Από την Ακριβή Αλυσσανδράτου

Τα καλά νέα είναι ότι οι θάνατοι από άσθμα μειώνονται συνεχώς καθώς οι θεραπείες είναι όλο και πιο αποτελεσματικές. Τα κακά νέα είναι ότι παγκοσμίως παρατηρείται μία εντυπωσιακή αύξηση της νόσου.

Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά. Οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα στον πλανήτη υπολογίζονται στους 300 εκατομμύρια, ενώ περίπου 250.000 άνθρωποι τελικά χάνουν τη μάχη με τη νόσο. Πάνω από το 10% των παιδιών πάσχει από άσθμα και περίπου 5-7% των ενηλίκων. Οι πνευμονικές νόσοι αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την υγεία παγκοσμίως, προκαλώντας σχεδόν το 1/6 του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι συχνότερο στις Δυτικές χώρες, αλλά φαίνεται ότι και άλλοι παράγοντες, γενετικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παίζουν ρόλο. Το άσθμα είναι πιο συχνό στα αγόρια στην παιδική ηλικία και στις γυναίκες μετά την ενηλικίωση.

Τι είναι το άσθμα;
Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Οι ασθενείς με άσθμα έχουν μια γενετική (κληρονομική) προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την έκθεση σε κάποιους εκλυτικούς παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι λοιμώξεις (ιδιαίτερα οι ιογενείς), ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον (σκόνη, γύρεις, τρίχωμα ζώων, υγρασία, καπνός, φάρμακα κ.λπ.) και η άσκηση. Οι ασθενείς νιώθουν δύσπνοια, βάρος στο στήθος, βήχουν και παρουσιάζουν συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή). Αν και όλα αυτά ακούγονται τρομακτικά, σήμερα οι ασθματικοί μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή και να είναι δραστήριοι.

Τι μπορείς να κάνεις
Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να υποχωρήσουν με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά μερικές φορές μπορούν να υποχωρήσουν αυτόματα. Η αποφυγή του ερεθιστικού παράγοντα που προκάλεσε τα συμπτώματα μερικές φορές αρκεί για να βελτιωθεί ο ασθενής. Κάποιοι άνθρωποι με άσθμα εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα λίγες φορές στη ζωή τους, ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζουν καθημερινά συμπτώματα με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

as

Στην Ελλάδα
Τα επιδημιολογικά δεδομένα για το άσθμα στην Ελλάδα είναι περιορισμένα. Η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη Πανελλαδική Επιδημιολογική για το Άσθμα. Στη μελέτη συμμετείχαν 2.632 άτομα και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα.
Η συχνότητα του άσθματος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες αυξάνεται με την ηλικία. Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην πιθανή υποδιάγνωση του άσθματος στην παιδική ηλικία και στην πιθανή υπερδιάγνωση του άσθματος στην τρίτη ηλικία.

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με άσθμα έχουν και αλλεργική ρινίτιδα. Από τους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, περίπου το 1/3 θα εμφανίσει κάποια στιγμή συμπτώματα άσθματος. Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι σημαντική για τον έλεγχο του άσθματος!

Τι επιδεινώνει το άσθμα;
-Ρύπανση του περιβάλλοντος
-Κλιματολογικές συνθήκες
-Καπνός
-Ερεθιστικές ουσίες (αρώματα, καλλυντικά, λακ, καθαριστικά κλπ)
-Αλλεργιογόνα (γύρη, ακάρεα, κατοικίδια κλπ)
-Άσκηση (με τη λήψη κατάλληλης θεραπείας, οι περισσότεροι ασθενείς με άσθμα μπορούν να αθληθούν κανονικά)
-Λοιμώξεις
-Φάρμακα

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, , όχι μόνο γεννιούνται με μικρότερο βάρος αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και αλλεργικών νοσημάτων στη ζωή τους.

Διάσημοι με άσθμα
Η λίστα τόσο μεγάλη και τόσο εντυπωσιακή! Το άσθμα δεν κάνει διακρίσεις αλλά δεν είναι λίγοι και οι πάσχοντες που έχουν αποδείξει ότι η ασθένεια δεν στάθηκε εμπόδιο ούτε στη ζωή, ούτε στην καριέρα τους. O πρώην Πρόεδρος της Αμερικής John Fitzgerald Kennedy, ο Αργεντινός επαναστάτης Ernesto Che Guevara, ο Γερμανός συνθέτης Ludwig van Beethoven, ο Αμερικανός τραγουδιστής Alice Cooper αλλά και η τραγουδίστρια Pink, η ηθοποιός Liz Taylor, η Sharon Stone, ο σκηνοθέτης Martin Scorsese, η κόρη του Αμερικανού Πρόεδρου Malia Ann Obama αλλά και πολλοί αθλητές όπως ο Dennis Rodman, ο David Beckhamι, ο Greg Efthimios Louganis και η η Αθανασία Τσουμελέκα, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι λίγοι μόνο από την τεράστια λίστα.

Στην Ευρώπη, περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες κάτω των 45 ετών πάσχουν από άσθμα.

Το άρθρο βασίστηκε στα στοιχεία του www.myasthma.gr

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Συχνοουρία: Πώς θα απαλλαγείτε από τις πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα

Μάθετε αν κινδυνεύετε από εγκεφαλικό ανάλογα με τις ώρες που δουλεύετε

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Μια αθόρυβη απειλή

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Αποκλειστικό! Μενεγάκη – Παντζόπουλος: Μας υποδέχονται στο σπίτι τους στα Άχλα!

Τραγική ειρωνία! Το μήνυμα της Νανάς Καραγιάννη λίγο πριν μπει στο νοσοκομείο: «Αυτό το καλοκαίρι…»

Αποκαλυψη! Δείτε με ποιον πασίγνωστο λαϊκό τραγουδιστή έχει σχέση η Φρόσω Κυριάκου!

loading...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ