Από τον Γιώργο Νέο, χειρουργό οφθαλμίατρο, www.drneos.gr

Η δεύτερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως, το γλαύκωμα, είναι σήμερα μια σημαντική απειλή. Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι μισοί πάσχοντες από γλαύκωμα δεν γνωρίζουν την πάθησή τους.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Γλαυκώματος (12 Μαρτίου) είναι η αφύπνιση για τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου για την αντιμετώπιση της. Το χρόνιο γλαύκωμα –μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από βαθμιαία απώλεια της όρασης– είναι η 2η κύρια αιτία τύφλωσης μετά τον καταρράκτη και η 1η αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο. Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πως το 13% των Ελλήνων δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ οφθαλμίατρο, ενώ το 35% δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από γλαύκωμα 250.000 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί δεν το γνωρίζουν.

Τι είναι το γλαύκωμα;
Το γλαύκωμα είναι μια συχνή πάθηση του οφθαλμού, που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους (ποσοστό 2% στον γενικό πληθυσμό). Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση. Το γλαύκωμα οφείλεται συνήθως στην υψηλή πίεση των υγρών στο εσωτερικό του οφθαλμού. Αυτή η πίεση, που ονομάζεται ενδοφθάλμια πίεση, αυξάνει τον κίνδυνο προοδευτικής καταστροφής του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.
Το γλαύκωμα εξελίσσεται αργά για μια περίοδο ετών. Είναι μια «σιωπηλή» νόσος, γιατί οι περισσότεροι ασθενείς στα αρχικά στάδια συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (συνήθως πάνω από 20-22 mmHg) αποτελεί την πρώτη ένδειξη για την ύπαρξη της νόσου, αν και υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που έχουμε γλαύκωμα ακόμα και με φυσιολογική πίεση (γλαύκωμα χαμηλής πιέσεως).

Τι προκαλεί το γλαύκωμα;
Το γλαύκωμα προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του οφθαλμού που οδηγεί στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Το πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού (πρόσθιος θάλαμος), περιέχει το υδατοειδές υγρό, που παράγεται και κυκλοφορεί συνεχώς στο εσωτερικό του οφθαλμού και προσφέρει θρεπτικά συστατικά στους διάφορους ιστούς. Φυσιολογικά, το υδατοειδές υγρό απομακρύνεται από τον οφθαλμό δια μέσου ενός διηθητικού ηθμού, που βρίσκεται στη γωνία που σχηματίζουν ο κερατοειδής και η ίριδα (γωνία πρόσθιου θαλάμου). Στο γλαύκωμα, η οδός αυτή είναι εν μέρει αποφραγμένη, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή απομάκρυνσή του. Καθώς ο οφθαλμός αποτελεί έναν κλειστό χώρο, η συσσώρευση του υδατοειδούς υγρού οδηγεί στην αύξηση της πίεσης. Με το χρόνο, η πίεση που ασκείται στο οπτικό νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική βλάβη και καταστροφή του. Η καταστροφή του οπτικού νεύρου δεν είναι αναστρέψιμη και οδηγεί σε μόνιμη απώλεια της όρασης.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι γλαυκώματος. Εντούτοις, οι 7 στους 10 γλαυκωματικούς ασθενείς πάσχουν από το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (POAG), την πιο συχνή μορφή γλαυκώματος. Άλλες μορφές της πάθησης είναι το δευτεροπαθές γλαύκωμα (μετά από τραύματα του οφθαλμού, φλεγμονές, χρήση φαρμάκων όπως η κορτιζόνη κ.λπ.), το γλαύκωμα στενής γωνίας, το γλαύκωμα χαμηλής πιέσεως και το συγγενές γλαύκωμα.

oa

Ποιος πάσχει από γλαύκωμα;
Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πάσχουν από γλαύκωμα χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία ή να το έχουν προκαλέσει. Εντούτοις, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:
-η προχωρημένη ηλικία
-η κληρονομικότητα
-η φυλή (οι μαύροι της Αμερικής π.χ. διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο)
-ο διαβήτης
-η υπέρταση
-η μυωπία
-η μακροχρόνια χορήγηση κορτιζόνης, ιδίως τοπικά (κολλύρια)
-ο τραυματισμός του οφθαλμού

Μπορεί να προληφθεί το γλαύκωμα;
Όχι, μπορούμε όμως να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές του με την έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να κάνετε προληπτικούς ελέγχους σε οφθαλμίατρο, κάθε δύο χρόνια αν είστε πάνω από 40 ετών και κάθε χρόνο αν είστε πάνω από 60. Αν όμως ανήκετε σε κάποια από τις ομάδες κινδύνου, τότε ο έλεγχος μετά τα 40 θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Μπορεί να θεραπευθεί το γλαύκωμα;
Όχι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ώστε να μην προκληθούν σοβαρές βλάβες στα μάτια. Εάν πάσχετε από γλαύκωμα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο έλεγχος και η αντιμετώπιση της νόσου θα πρέπει να συνεχιστεί για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα;
Συνήθως αντιμετωπίζεται αρχικά με τη χορήγηση φαρμάκων, τα οποία δεν το θεραπεύουν αλλά μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση για όσο διάστημα χορηγούνται. Τα φάρμακα αυτά συνήθως διατίθενται με τη μορφή κολλυρίων. Θεραπεία με laser ή χειρουργικά μπορεί επίσης να εφαρμοστεί, εάν είναι αναγκαίο και εφόσον η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική.

Πότε μπορεί να γίνει θεραπεία με laser;
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του γλαυκώματος με laser είναι μια ενδιάμεση θεραπεία, πριν καταφύγουμε σε χειρουργική επέμβαση, στις περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

Πότε είναι αναγκαία η χειρουργική θεραπεία;
Αποτελεί την έσχατη θεραπευτική αντιμετώπιση, όταν οι άλλες μέθοδοι δεν έχουν αποτέλεσμα. Η επέμβαση γίνεται στο χειρουργείο, με τοπική νάρκωση.
Υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες που μπορούν να ακολουθήσουν οι ασθενείς;
1. Παίρνετε τα φάρμακά σας όπως ακριβώς έχει συστήσει ο γιατρός σας. Να ενσταλάζετε το κολλύριο μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην το ξεχνάτε.
2. Ενημερώστε το γιατρό σας για πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα ή περιορίζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας το κολλύριό σας, στην περίπτωση που απομακρυνθείτε από το σπίτι σας ή φύγετε για ταξίδι. Ζητήστε από το γιατρό σας μία επιπλέον συνταγή, εάν αυτό είναι δυνατόν.
4. Μη χάνετε τις προγραμματισμένες επισκέψεις σας στον οφθαλμίατρο. Η πάθησή σας μπορεί να ελεγχθεί επιτυχώς μόνο με συχνές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο.
5. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, ακόμα και αυτά που λαμβάνετε χωρίς ιατρική συνταγή. Στην περίπτωση που εξεταστείτε από άλλο γιατρό, ενημερώστε τον ότι πάσχετε από γλαύκωμα.
6. Καθώς το γλαύκωμα μπορεί να είναι κληρονομικό, ενθαρρύνετε τους ενήλικες συγγενείς σας –ακόμα και δεύτερου βαθμού– να υποβάλλονται και αυτοί τακτικά σε οφθαλμική εξέταση.

«Το γλαύκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε. Ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε την όρασή μας είναι να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται αναγκαία η τακτική οφθαλμολογική εξέταση».

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης- Δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα

Πόσο συχνά κάνεις check up; Μάθε πότε πρέπει να ξεκινήσεις τις προληπτικές εξετάσεις

Όσα δεν ξέρεις για τη σιδηροπενική αναιμία- Πώς θα καταλάβεις αν σου λείπει σίδηρος;

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Δεν φαντάζεστε με ποια διάσημη γυναίκα είχε σχέση ο Θοδωρής Μισόκαλος πριν την Αντωνία Καλλιμούκου!

Ιωσήφ Μαρινάκης: Οι πρώτες φωτογραφίες από τον παραμυθένιο γάμο του με την Χρύσα Καλπάκη

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Επισημοποίησε την σχέση της με τον Γιώργο Κοτσοβό – Δείτε τι ανέβασε στο Instagram!

loading...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ