ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, Χειρουργό, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο

Η μετάδοσή του ΗPV είναι πολύ εύκολη – το 70% των γυναικών έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Ο HPV (Human Pappiloma Virus) ή Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Ο ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, ακόμη κι αν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη.
Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 200 στελέχη (τύποι) του συγκεκριμένου ιού και ο αριθμός συνεχίζει να μεγαλώνει. Από αυτά, ανάλογα με την ικανότητα προσβολής των τραχηλικών κυττάρων, αναγνωρίζονται στελέχη υψηλού κινδύνου (high risk) (16, 18, 31, 33, 45, 51, 52, 56, 58 κ.ά.) και στελέχη χαμηλού κινδύνου (low risk) (6, 11 κ.ά.).
Ο HPV μπορεί να προκαλέσει τα οξυτενή κονδυλώματα τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Επιπλέον, στις γυναίκες μπορεί να δημιουργήσει ανωμαλίες στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (δυσπλασίες), καθώς και ανάπτυξη δυσπλασιών και κακοηθειών στον κόλπο και το αιδοίο.

Τι είναι τα κονδυλώματα
Η μόλυνση από χαμηλού κινδύνου στελέχη μπορεί να προκαλέσει τα οξυτενή κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα έχουν διάφορες μορφές (επίπεδα, ανθοκραμβοειδή, μισχωτά κ.λπ.) και μπορεί να εμφανιστούν στα γεννητικά όργανα αλλά και στις περιοχές γύρω από αυτά (μηροί, πρωκτός κ.λπ.). Πρόκειται για καλοήθεις αλλοιώσεις, οι οποίες δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια. Παρόλα αυτά, δημιουργούν μεγάλο άγχος στις γυναίκες.
Η αντιμετώπισή των κονδυλωμάτων εξαρτάται από το σημείο και το μέγεθος και μπορεί να είναι αγωγή με ειδικό σκεύασμα, αν πρόκειται για δερματικά κονδυλώματα, ή καυτηριασμός με laser, για κονδυλώματα που βρίσκονται σε βλεννογόνους (π.χ. στον κόλπο).

hp

Τι είναι οι τραχηλικές δυσπλασίες
Η μόλυνση από υψηλού κινδύνου στελέχη μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου, οι οποίες ονομάζονται δυσπλασίες και οι οποίες, αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία καρκινώματος. Από μελέτες γνωρίζουμε ότι στο 99% των καρκινωμάτων του τραχήλου ανευρίσκεται ο HPV. Περισσότερα από το 70% των καρκινωμάτων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τα στελέχη 16 και 18.
Οι τραχηλικές δυσπλασίες διαγιγνώσκονται με το Τεστ Παπανικολάου, καθώς δεν έχουν συμπτώματα, και ταξινομούνται:
Στις χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές δυσπλασίες (LSIL ή CIN I): χρήζουν παρακολούθησης με Τεστ Παπανικολάου και/ή κολποσκόπηση και συνήθως υποστρέφουν μέσα σε 6-12 μήνες.
Στις υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές δυσπλασίες (HSIL ή CIN II/III): χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Πώς προφυλασσόμαστε από τον HPV
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πλέον η δυνατότητα της πρωτογενούς πρόληψης μέσω της χρήσης του εμβολίου κατά του ιού HPV. Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εγκεκριμένα εμβόλια:
Το τετραδύναμο, το οποίο προσφέρει προστασία από τα υψηλού κινδύνου στελέχη 16 και 18, καθώς και από τα χαμηλού κινδύνου στελέχη 6 και 11.
Το διδύναμο, το οποίο προστατεύει από την προσβολή από τα στελέχη 16 και 18.
Η συστηματική χρήση προφυλακτικού ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό. Τέλος, η ετήσια επίσκεψη στο γυναικολόγο για κλινική εξέταση και λήψη Τεστ Παπανικολάου οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση τυχόν προσβολής από τον ιό με την παρουσία κονδυλωμάτων ή δυσπλασιών του τραχήλου.

Εμβολιασμός κατά του HPV
Ο εμβολιασμός ξεκινά από 12 ετών και γίνεται σε τρεις δόσεις – η δεύτερη δόση 2 μήνες μετά την πρώτη και η τρίτη 4 μήνες από τη δεύτερη.
Στη χώρα μας καλύπτεται από τα ταμεία 100% μέχρι τα 26 έτη.
Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
Ακόμη κι αν μια γυναίκα έχει έρθει σε επαφή με τον ιό, συστήνεται ο εμβολιασμός, καθώς την προστατεύει από νέες μολύνσεις από ιούς.
Δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από αυτό το εμβόλιο.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Μήπως δεν πίνεις αρκετό νερό; Μάθε τα οφέλη που αγνοείς

Πλένετε σωστά τα χέρια σας; Οι κανόνες για να προστατευτείτε από τις μολύνσεις

Γαστρεντερίτιδα: Μάθετε πώς θα θεραπευτείτε γρήγορα

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Αποκάλυψη βόμβα! Ελληνίδα τραγουδίστρια χώρισε μετά την βάφτιση του γιου της και δεν το έμαθε κανείς!

Θυμάστε τον Αλβανό πρώην της Ρούλας Βροχοπούλου; Δείτε πώς είναι σήμερα ο Φρανκ…

Ελένη Φουρέιρα: Για πρώτη φορά μιλάει για τον χωρισμό της με τον Λυκούδη! Τι έφταιξε τελικά;

loading...