Πολλοί είναι εκείνοι που μπροστά στο δίλημμα πρωινό τρέξιμο με άδειο ή με γεμάτο στομάχι πραγματικά δεν ξέρουν τι να επιλέξουν… Οι γυμναστές συνήθως συμβουλεύουν τους αθλούμενους να τρώνε πρωινό πριν ξεκινήσουν τη γυμναστική, ώστε ο οργανισμός να έχει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να ξεκινήσει σωστά η ημέρα. Ωστόσο, έχει επικρατήσει η άποψη πως όταν γυμναζόμαστε με άδειο στομάχι, ο οργανισμός αναγκάζεται να «καίει» τα συσσωρευμένα λίπη που θέλουμε να κάψουμε και έτσι επιτυγχάνουμε γρηγορότερα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Irina-Shayk-132Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1995 αποκάλυψε πως τελικά δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Οι ερευνητές μελέτησαν περιπτώσεις αθλουμένων που ξεκινούσαν την πρωινή γυμναστική τους με άδειο στομάχι καθώς και άλλων που είχαν πρώτα καταναλώσει ένα πλούσιο πρωινό. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν διφορούμενα…

Η διαφορά καύσης θερμίδων ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις ήταν σχεδόν αμελητέα και τελικά είχε άμεση σχέση με τη διάρκεια της άσκησης και όχι με το γεμάτο ή άδειο στομάχι των αθλουμένων…

Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Medicine & Science in Sports & Exercise» και έγινε σε δύο ομάδες ποδηλατών που ξεκινούσαν προπόνηση με ή χωρίς να έχουν φάει πρωινό τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.

programma-gia-treksimoΟι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ποδηλάτες που δεν είχαν φάει καθόλου πρωινό μετά από μισής ώρας προπόνηση είχαν κουραστεί πολύ και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν, σε αντίθεση με εκείνους που είχαν φάει πρωινό και συνέχισαν κανονικά την προπόνησή τους.

Ο δρ David Prince, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε πως αν γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι, πρώτα καις αποθηκευμένους υδρογονάνθρακες, μετά πρωτεΐνες και στο τέλος λίπος. Όμως, μέχρι να φτάσεις στο λίπος πέφτει αισθητά το σάκχαρό σου και αισθάνεσαι έντονη πείνα, με αποτέλεσμα να τρως περισσότερο μετά την προπόνηση.

Ποια είναι η συμβουλή του; Πριν από την προπόνηση καλό είναι να τρώτε ένα φρούτο, ώστε να έχετε αρκετές αντοχές και ενέργεια μέχρι να ολοκληρωθεί η προπόνηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

7 συμβουλές για να έχεις γερή καρδιά! – Δες ποιες είναι!

Δες τι συμβαίνει στην υγεία σου όταν κοιμάσαι με ανοιχτό στόμα – Δεν θα το πιστεύεις!

Ουπς διάρροια! Δες τι πρέπει να κάνεις για να την σταματήσεις αμέσως!

loading...