Οι καλοκαιρινές διακοπές σου θα φτάσουν σιγά σιγά στο τέλος τους κι εσύ πρέπει να φροντίσεις για τις σπουδές σου το φετινό χειμώνα! Η πιο σπουδαία επένδυση είναι οι σπουδές που θα σου εγγυηθούν επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και εσωτερική ικανοποίηση. Αυτό δεν θα στο προσφέρουν παρά τα επαγγέλματα υγείας, ένα από τα οποία είναι η Φαρμακευτική.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο μπορείς να συμβάλλεις προσωπικά με τη δράση στο τομέα της υγείας; Η επιστήμη της Φαρμακευτικής παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, αφού συμβάλλει σημαντικά στην αποθεραπεία των ασθενών μέσω της φαρμακευτικής αγωγής.

e4

Αυτό το χείμωνα έχεις την ευκαιρία να εκπαιδευτείς ως καταρτισμένος επιστήμονας με τον οποίο οι ασθενείς έχουν την ευκολότερη πρόσβαση. Δεν έχεις παρά να σκεφτείς τη ζωή σου ως έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης, στοργικό και επιστημονικά καταρτισμένος, για να εφοδιαστείς για την υπόλοιπη ζωή σου!

e3

Εξίσου σημαντικό είναι για σένα να διαλέξεις έναν τόπο σπουδών που θα απογειώσει τη φοιτητική σου ζωή, κάνοντας αυτά τα χρόνια αξέχαστα!

sotΤο youweekly.gr συνομίλησε με τον καθηγητή Σωτήρη Μιχαλέα, συντονιστή του προγράμματος Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

-Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν τη Φαρμακευτική τόσο γοητευτική επιστήμη;

Η γοητεία της φαρμακευτικής επιστήμης κρύβεται στην πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης. Συνδυάζει τα αντικείμενα της Χημείας, της Βιολογίας, της Φυσικής, της Φαρμακολογίας, της Θεραπευτικής μα και τόσα άλλα που ο κατάλογος γίνεται ιδιαίτερα μακροσκελής. Και επειδή η φαρμακευτική είναι ταυτόχρονα και επάγγελμα, η πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης σημαίνει ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ένας νέος άνθρωπος που θα επιλέξει να σπουδάσει φαρμακευτική είναι σίγουρο ότι επαγγελματικά θα έχει τόσες πολλές επιλογές, ώστε να ασχοληθεί με μια πτυχή του επαγγέλματος που πραγματικά του αρέσει. Ταυτόχρονα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Φαρμακοποιός επιτελεί και λειτούργημα με τεράστια κοινωνική προσφορά και αναγνώριση Η φαρμακευτική είναι μια ζωντανή επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία με αιχμή του δόρατος την ανακάλυψη νέων φαρμάκων αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων. Για να παρακολουθήσει κανείς όλες τις εξελίξεις απαιτείται διαρκής επιμόρφωση και εντατική μελέτη.

Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι η φαρμακευτική δεν είναι απλά γοητευτική, είναι συναρπαστική!

e

-Ποια είναι τα επαγγελματικά πεδία απασχόλησης για έναν πτυχιούχο Φαρμακοποιό;

Η λίστα είναι πραγματικά εκτενής. Συχνή επιλογή των αποφοίτων είναι η ίδρυση του δικού τους φαρμακείου. Εναλλακτικά μπορούν να εργαστούν ως υπεύθυνοι φαρμακοποιοί σε ιδιωτικά ή κρατικά φαρμακεία. Επίσης υπάρχουν αρκετές διοικητικές θέσεις φαρμακοποιών στη Δημόσια υπηρεσία.

Η φαρμακευτική βιομηχανία απασχολεί επίσης φαρμακοποιούς σε πολλούς τομείς όπως τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, ελέγχου ποιότητας, παραγωγής, ιατρικής ενημέρωσης και marketing, φαρμακοεπαγρύπνησης και κανονιστικών υποθέσεων.

Οι επιστήμονες φαρμακοποιοί μπορούν επίσης να απασχοληθούν σε ερευνητικά προγράμματα των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, σε βιομηχανίες ή εταιρείες εμπορίας τροφίμων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής υγειονομικού υλικού και ιατρικών συσκευών.

Τέλος σημαντικός είναι και ο ρόλος του Φαρμακοποιού στο ακαδημαϊκό περιβάλλον τόσο στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων όσο και τη συνεχιζόμενη κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας μέσω των προγραμμάτων δια βίου μάθησης. Στην Κύπρο τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο Δημόσιος τομέας παρέχουν καλές ευκαιρίες εργοδότησης.

-Οι σπουδές στον συγκεκριμένο κλάδο είναι μια «επένδυση» που θα αποφέρει;

Οι σπουδές στην Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους αποφοίτους ένα νομικά οριοθετημένο και κατοχυρωμένο επάγγελμα, το οποίο διασφαλίζει συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. «Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται στον ασθενή δια χειρός φαρμακοποιού». Με τις σπουδές στη φαρμακευτική εξασφαλίζεται πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας με συνεχή εξέλιξη και επιστημονικό υπόβαθρο. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η ζήτηση σε Φαρμακοποιούς σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι αυξητική τα επόμενα χρόνια καθώς και ότι μεταξύ των φαρμακοποιών καταγράφονται υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές τους.

Συνεπώς αν δούμε τις σπουδές στη Φαρμακευτική ως «επένδυση» είναι σίγουρο ότι με πολλή μελέτη και σκληρή δουλειά θα αποδώσει σημαντικά οφέλη.

-Γιατί να επιλέξω το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για να σπουδάσω Φαρμακευτική;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στον μεγαλύτερο Διεθνή Οργανισμό Laureate International Universities που αποτελείται από 80 πανεπιστήμια τα οποία λειτουργούν σε 28 χώρες, με σύνολο 1,000,000 φοιτητές. Η υποστήριξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και αντανακλά σε αναγνωρισιμότητα των σπουδών και του πτυχίου.

Με την προσθήκη του προγράμματος Φαρμακευτικής, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει πλέον το πληρέστερο Τμήμα Επιστημών Υγείας στην Κύπρο, με προγράμματα, όπως Βιολογικές Επιστήμες, Διατροφολογία/Διαιτολογία, Νοσηλευτική, Φυσιοθεραπεία, Ακτινοδιαγνωστική/Ακτινοθεραπεία και Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή. Επίσης ευεργετικές συνέργειες στη λειτουργία του προγράμματος Φαρμακευτικής δημιουργούνται από τη συνύπαρξη της Ιατρικής Σχολής σε ό,τι αφορά τις υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό, ακαδημαϊκό προσωπικό, διεπιστημονική υποστήριξη, τεχνογνωσία, έρευνα, κύρος και αναγνώριση. Το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής διδάσκεται στην Ελληνική Γλώσσα και οδηγεί στη λήψη πτυχίου Φαρμακευτικής πενταετούς διάρκειας. Κατοχυρώνεται το δικαίωμα λήψης άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού, μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα. Οι σπουδές στη Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους απόφοιτους πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με ψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές. Το πρόγραμμα είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών και αποκτά θέση προβολής στον επίσημο Παγκόσμιο Κατάλογο Φαρμακευτικών Σχολών και στο δίκτυο ακαδημαϊκών υπηρεσιών της ομοσπονδίας.

Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου χαρακτηρίζεται από άρτια καταρτισμένους επιστήμονες με αφοσίωση στο διδακτικό έργο και προσήνεια στις ανάγκες των φοιτητών.

-Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;

e1

Μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην ιστοσελίδα του.

Για κάθε απορία μπορείς να απευθυνθείς στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών: τηλ. 00357-22713000 ή email: admit@euc.ac.cy.

 

loading...