Ο λόξυγκας είναι κάτι περισσότερο από ένα αντανακλαστικό. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιο συχνά μια αντίδραση σε κοινές πεπτικές διαταραχές και είναι συνήθως περισσότερο μια ενόχληση παρά οτιδήποτε άλλο. Οι μικρές αυτές, επαναλαμβανόμενες, θορυβώδεις εισπνοές αέρα, προκαλούνται από αθέλητες συστολές του διαφράγματος, οι οποίες αντιδρούν σε μια μερικώς κλειστή τραχεία συνιστούν αυτό που αποκαλούμε λόξυγκα. Ο λόξιγκας συνήθως δε διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά. Οι μικρές κρίσεις είναι απλώς μια ενόχληση, αλλά αν μια κρίση παραταθεί μπορεί να γίνει ανησυχητική, κουραστική και επώδυνη.

Εδώ θα δείτε ορισμένους τρόπους αντιμετώπισης του λόξυγκα :

Πιείτε νερό
Η κατάποση του νερού διακόπτει τον λόξυγκα και μπορεί να ηρεμήσει τα νεύρα. Γαργάρες με νερό μπορεί επίσης να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Δείτε ακόμη: Έρευνα: Πάνω απο 800 χιλιάδες θάνατοι παιδιών θα είχαν αποφευχθεί με το θηλασμό!

Φάτε ζάχαρη
Η υπερφόρτωση των νευρικών απολήξεων του στόματος με μια γλυκιά αίσθηση (όπως μια κουταλιά ζάχαρη) μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του λόξυγκα .

Κλείστε τα αυτιά σας
Μερικοί γιατροί συστήνουν να κλείνετε με τα χέρια τα αυτιά σας για να σταματήσει ο λόξυγκας.

Τρώτε πιο αργά
Αν τρώτε γρήγορα,  είναι πολύ πιθανό να προκληθεί λόξυγκας. Μασήστε σκόπιμα αργά και λαμβάνοντας μικρότερες γουλιές από ποτά θα ελαχιστοποιήσετε την εισαγωγή αέρα.

Μην τρώτε πολύ
Η υπερφόρτωση του στομάχου με φαγητό είναι μια άλλη αιτία του λόξυγκα. Ορισμένοι ειδικοί υποθέτουν ότι ο λόξυγκας είναι τρόπος του σώματός σας να σας πει να σταματήσετε τρώτε  τόσο γιατί το πεπτικό σας σύστημα δεν έχει το χρόνο να επεξεργαστεί όλα τα τρόφιμα που τρώτε.

Αποφύγετε πικάντικες τροφές
Ορισμένα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό της βλεννογόνου του οισοφάγου και του στομάχου. Αν δεν θέλετε να έχετε λόξυγκα καλό είναι να αποφεύγετε τις καυτερές πιπεριές.

 Ποτό με μέτρο
Όπως τα μπαχαρικά έτσι και τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν έναν  ταυτόχρονο ερεθισμό του οισοφάγου και του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα διατροφής.

Κρατήστε την αναπνοή σας
Κρατήστε τη μύτη σας και κλείστε το στόμα σας  για όσο χρονικό διάστημα μπορείτε ή μέχρι να καταλάβετε ότι έχει σταματήσει ο  λόξυγκας.

 Πάρτε ένα αντιόξινο χάπι
Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, αν επιλέξετε ένα χάπι  που περιέχει μαγνήσιο, δεδομένου ότι  μειώνεται ο ερεθισμός.

Αν ο λόξυγκας συνεχιστεί για περισσότερες από λίγες ώρες, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Δείτε ακόμη: Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πας αμέσως στον γυναικολόγο σου…!

loading...