισύλληψη (χάπι της «επόμενης ημέρας»)
Πρόκειται για σκευάσματα που λαμβάνονται σε περίπτωση που έχει γίνει εκσπερμάτιση κατά την επαφή χωρίς έχει ληφθεί κάποιο αντισυλληπτικό μέτρο ή έχει ληφθεί ελλιπώς ή ανεπιτυχώς (π.χ. ρήξη προφυλακτικού, μη λήψη αντισυλληπτικού) και υπάρχει υψηλή πιθανότητα για σύλληψη. Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας περιέχουν υψηλή ποσότητα λεβονογεστρέλης.

Το χάπι είναι περισσότερο αποτελεσματικό όσο πιο κοντά χρονικά ληφθεί με την επαφή και χορηγείται μέχρι και 72 ώρες μετά την επαφή. Δρα εμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Ωστόσο, δεν είναι πάντα αποτελεσματικό (ελάττωση πιθανότητας κύησης 70%). Στις παρενέργειες συγκαταλέγονται οι διαταραχές στον επόμενο κύκλο, ναυτία, έμετος, άλγος υπογαστρίου.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Ο άγνωστος κίνδυνος για την υγεία σας που καραδοκεί τον Δεκαπενταύγουστο!

Προσοχή! Ποιοι είναι οι καλύτεροι και ποιοι οι χειρότεροι χυμοί για την υγεία σας

Τι ακριβώς είναι το έλκος στομάχου; Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε άμεσα

Τα καλύτερά μας σήμερα:

H ανατρεπτική πρόταση γάμου του Παπαμιχαήλ στην Αλίκη Βουγιουκλάκη- Τι αποκαλύπτει ο αδερφός της

«Πούλησα λαχεία, κουλούρια και αναψυκτικά σε πανηγύρια»: Σε ποιον Έλληνα ηθοποιό ανήκει αυτή η δήλωση;

Τα τελευταία λόγια της Μελίνας Μερκούρη συγκλονίζουν: «Προσέξτε καλά…»

loading...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ