Από την Έρρικα Λευθέρη

Έχεις μυωπία, πρεσβυωπία ή αστιγματισμό; Θέλεις να επιλέξεις τα σωστά γυαλιά ή τους κατάλληλους φακούς επαφής αλλά δεν ξέρεις πού να κινηθείς; Ο οπτομέτρης Απόστολος Γιακουμέλος είναι εδώ για να σου λύσει κάθε απορία.

– Τι ακριβώς είναι τα πολυεστιακά γυαλιά; Σε ποιες περιπτώσεις συστήνονται και γιατί είναι πιο ακριβά από τα κοινά;
Τα πολυεστιακά γυαλιά εξασφαλίζουν καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις στην ευθεία μας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μεταβολή της διορθωτικής ισχύος κατά μήκος της επιφάνειας του φακού. Πρακτικά αποτελεί την καλύτερη λύση για τους πρεσβύωπες. Η μετάβαση γίνεται ομαλά από τη μακρινή όραση στην κοντινή, χωρίς να εμφανίζεται το φαινόμενο της αναπήδησης της εικόνας που δημιουργούν τα διπλοεστιακά. Αισθητικά, επίσης, είναι η καλύτερή λύση, διότι δεν υπάρχουν ορατές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της μακρινής και κοντινής εστίας. Για να γίνει κατανοητό στον καθένα, θα πάρουμε σαν παράδειγμα την οδήγηση μετά τα 45. Ενώ οδηγείτε, έχετε ανάγκη τη μακρινή σας όραση. Όταν όμως θέλετε να δείτε στον καθρέφτη του αυτοκινήτου, το καντράν ή το κινητό σας, δηλαδή αποστάσεις όχι μεγαλύτερες από 1 μέτρο, τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Αν δεν τρακάρατε μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος για να εστιάσετε σε όλες αυτές τις αποστάσεις είναι η χρήση πολυεστιακών γυαλιών.
Σε αυτή την περίπτωση, το φθηνό και καλό δεν ισχύει. Όσο πιο ακριβός είναι ένας πολυεστιακός φακός τόσο πιο άνετη, καθαρή και ευρεία όραση θα έχετε. Τα τελευταία χρόνια οι φακοί εξελίσσονται συνεχώς και έχουν πλέον προσαρμοστεί με μεγάλη ακρίβεια στη φυσική διαδικασία της όρασης. Το κόστος των πολυεστιακών δεν είναι ιδιαίτερα απαγορευτικό, αν υπολογίσει κανείς ότι στην αντίθετη περίπτωση χρειαζόμαστε 2 σκελετούς και 4 φακούς, χωρίς να καλύπτουμε τη μεσαία απόσταση.

– Είμαι πολλές ώρες καθημερινά μπροστά στον υπολογιστή. Μπορώ να πάρω ειδικά γυαλιά που προστατεύουν τα μάτια μου;
Υπάρχουν εξειδικευμένοι φακοί οράσεως που έχουν φίλτρα για να μπλοκάρουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αυξάνουν το κοντράστ χαρίζοντάς μας πιο φυσικά χρώματα, με πιο έντονο το μαύρο. Επίσης, έχουν αντιστατικές ιδιότητες, ώστε να μην προσελκύουν σκόνη και χνούδι. Μπλοκάρουν το φάσμα του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τον LED φωτισμό και τις LCD οθόνες των ψηφιακών συσκευών. Επιπλέον, μπορούν να είναι anti-fatigue· χάρη στο σχεδιασμό τους, εξαλείφουν την προσαρμογή των ματιών μας και προσφέρουν άνετη και ξεκούραστη όραση σε όσους εργάζονται εντατικά με υπολογιστή.

or

– Αν δεν φοράω κάθε μέρα τους μηνιαίους φακούς επαφής, παρατείνεται η διάρκειά τους;
Όχι, από τη στιγμή που θα ανοιχθεί η συσκευασία τους, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, ακόμη κι αν δεν τους βάλουμε ούτε μια φορά. Η φθορά στους φακούς επαφής δεν έχει να κάνει με το πότε θα μας «ενοχλήσουν» κατά τη χρήση αλλά με το ότι τα μόρια του υλικού χαλαρώνουν και διεισδύουν στο υλικό μικρόβια που δημιουργούν αποικίες. Αυτές οι αποικίες ζουν μέσα στο δάκρυ μας, μαθαίνουν τον αμυντικό μας μηχανισμό και, αν κάποιο μικρόβιο φύγει από την αποικία και προσβάλει τον κερατοειδή, η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη και μακροχρόνια.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Μούδιασμα στα πόδια- Τι μπορεί να σημαίνει;

Υποφέρετε από τριχόπτωση; Αυτή είναι η συνηθέστερη αιτία

Κριθαράκι στο μάτι: Οι τρόποι αντιμετώπισης

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Κορυφαίος Έλληνας πολιτικός για πρώτη φορά εξομολογείται: «Η γυναίκα μου είναι 22 χρόνια μικρότερη…»

Ποιος Παππάς; Δείτε με ποιον έχει πλέον σχέση η Ζοζεφίν…

Θλίψη: Πέθανε γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος

loading...