H κνίδωση (urticaria) είναι μια συνηθισμένη δερματοπάθεια η οποία πήρε το όνομά της από το φυτό urtica (τσουκνίδα), αφού το ερέθισμα που εμφανίζεται στο δέρμα μοιάζει πολλές φορές με αυτό που αφήνει η τσουκνίδα.

Η κνίδωση λοιπόν είναι μια συχνή δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ερυθρών διογκώσεων, κυκλικού συνήθως σχήματος, που διαρκούν από λίγες ώρες ως ένα 24ωρο το πολύ και συνοδεύονται από έντονο κνησμό (πομφός). Οι δερματικές βλάβες της κνίδωσης, όταν υποχωρούν, δεν αφήνουν κανένα ίχνος στο δέρμα, ενώ κάποιες φορές συνοδεύονται και από αγγειοοίδημα, δηλαδή πρήξιμο στα βλέφαρα στα χείλη τα αυτιά κ.α. Σε περίπτωση όμως που προσβάλλονται η γλώσσα και ο λάρυγγας η νόσος γίνεται απειλητική για τη ζωή λόγω πρόκλησης ασφυξίας.

Η κνίδωση αποτελεί την συχνότερη αιτία προσέλευσης ασθενών στα εφημερεύοντα δερματολογικά ιατρεία και αποτελεί ουσιαστικά μια αλλεργική αντίδραση μέσω IgE ανοσοσφαιρινών, που οδηγεί στην απελευθέρωση ισταμίνης απ΄τα μαστοκύτταρα.

Κατηγοριοποίηση και αίτια

Η κνίδωση διακρίνεται σε οξεία κνίδωση, όταν το εξάνθημα διαρκεί λιγότερο από έξι εβδομάδες, και χρόνια κνίδωση όταν η κατάσταση επιμένει για πάνω από έξι εβδομάδες. Μια ιδιαίτερη μορφή κνίδωσης είναι η κνίδωση από φυσικά αίτια. Τα συνηθέστερα απ΄αυτά είναι η ζεστή, το κρύο, η πίεση, ο ήλιος, το νερό, ή διάφορα φυτά όπως η τσουκνίδα. Σε νεαρά άτομα, ειδικά μετά από νευρικό stress ή έντονη σωματική άσκηση, εμφανίζεται η λεγόμενη χολινεργική κνίδωση που χαρακτηρίζεται από μικρότερο εξάνθημα και έντονη ερυθρότητα

Τα συχνότερα αίτια που προκαλούν κνίδωση είναι τροφές (όπως φράουλα, οστρακοειδή, μανιτάρια, ψάρια, καρύδια, χοιρινό, πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων κ.α), φάρμακα (ασπιρίνη, πενικιλίνη, κεφαλοσπορίνες, ινσουλίνη, μορφίνη, κωδεΐνη, σκιαγραφικό υλικό κ.α) καθώς και κάποιες λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα, η μυκητίαση από candida κ.α.

Πώς μπορούμε να απαλλαχτούμε από τα συμπτώματα;

Τις περισσότερες φορές η διάγνωση τίθεται από την κλινική εικόνα, τη λήψη του ιστορικού και πολύ συχνά ο ίδιος ο ασθενής έχει εντοπίσει ήδη το αίτιο της αλλεργίας και το υποδεικνύει στο γιατρό.

Για να θεραπευθεί ο ασθενής καλό θα είναι να αποφύγει το αλλεργιογόνο, ως πρώτο βήμα για την υποχώρηση των συμπτωμάτων ενώ η χορήγηση αντιισταμινικών βοηθάει στον έλεγχο της νόσου ενώ μπορούν να χρησιμοποιούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, για την πρόληψη των υποτροπών. Σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που συνοδεύονται από αγγειοοίδημα, βράγχος φωνής ή δύσπνοια μπορεί επίσης να χορηγηθεί ενδοφλεβίως κορτιζόνη ή υποδόρια αδρεναλίνη. Η χορήγηση αλοιφών στην κνίδωση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

health4you

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Ούτε κράμπες, ούτε πόνοι! Δείτε πώς θα κάνετε τις μέρες της περιόδου ευκολότερες!

Προστατεύσου από τον καρκίνο του δέρματος- Προειδοποιητικά σημάδια που αγνοείς

Μύθοι και αλήθειες για την αντισύλληψη- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Ο Οικονομέας μίλησε ανοιχτά για το τέλος τους MEGA – Τα… γαλλικά του Καμπουράκη on air

Σε αναπηρικό καροτσάκι η Μίνα Αρναούτη – Διαλυμένη η δεξιά της πλευρά!

Αποκάλυψη! Γι’αυτό χώρισε η Φουρέιρα με τον Λυκούδη – Τον έπιασε στα πράσα με άλλη! Απίστευτος καυγάς μπροστά σε όλους!

loading...