Ποιος είπε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι λιγότερο επιζήμια; Τα πορίσματα μίας νέας ελληνικής μελέτης δείχνουν πως η χρήση του ηλεκτρονικού μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βλάβες στην καρδιά με το συμβατικό.

Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιάς (ESC) στη Ρώμη, έδειξε ότι το άτμισμα προκαλεί ζημιές στα αιμοφόρα αγγεία οι οποίες μακροπρόθεσμα ευθύνονται για διάφορες καρδιοπάθειες, ακριβώς όπως γίνεται και με το κάπνισμα, δηλαδή!

Οι ερευνητές ζήτησαν να εξετάσουν  την καρδιολογική λειτουργία 24 υγιών εθελοντών, 22-38 ετών, σε τέσσερις διαφορετικές συγκυρίες: πριν καπνίσουν, μετά από το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου για πέντε λεπτά, μετά από το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για πέντε λεπτά και μετά από το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για μισή ώρα. Όπως διαπίστωσαν, το κάπνισμα και των δύο ειδών τσιγάρων οδηγούσε σε παρόμοια επίπεδα δυσκαμψίας (σκληρίας) της αορτής και σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης – δύο επιδράσεις που αποτελούν σημαντική αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

il

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι πιστεύει ο κόσμος» τόνισαν οι ερευνητές. Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε χθες το βράδυ το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πρέπει να θεωρούνται εξ ορισμού ασφαλή» αλλά χρειάζονται μελέτη για να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος συνιστά περιορισμούς στη χρήση τους, αλλά διαφωνεί ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE) ο οποίος πέρυσι απεφάνθη ότι τα e-τσιγάρα «είναι 95% πιο ασφαλή» από τα κανονικά και εφέτος ενέκρινε μία μάρκα ως βοήθημα διακοπής του καπνίσματος.

Όπως είπε στο συνέδριο της Ρώμης ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βρετανία βιάστηκε να εγκρίνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή αλλά όχι αβλαβή και δεν θα τα συνιστούσα ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος», είπε. Και πρόσθεσε πως η νικοτίνη που περιέχουν τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων πιθανώς ευθύνεται για τις βλάβες στις αρτηρίες που παρατηρήθηκαν στη νέα μελέτη, γι’ αυτό και προγραμματίζει μία άλλη μελέτη στην οποία θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη. Η νέα μελέτη είχε δημοσιευθεί προσφάτως στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας» (JACC).

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Μην αγνοείτε τους κιρσούς! Αυτές είναι οι σοβαρές ασθένειες που μπορεί να κρύβουν

Περνάτε πολλές ώρες στο Internet; Ιδού πώς μπορεί να εξασθενήσει η μνήμη σας!

Μην ξεγελιέστε! Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα γιατροσόφια- Οι πρακτικές που πρέπει να αποφεύγονται στο σπίτι

Τα καλύτερά μας σήμερα:

«Γκρέμισε» το Instagram η Μαρία Ηλιάκη: Η πόζα της παρουσιάστριας που άναψε φωτιές

Νένα Χρονοπούλου: Δεν φαντάζεστε με ποιο γνωστό πρόσωπο της showbiz έχει συγγένεια και δεν το πήρε κανείς χαμπάρι

Έγινε δημοσίως ρεζίλι! Δείτε την ξεκαρδιστική τούμπα πασίγνωστης celebrity

loading...