Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν σηκωνόμαστε από την καρέκλα για πολύ ώρα και ίσως αποφασίσετε να αλλάξετε συνήθειες.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι όσοι δουλεύουμε σε γραφείο δεν κουνιόμαστε και πολύ. Περνάμε υπερβολικά πολύ χρόνο καθισμένοι στην καρέκλα και το μόνο που κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε και να δακτυλογραφούμε. Κουνώντας τα δάχτυλά μας πάνω στο πληκτρολόγιο το μυαλό μας παραπλανάται και νομίζουμε ότι κάνουμε κάτι. Στο τέλος της μέρας είμαστε εξαντλημένοι, τα μάτια μας είναι ξηρά και κόκκινα, η σκέψη μας είναι άδεια και το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να βουλιάξουμε στον καναπέ και να δούμε τηλεόραση. Δείτε παρακάτω τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν δεν σηκωνόμαστε από την καρέκλα για πολύ ώρα, από το womantoc.gr.

1. Το μυαλό δεν είναι αρκετά κοφτερό

Για να βελτιωθεί η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, πρέπει να κινείστε. Όταν είστε ακίνητοι για πάρα πολύ ώρα, περιορίζετε την ποσότητα του αίματος που φτάνει στον εγκέφαλό σας και αυτό μπορεί να σας κάνει να μη σκέφτεστε καθαρά αλλά και να έχετε και κάποια καθυστέρηση στον τρόπο που λειτουργείτε. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα να οργανώσετε τις σκέψεις σας, ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε μια βόλτα.

2. Αδύναμα πόδια και οπίσθια

Όταν περνάτε πάρα πολύ χρόνο καθιστοί, κινδυνεύετε να ατροφίσουν οι μυς σας. Αν δεν τους χρησιμοποιείται, χάνουν τη δύναμή τους και βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο να τραυματιστείτε ακόμα και με την παραμικρή κίνηση. Τα ισχυρά οπίσθια μπορούν πραγματικά να σας κρατήσουν ασφαλή και σε όρθια θέση.

1

3. Πρόβλημα στην πλάτη

Όταν κάθεστε ασταμάτητα ασκείται πίεση στη σπονδυλική στήλη. Όταν γέρνετε μπροστά ή κάτω εξαιτίας της οθόνης σας ή στο πλάι για να μιλήσετε στο τηλέφωνο αυτό επιβαρύνει τρομερά το λαιμό και την πλάτη σας και μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε πόνο και σε προβλήματα ευελιξίας.

4. Άγχος και κατάθλιψη

Ενώ υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι που δεν ασκούνται τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος και την κατάθλιψη, δεν υπάρχει ούτε μια επίσημη εξήγηση. Οι ερευνητές πιστεύουν, ωστόσο, ότι οι ενδορφίνες και η ενέργεια που παίρνουν από την άσκηση μπορούν να κρατήσουν το άγχος και την κατάθλιψη μακριά.

2

5. Κιρσοί και φλεβίτιδα

Όταν είσαι όλη μέρα σε μια καρέκλα προκαλείται κακή κυκλοφορία στα πόδια, ανεβαίνει η πίεση και ενισχύεται το θέαμα των μικρών φλεβών που ονομάζεται φλεβίτιδα. Μόλις οι φλέβες επηρεαστούν από αυτό, δεν υπάρχει γυρισμός. Εκτός από την αισθητική πλευρά του φαινομένου, οι κιρσοί σας κάνουν πιο ευάλωτους σε θρόμβους και έλκη. Οπότε, σηκωθείτε και περπατήστε όσο μπορείτε – ακόμα κι αν δε σας βολεύει σήμερα, θα σας βοηθήσει για όλες τις επόμενες μέρες σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα τρέξτε στον γιατρό

loading...