Τίποτα δεν κάνει αγχώνει περισσότερο μια γυναίκα από την περίοδο που όλο είναι να έρθει αλλά πάντα καθυστερεί. Γιατί αντιμετωπίζεις το πρόβλημα αυτό; Ποιές είναι οι 10 συχνότερες αιτίες για την αργοπορημένη σου περίοδο πέραν μια πιθανής εγκυμοσύνης;

Τίποτα δεν κάνει αγχώνει περισσότερο μια γυναίκα από την περίοδο που όλο είναι να έρθει αλλά πάντα καθυστερεί. Γιατί αντιμετωπίζεις το πρόβλημα αυτό; Ποιές είναι οι 10 συχνότερες αιτίες για την αργοπορημένη σου περίοδο πέραν μια πιθανής εγκυμοσύνης;

Κατά μέσο όρο, η περίοδος έχει διάρκεια 28 ημερών όμως αυτός ο κανόνας διαφέρει σε κάθε γυναίκα. Ένας φυσιολογικός κύκλος έχει διάρκεια 21 μέχρι και 35 ημέρες αλλά φυσικά, αν τη μια σου έρχεται η περίοδο κάθε 22 και την άλλη κάθε 33, πρέπει να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου. Αν πάλι είσαι στο πρώτο διάστημα που έχεις αδιαθετήσει, ο οργανισμός σου θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να δεις την περίοδό σου να σταθεροποιείται.

Αιτία Πρώτη: για όλα φταίει η αντισύλληψη
Οι διάφορες μέθοδοι αντισύλληψης, κάποια από τις οποίες θα χρησιμοποιείς κι εσύ, μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στα επίπεδα των ορμονών σου και τούτο να έχει αντίκτυπο και στον κύκλο σου. Το χάπι για παράδειγμα, σου δίνει μια περίοδο 28 ημερών αφού στηρίζεται σε ένα τεχνητό κύκλο. Το σπιράλ από την άλλη, μπορεί να κάνει την περίοδο πιο έντονη και βαριά ή πιο σύντομη και ελαφριά, ανάλογα με τον τύπο σπιράλ που θα επιλέξεις.

Αιτία Δεύτερη: αγχώνεσαι πολύ, πάρα πολύ
Το στρες μπορεί να επηρεάσει δυσάρεστα πολλούς τομείς της ζωής μας και ναι, μπορεί να κάνει άνω κάτω και την περίοδο σου. Κάποιες φορές αγχώνεσαι τόσο πολύ, που το σώμα σταματά να παράγει αρκετή ποσότητα της ορμόνης γοναδοεκλυτίνης (GnRH) που μπλοκάρει τόσο την ωορρηξία, όσο και την εμμηνορυσία. Ο γιατρός σου, θα σου πει πως μπορείτε να φτιάξετε την κατάσταση και φυσικά εσύ πρέπει να σκεφτείς μήπως ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις λιγάκι!

Αιτία τρίτη: αρρώστησες
Ένα κρυολόγημα, μια σύντομη ή πιο μεγάλης διάρκειας ασθένειας, μπορεί να ευθύνεται για την απρόσμενη αργοπορία της περιόδου σου. Κανονικά, η αργοπορία δεν πρέπει να επαναληφθεί άπαξ και γίνεις καλά. Σε περιπτώσεις χημειοθεραπειών η διακοπή της περιόδου για κάποιο διάστημα, αποτελεί πιθανή παρενέργεια αυτών.

Αιτία Τέταρτη: έκανες κάποια τεράστια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου
Κι όμως, μια δραματική αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, στη δουλειά ή στα ενδιαφέροντά σου, μπορεί να επηρεάσει κα τη συχνότητα της περιόδου σου. Αν για παράδειγμα, βρήκες μια δουλειά στην οποία εργάζεσαι βράδυ και όλη την υπόλοιπη ζωή σου ξυπνούσες πολύ πρωί, είναι φυσιολογικό, ο οργανισμός σου να χρειάζεται κάποιο χρόνο για να διαχειριστεί την αλλαγή.

Αιτία Πέμπτη: ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή
Πολλά είναι τα φάρμακα που μπορούν να κάνουν σωστό μπάχαλο την περίοδό σου. Αν πρέπει να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου για να βρείτε μια λύση στη διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης. Ο γιατρός σου θα σου προτείνει εναλλακτικές λύσεις στη θεραπευτική σου γωγή και λογικά θα σε έχει προειδοποιήσει από πριν για τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνεις. Αν μάλιστα, βρίσκεσαι σε φάση που επιδιώκεις μια εγκυμοσύνη, είναι πολύ σημαντικό να προσέξεις ακόμα και το απλό παυσίπονο που θα βάλεις στον οργανισμό σου.

Αιτία Έκτη: Έβαλες κάποια (ή περισσότερα) κιλά
Το να κουβαλάς πολλά περιττά κιλά μπορεί να κάνει τις ορμόνες σου να τρελαθούν με αποτέλεσμα η περίοδος να έρθει με καθυστέρηση ή να μην έρθει καθόλου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ωορρηξία και γι’ αυτό είναι σημαντικό να χάσεις τα περιττά κιλά που έβαλες και θα δεις τον κύκλο σου να επιστρέφει στην κανονική του περιοδικότητα.

Αιτία Έβδομη:’Έχασες κάποια (ή περισσότερα) κιλά
Αντίθετα με την άνω περίπτωση, ακόμα και η σημαντική απώλεια βάρους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον έμμηνο κύκλο σου. Όταν το σώμα σου δεν διαθέτει το απαραίτητο σωματικό λίπος, η περίοδος επηρεάζεται και σταματά να έρχεται στην ώρα της και μπορεί να σταματήσει να έρχεται εντελώς. Η κατάσταση αυτή που ονομάζεται ιατρικά αμηνόρροιαμπορεί να διορθωθεί παίρνοντας μερικά κιλά, όχι απαραίτητα με την κατανάλωση κακών λιπαρών αλλά καλών, όπως τα Ω-3 λιπαρά ή οι φυτικές ίνες. Η κατάσταση αυτή πλήττει περισσότερο τις πρωταθλήτριες ή γυναίκες που έκαναν μια αρκετά αυστηρή δίαιτα.

Αιτία Όγδοη: Δεν υπολόγισες σωστά
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος ποικίλει και είναι διαφορετικός από γυναίκα σε γυναίκα. Κατά μέσο όρο, ο κύκλος διαρκεί 28 ημέρες, όμως και οι διαφορές που υπάρχουν είναι λογικές και δικαιολογούνται. Έτσι, μπορεί εσύ να νομίζεις πως έχεις καθυστέρηση αλλά απλά ο κύκλος σου να έχει μεγαλώσει κατά κάποιες ημέρες και να περάσουν ένας ή δύο μήνες προτού το συνειδητοποιήσεις. Φυσικά, όταν μιλάμε για εναλλαγές, δεν είναι λογικό τον ένα μήνα να έρχεται η περίοδος στις 25 ημέρες, τον επόμενο στις 35 και τον τρίτο και πάλι στις 23, γιατί αυτό δείχνει ανωμαλία του κύκλου και πρέπει να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου. Το ίδιο ισχύει και την τις ημέρες της ωορρηξίας, ειδικά αν έχεις άστατο κύκλο, οπότε πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική.

Αιτία Ένατη: το έριξες στη δίαιτα και τη γυμναστική
Εννοείται, πως οι αλλαγές στη διατροφή και στη γυμναστική σου επηρεάζουν όχι μόνο τον έμμηνο κύκλο σου αλλά και τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος. Αν προετοιμάζεσαι για παράδειγμα, να τρέξεις στο μαραθώνιο και δεν τρως αρκετά, το σώμα σου μπαίνει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τα οιστρογόνα πέφτουν και είναι πιθανό να σταματήσεις και την ωορρηξία. Αν πάλι είσαι αθλήτρια πρωταθλητισμού, -που ασκείσαι πολύ, είναι πιθανό να περάσουν και χρόνια με ασταθή κύκλο. Αυτή η ανωμαλία στον κύκλο που καλείται υποθαλαμική αμηνόρροια, πρέπει να συζητηθεί με τον γυναικολόγο σου, για να μην επηρεάσει μακροπρόθεσμα την γονιμότητά σου.

Αιτία Δέκατη: μπήκες στο στάδιο της προ- εμμηνόπαυσης
Η προ εμμηνόπαυση είναι η περίοδος στην οποία γίνεται η μετάβαση μιας γυναίκας από την αναπαραγωγική ηλικία στην μη αναπαραγωγική ηλικία. Οι περίοδος αλλάζει, γίνεται άστατη και την μια είναι πιο ελαφριά ενώ άλλες φορές πιο βαριά. Όπως και να έχει, βάσει της κληρονομικότητας σου, είναι πιθανό να μπεις στην περίοδο αυτή νωρίτερα σε σχέση με άλλες γυναίκες, γι’ αυτό είναι καλό να μιλήσεις στο γιατρό σου!

Και ο πιο προφανής λόγος: είσαι έγκυος!
Έχασες μια περίοδο. Πέρασαν 10, 15, και 20 ημέρες καθυστέρησης. Κάνε τα απαραίτητα τεστ και μην πιστεύεις πως επειδή είδες μία ή δύο σταγόνες αίματος, αυτό σημαίνει πως αδιαθέτησες. Τελευταία, πληθαίνουν τα κρούσματα γυναικών που μένουν έγκυες και εξαιτίας της φορτωμένης με υποχρεώσεις και δουλειές ζωής τους, φτάνουν στον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης, χωρίς να το καταλάβουν.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Ούτε κράμπες, ούτε πόνοι! Δείτε πώς θα κάνετε τις μέρες της περιόδου ευκολότερες!

Προστατεύσου από τον καρκίνο του δέρματος- Προειδοποιητικά σημάδια που αγνοείς

Μύθοι και αλήθειες για την αντισύλληψη- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Ζευγάρι της showbiz δεν πρόλαβε να παραδεχτεί τη σχέση του και δημοσιοποίησε την πρώτη του κοινή φωτογραφία -Ποιο είναι

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η επόμενη κίνηση της Κορομηλά μετά τον πόλεμο με το «Ε»

Πρώτη φορά: H άγνωστη αγωγή Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ: «Η Αλίκη ξέσπασε σε κλάματα μέσα στο δικαστήριο και είπε….»

 

loading...