Του Αθανάσιου Γιαννόπουλου για The Body
Προέδρου Δ.Σ. ΚΕΕΛΠΝΟ, Ομότιμου Καθηγητή Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Το AIDS, αν και πλέον δεν θεωρείται καταληκτική αλλά χρόνια ασθένεια, παραμένει ακόμα και σήμερα η δεύτερη πιο θανατηφόρος λοιμώδης νόσος παγκοσμίως μετά τη φυματίωση. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ασθένεια σκότωσε το 2014 περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών το 1981 και πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε πανδημία σε πολλές χώρες του κόσμου. Από τότε η ιατρική επιστήμη έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο και οι οροθετικοί μπορούν να ζουν απολύτως φυσιολογικά. Αυτό που έχει παραμείνει σε…. μεσαιωνικό σκοτάδι είναι ο φόβος που θρέφεται από την άγνοια αλλά και η πρόληψη που ακόμα και σήμερα στοχοποιεί.

Άλλο HIV, άλλο AIDS
O HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS (σύνδροµο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστηµα του ανθρώπου, το σύστηµα που εξασφαλίζει ότι ο οργανισµός προβάλλει τις απαραίτητες άμυνες ενάντια στους διάφορους ιούς που επιτίθενται σε αυτόν και απειλούν να τον εξασθενήσουν. Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί µε HIV λοίµωξη λέγονται οροθετικοί (στον HIV). Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ασθενήσει µε AIDS και µπορεί να µην ασθενήσουν ποτέ. Στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή για να κρατούν τον ιό HIV σε µη ανιχνεύσιµες τιµές (υπό καταστολή) στον οργανισµό τους.

Πώς κολλάει ο HIV;
• Αν κάνεις σεξ (κολπικό, πρωκτικό) χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.
• Αν χρησιµοποιείς την ίδια βελόνα για ναρκωτικά που λαμβάνονται ενδοφλέβια.
• Από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή το θηλασμό.
• Αν σου µεταγγίσουν µολυσµένο αίµα. Ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί στις µέρες µας, γιατί στο αίµα γίνεται αυστηρός έλεγχος από τα νοσοκοµεία.
Μήπως είσαι οροθετικός;
Υπάρχουν άνθρωποι (ακόµα και εσύ) που δεν ξέρουν αν είναι ή όχι οροθετικοί. Καλό είναι να παίρνεις πάντα προφυλάξεις και για σένα και για τους άλλους. Να χρησιµοποιείς πάντα προφυλακτικό και λιπαντικό, µε βάση το νερό, κατά τη διάρκεια του σεξ και να µην χρησιµοποιείς κοινές βελόνες ή άλλα αιχµηρά αντικείµενα.

Πώς θα καταλάβεις αν κόλλησες HIV;

Έκανες ελεύθερο σεξ και φοβάσαι μήπως κόλλησες HIV; Σε πονάει ο λαιμός σου, έχεις πυρετό, μήπως και διάρροια. Κόλλησες ή δεν κόλλησες; Ο μόνος τρόπος να το μάθεις είναι να κάνεις το ειδικό τεστ. Η μόλυνση από τον HIV δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα. Κάποιες φορές μοιάζουν με εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος, μπορεί και όχι. Είναι αδύνατον να το καταλάβεις έτσι. Αν κάνεις σεξ χωρίς προστασία, πρέπει να κάνεις το τεστ. Διαφορετικά είναι αδύνατον να γνωρίζεις…

Πώς δεν κολλάει ο HIV;
• Αν αγκαλιάσεις ή φιλήσεις έναν άνθρωπο µε HIV.

• Αν συµβιώνεις καθηµερινά µε έναν άνθρωπο που ζει με HIV, χρησιµοποιείτε κοινά οικιακά σκεύη, κοινή τουαλέτα, ντους, κρεβάτι, κοινά ρούχα κ.λπ.

• Αν εργάζεσαι µαζί στον ίδιο χώρο.

• Αν χρησιµοποιείς την ίδια πισίνα.
• Από τον ιδρώτα ή τα δάκρυα.
• Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από έκθεση σε κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις, φλέματα, σάλιο ή εμετό από ένα μολυσμένο άτομο, εκτός εάν αυτά τα υλικά περιέχουν αίμα.
• Και φυσικά δεν μπορείς να κολλήσεις από έντομα.

Το τεστ του HIV
Είναι σηµαντικό να εξετάζεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήµατα (κάθε έξι µήνες ή κάθε χρόνο το πολύ) για να δεις αν είσαι θετικός στον HIV. Η εξέταση είναι ανώνυµη και εµπιστευτική, γίνεται δωρεάν και τα αποτελέσµατά της βγαίνουν σε λίγες µέρες.
Είσαι για ένα γρήγορο;

Tο Ath Checkpoint και το Τhess Checkpoint είναι κέντρα πρόληψης για τον HIV, στα οποία παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης αλλά και γρήγορη εξέταση για τον HIV.

Στα checkpoint μπορείς να κάνεις δωρεάν και ανώνυμα γρήγορο τεστ για HIV. Μπορείς ακόμα να πάρεις απαντήσεις αλλά και ενημέρωση μέσα σε 20 λεπτά. Χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή επίσκεψης στη δομή. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 45΄ και χωρίζεται σε 15΄ ενημέρωση πριν την εξέταση, 15΄ που είναι απαραίτητα για την εξέταση και 15΄ ενημέρωσης μετά την εξέταση. Σε περίπτωση που ανιχνευτούν αντισώματα στον HIV προβλέπεται περισσότερος χρόνος για ενημέρωση μετά την εξέταση, για να λάβεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και κατευθύνσεις. Tο rapid test είναι η πλέον γρήγορη εξέταση, με ποσοστό εγκυρότητας 99,9%. Σε περίπτωση που το rapid test δείξει ότι υπάρχουν αντισώματα στον HIV, θα πρέπει να ακολουθήσει το επιβεβαιωτικό τεστ σε μια Μονάδα Λοίμωξης .
Ραντεβού μπορεί να κλείσει κάποιος τηλεφωνικά στο 210 3310400 και στο 2310 282284 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Τι οφείλεις να γνωρίζεις
Η προφύλαξη από την HIV λοίμωξη, πρωταρχικά μέσω του ασφαλούς σεξ και των προγραμμάτων ανταλλαγής συριγγών και βελονών, αποτελεί στρατηγική-κλειδί για τον έλεγχο της νόσου. Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης ή προληπτικό εμβόλιο. Παρόλα αυτά, η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να οδηγήσει σε ένα προσδόκιμο ζωής κοντά στο φυσιολογικό. Παρότι η θεραπεία αυτή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών από τη νόσο, τα φάρμακα αυτά είναι υψηλού κόστους και σχετίζονται με παρενέργειες οφειλόμενες αποκλειστικά σε αυτά (οι οποίες πολλές φορές συνδυάζονται με τις παρενέργειες που προκαλεί η χρόνια HIV λοίμωξη).
Ο ιός και η νόσος αναφέρονται συχνά μαζί ως HIV/AIDS. Η νόσος είναι τεράστιο πρόβλημα υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου θεωρείται πανδημία, δηλαδή μια έκρηξη της ασθένειας που επηρεάζει μια ευρεία περιοχή και εξαπλώνεται ενεργά. Το 2010 περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν HIV λοίμωξη παγκοσμίως. Από αυτούς, περίπου 16,8 εκατομμύρια είναι γυναίκες και 3,4 εκατομμύρια είναι κάτω από 15 ετών. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι από AIDS το 2010, χαμηλότερα σε σχέση με τα 3,1 εκατομμύρια θανάτους του 2001. Από το 1981, που το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά, έως το 2009 προκάλεσε σχεδόν 30 εκατομμύρια θανάτους.
Η γενετική έρευνα δείχνει ότι ο HIV προήλθε από την Κεντροδυτική Αφρική στις αρχές του 20ού αιώνα. Το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών το 1981 και η αιτία του, ο HIV, αναγνωρίστηκε στις αρχές της ίδιας δεκαετίας.

Η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ
Κόντρα στο φόβο, την απαισιοδοξία και την άγνοια, η Θετική Φωνή δημιουργήθηκε για να μεταδώσει και να διαδώσει τη δύναμη της πρόληψης και της θεραπείας. Ο Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», μίλησε στο The BODY για το έργο και τη δράση του συλλόγου:
«Η Θετική Φωνή ιδρύθηκε το 2009 και ουσιαστικός της στόχος είναι να φέρει τα δικαιώματα των ανθρώπων που πάσχουν από HIV/AIDS στο επίκεντρο. Τα κέντρα πρόληψης- checkpoints είναι δομές που προσφέρουν δωρεάν, γρήγορο και ανώνυμο τεστ για τον HIV και τις ηπατίτιδες Α και C». Ο κ. Τσιακαλάκης λέει ότι το τρίπτυχο για να παραμείνει κάποιος υγιής είναι η προφύλαξη, η πρόληψη και η τακτική εξέταση. «Είναι σημαντικό κάποιος να εξετάζεται συχνά για τον ιό HIV, επειδή όσο γρηγορότερα διαγνωσθεί τόσο γρηγορότερα θα λάβει την κατάλληλη αγωγή. Κι αν συμβεί αυτό, τότε θα έχει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής και ένα πολύ καλό προσδόκιμο ζωής».

Δεν υπάρχει ασφαλές σεξ
Γιατί όμως είναι απαραίτητες οι εξετάσεις για κάποιον που είναι προσεκτικός και χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό; «Στο σεξ», απαντάει, «ο ασφαλέστερος τρόπος προστασίας είναι η… αποχή. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτείς απόλυτα. Επειδή όμως αυτό δεν είναι δυνατόν, το προφυλακτικό είναι ο αμέσως ασφαλέστερος τρόπος εφόσον κάνεις σεξ, ακόμα κι αν έχεις μια σταθερή σχέση». Γι’ αυτό εξηγεί ότι η προληπτική εξέταση είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή. «Είναι σημαντικό να πούμε ότι στα checkpoints o εξεταζόμενος έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για όλα τα θέματα υγείας και σεξουαλικής αγωγής που τον ενδιαφέρουν. Να μάθει πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν. Η γνώση είναι σημαντικός παράγοντας υγείας και πρόληψης».

Η εξέταση
Τα προηγούμενα χρόνια, για να εξεταστεί κάποιος, θα έπρεπε να περιμένεις κάποιους μήνες, να κάνει υπομονή στην ουρά κάποιου νοσοκομείου και να περιμένει αρκετές ημέρες για να μάθει τα αποτελέσματα. «Σήμερα», μας εξηγεί ό κ. Τσιακαλάκης, «κλείνεις ραντεβού μόλις την προηγούμενη ημέρα και η εξέταση γίνεται με μια μόνο σταγόνα αίμα, που παίρνουμε από τον τριχοειδή του δαχτύλου. Δηλαδή, με τον ίδιο τρόπο που ελέγχουν καθημερινά το σάκχαρό τους οι διαβητικοί».

Το παράδοξο του AIDS
«Υπάρχει ένα παράδοξο με τον HIV. Η ιατρική επιστήμη έχει κάνει άλματα. Πριν από 20 χρόνια οι άνθρωποι πέθαιναν από τον HIV και τώρα έχουμε καταφέρει η ασθένεια από καταληκτική να είναι χρόνια. Αυτό έγινε πολύ γρήγορα, αλλά δεν καταφέραμε να διώξουμε τα φαντάσματα της δεκαετίας του ’80. Το κοινωνικό στίγμα παραμένει και οφείλεται στην άγνοια. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι που νομίζουν ότι κινδυνεύουν αν αγκαλιάσουν, αν φιλήσουν κάποιον. Εδώ παραμένει ταμπού η εξέταση. Αρκετοί φοβούνται ότι θα στιγματιστούν ότι ανήκουν σε ομάδα υψηλού ρίσκου αν εξεταστούν. Οι άνθρωποι που δεν εξετάζονται είναι αυτοί που κινδυνεύουν να εμφανίσουν μερικά χρόνια μετά AIDS».

Η θεραπεία ισοδυναμεί με πρόληψη
Οι συχνές εξετάσεις όχι μόνο αυξάνουν τις πιθανότητες μιας έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας για τον ασθενή αλλά διασφαλίζουν και τη μείωση μετάδοσης του ιού. «Χάρη στην επιστήμη, είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι με τον ιό HIV που θα αναπτύξουν AIDS. Αλλά ακόμα κι αν γίνει αυτό, χάρη στα νέα φάρμακα μπορούν και πάλι να προστατεύσουν αρκετά καλά την υγεία τους και να έχουν μία κανονική καθημερινότητα. Η θεραπεία στον HIV ισοδυναμεί με πρόληψη. Κάποιος που παίρνει τα φάρμακά του και κάνει την αγωγή του, το ιικό του φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο. Δηλαδή, αυτός ο άνθρωπος δεν μεταδίδει τον ιό. Ο HIV μεταδίδεται από τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας τους και έχουν μεγάλο ιικό φορτίο. Αν καταφέρναμε αυτή τη στιγμή το σύνολο των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στον ιό να παίρνει αγωγή, ο ιός αυτόματα θα είχε εκλείψει, γιατί δεν θα υπήρχαν νέα περιστατικά».

hiv

Ελληνική παιδεία
«Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που δεν έχουν εντάξει, όπως θα έπρεπε, τη σεξουαλική αγωγή στο πρόγραμμά τους. Το σεξ στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ταμπού. Θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε το σεξ, να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό», επισημαίνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Θετικής Φωνής και υποστηρίζει ότι «η ζωή είναι ωραία χωρίς ή και με HIV. Μπορεί να έχει περισσότερες προκλήσειςαλλά σήμερα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης».

O HIV έκανε την εμφάνισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πλήττοντας στην αρχή συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και αναστατώνοντας τις υγειονομικές αρχές. Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι ο ιός είχε ήδη ξεπεράσει τοπικούς φραγμούς και γεωγραφικά σύνορα και είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα περίπου 37 εκατ. άνθρωποι ζουν με τον ιό, 2 εκατ. μολύνονται κάθε χρόνο και περίπου 1,2 εκατ. άτομα χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μόλυνσής τους από τον HIV. Η Υποσαχάριος Αφρική εξακολουθεί να πληρώνει υψηλό τίμημα συγκρκιτικά με τον πληθυσμό της: περίπου τα 2/3 των ανθρώπων με HIV παγκοσμίως κατοικούν σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη.
Η πορεία των 30 και πλέον ετών από την πρώτη διάγνωση του HIV σημαδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, από κοινωνικό στιγματισμό και διακρίσεις. Σταδιακά ορισμένα από τα προβλήματα αυτά μετριάστηκαν. Η δυναμική αντίδραση των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί συντέλεσε στην κοινωνική αποδοχή τους και την αυξημένη συμμετοχή τους σε κέντρα αποφάσεων. Η βελτίωση και η προαγωγή της γνώσης σε θέματα μετάδοσης του HIV βοήθησαν, σε κάποιο βαθμό, στην αποτροπή αρνητικών φαινομένων στιγματισμού και περιθωριοποίησης. Η επιστημονική πρόοδος ήταν επίσης θεαματική. Ισχυρά φάρμακα εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990, τα οποία, χορηγούμενα σε συνδυασμό και με τη βοήθεια εργαστηριακών μετρήσεων για την όσο το δυνατόν καλύτερη παρακολούθηση της κλινικής εξέλιξης, επέφεραν μια πολύ μεγάλη μείωση της νοσηρότητας και του αριθμού των θανάτων από τον HIV. Στις μέρες μας θεωρείται, τουλάχιστον στα ανεπτυγμένα κράτη και για τα άτομα που έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ότι η HIV λοίμωξη αποτελεί χρόνια νόσο. Θεαματική υπήρξε η προσπάθεια των διεθνών αρχών υγείας να αυξήσουν τον αριθμό ατόμων υπό αντιρετροϊκή θεραπεία σε παγκόσμια κλίμακα, στοχεύοντας στις φτωχές και δυσανάλογα πληγείσες χώρες. Πλέον, περίπου 15 εκ. HIV+ άτομα παγκοσμίως λαμβάνουν τη θεραπευτική αγωγή που χρειάζονται.
Σημαντικές προκλήσεις, ωστόσο, παραμένουν. Η επίπτωση του HIV εξακολουθεί να είναι υψηλή, ειδικά στην ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (Men who have Sex with Men – MSM). Παρά την ύπαρξη γνωστών και αποτελεσματικών τρόπων μείωσης της μετάδοσης του ιού, όπως η χρήση προφυλακτικού, φαίνεται ότι απόλυτο μέσο πρόληψης δεν υπάρχει. Δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί ακόμα εμβόλιο για τον HIV, αν και κάποιες προσπάθειες έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η σύγχρονη προσέγγιση πρόληψης απαιτεί παρεμβάσεις συνδυασμού γνωστών αποτελεσματικών μέσων και θεώρηση νέων. Στις καινοτόμες προσεγγίσεις, οι οποίες συζητιούνται και στη χώρα μας, συγκαταλέγονται η ευρεία χορήγηση θεραπείας (Treatment as Prevention) ως μέσο μείωσης της μολυσματικότητας των ανθρώπων με HIV λοίμωξη και η θεραπευτική πρόληψη με λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων από άτομα αρνητικά στον HIV αλλά υψηλού κινδύνου μόλυνσης (Pre-Exposure Prophylaxis). Σημαντική πρόκληση παραμένει και το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των αδιάγνωστων περιπτώσεων μπορεί να είναι υψηλό, ξεπερνώντας το 20% .
Η χώρα μας, πάνω από 5 έτη τώρα, ζει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό πλαίσιο, το οποίο έχει επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής των κατοίκων της. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις διαταράσσουν το επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Στην κατηγορία των νοσημάτων που αυξάνεται η επίπτωσή τους σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικών αλλαγών περιλαμβάνονται τα λοιμώδη νοσήματα και ο HIV. Την περίοδο 2011-2013, η Αθήνα βίωσε μια πρωτόγνωρη εξάπλωση του HIV μεταξύ των ατόμων που έκαναν ενέσιμη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (ΧΕΝ). Σε αντιδιαστολή με τον μικρό ετήσιο αριθμό 10-20 ενέσιμων χρηστών με HIV πριν το 2011, την τριετία 2011-2013 περισσότεροι από 1.000 ΧΕΝ μολύνθηκαν από τον HIV, συνιστώντας μια μεγάλη πρόκληση για το σύστημα δημόσιας υγείας. Η ελληνική πολιτεία μέσω του Υπουργείου Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), σε συνεργασία με άλλους φορείς, πανεπιστημιακές σχολές, μονάδες λοιμώξεων, εργαστήρια και μη κυβερνητικές οργανώσεις, κατόρθωσαν να περιορίσουν αισθητά το πρόβλημα. Το 2014, όπως φαίνεται στο Σχήμα 1, o αριθμός των ΧΕΝ με HIV που δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν αισθητά μειωμένος σε σχέση με το 2013 και το 2012. Η προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων για το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιβεβαιώνει την πτωτική τάση στους ΧΕΝ.
Σύμφωνα με το τελευταίο ετήσιο επιδημιολογικό δελτίο, από την αρχή της επιδημίας μέχρι και το τέλος του 2014 έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα 14.434 περιστατικά, εκ των οποίων το 82,4% ήταν άνδρες και το 54% ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών. Περίπου 7.500 άτομα βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Σχεδόν τα μισά άτομα (46,2%) που έχουν δηλωθεί με HIV στη χώρα μας ήταν MSM, ενώ ακολουθεί η μετάδοση μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, με 21,3%.
To πρόβλημα του HIV παραμένει στην επικαιρότητα και δείχνει ότι η εξάλειψή του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά στη χώρα μας, τα νούμερα στους MSM είναι υψηλά, ενώ η ύφεση που παρατηρείται στον πληθυσμό ΧΕΝ δεν αποκλείει μια νέα αύξηση στο μέλλον ή τη διείσδυση του ιού από τους ΧΕΝ σε άτομα του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο και με τη χώρα μας στη δίνη προσφυγικών ρευμάτων, με συνανθρώπους μας που αναζητούν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παρόλα αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ως θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας, να αγωνιστούμε και να πετύχουμε, όπως άλλωστε έδειξε η συντονισμένη και αποτελεσματική διαχείριση της επιδημίας στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς υγειονομικούς φορείς, θα συνδράμουμε στη φιλόδοξη αλλά περισσότερο ρεαλιστική από ποτέ προσπάθεια να μπει ένα τέλος στον HIV, ως κύρια απειλή για τη δημόσια υγεία, μέχρι το 2030 .
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η πρώτη περίπτωση AIDS εμφανίστηκε το 1981, ο πρώτος θάνατος από AIDS καταγράφηκε το 1983 και τα πρώτα δηλωθέντα περιστατικά μόλυνσης HIV το 1984. Η επιδημία ακολούθησε αυξητική τάση μέχρι και το 1997-8, οπότε υπήρξε πτώση των νέων μολύνσεων HIV ανά χρόνο και σταθεροποίηση μέχρι περίπου το 2003-4. Οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των νεοδηλωθέντων κρουσμάτων (ενώ μέχρι και το 2011 τα νέα κρούσματα εμφανίζονταν κατά κύριο λόγο σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες).
Όσον αφορά το AIDS, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ανά έτος ακολούθησε αυξητική τάση μέχρι και το 1997 περίπου, όταν με την εισαγωγή των αντιρετροϊκών θεραπειών HAART ο αριθμός εμφανιζόμενων περιπτώσεων AIDS ανά χρόνο έπεσε και παραμένει σχετικά χαμηλός (λιγότερες από 100 ανά έτος).

Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες:
http://positivevoice.gr
http://athcheckpoint.gr
www.keelpno.gr
www.hiv.gr

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Ο άγνωστος κίνδυνος για την υγεία σας που καραδοκεί τον Δεκαπενταύγουστο!

Προσοχή! Ποιοι είναι οι καλύτεροι και ποιοι οι χειρότεροι χυμοί για την υγεία σας

Τι ακριβώς είναι το έλκος στομάχου; Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε άμεσα

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Η Αμαλία Κωστοπούλου στον δρόμο που χάραξε η μητέρα της! Η πιο εντυπωσιακή φωτογραφισή της!

Αυτή κι αν είναι επανασύνδεση! Ζευγάρι της ελληνικής showbiz είναι ξανά μαζί!

Μας τρέλανε η Αλέκα Καμηλά! Ο αισθησιακός χορός της που έριξε το διαδίκτυο! (Βίντεο)

loading...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ