Από τη Διονυσία Καρακεκέ

Κάποτε όλες οι απορίες για τα δόντια άρχιζαν και τελείωναν με την ερώτηση: «Να βρουτσίζω τα δόντια μου πάνω-κάτω ή γύρω-γύρω;». Σήμερα οι ερωτήσεις είναι πολλές περισσότερες και σύνθετες. Οι απαντήσεις ακολουθούν…

«Να προτιμήσω ηλεκτρική βούρτσα, απλή, με σκληρή τρίχα ή μαλακή; Να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα κάθε μέρα και να ξεπλένω με εμφιαλωμένο νερό; Πώς θα κάνω τα δόντια μου να αστράφτουν;». Ο κύριος λόγος που βουρτσίζουμε τα δόντια μας είναι για να αφαιρέσουμε την πλάκα, μια κολλώδη, σχεδόν αόρατη, μεμβράνη από βακτήρια που αναπτύσσεται στην επιφάνειά τους. Εάν η οδοντική πλάκα δεν απομακρύνεται συστηματικά και καθημερινά από τα δόντια, μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, περιοδοντικές παθήσεις και άσχημη αναπνοή.

Oδηγίες για σωστό βούρτσισµα
1. Βουρτσίζουμε δόντια και ούλα, καθώς και τον χώρο ανάμεσά τους ύστερα από κάθε γεύµα για 2΄-3΄.
2. Κατευθύνουμε τη βούρτσα σε γωνία 45° κατά µήκος του αύλακα ούλων – δοντιών.
3. Βουρτσίζουμε κάθετα από τα ούλα προς τα δόντια, εκτός από τις µασητικές επιφάνειες όπου το βούρτσισμα πρέπει να είναι οριζόντιο.
4. Βουρτσίζουμε απαλά και τα ούλα.
5. Αν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική βούρτσα, βουρτσίζουμε µαλακά για 1 λεπτό.
6. Ξεπλένουμε προσεκτικά.
7. Δεν παραλείπουμε ποτέ το βραδινό βούρτσισµα.
8. Αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε δύο-τρεις µήνες ή µόλις οι τρίχες φθαρούν, σπάσουν ή παραµορφωθούν.
9. Καθαρίζουμε τα σημεία ανάμεσα στα δόντια µε µικρές µεσοδόντιες βούρτσες, µε κατάλληλο πάχος και µέγεθος, ή µε οδοντικό νήµα.
10. Μετά το βούρτσισµα χρησιμοποιούμε στοµατικό διάλυµα

Συμβουλές

– Αν δεν µπορείς να πλύνεις τα δόντια σου µετά το γεύµα, μπορείς να μασήσεις μια τσίχλα, να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό σε μορφή μασώμενων δισκίων ή οδοντικό σπρέι.
– Αν δεν έχεις οδοντόκρεμα, βούρτσισε τα δόντια σου μόνο με νερό για τουλάχιστον 6 λεπτά.
– Μάσα καλά την τροφή σου. Η σωστή μάσηση τονώνει τα ούλα και ενισχύει την παραγωγή σάλιου.
– Περιόρισε την κατανάλωση γλυκών, ποτών και αναψυκτικών.
– Να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο 2 φορές τον χρόνο.

don

Ήξερες ότι…

– Το σμάλτο είναι το πιο σκληρό μέρος σε ολόκληρο το σώμα σου.
– Τα δόντια σχηματίζονται όταν το μωρό είναι ακόμα μέσα στη μήτρα. Εμφανίζονται όμως όταν το βρέφος είναι μεταξύ 6-12 μηνών.
– Οι άνθρωποι έχουν τέσσερα διαφορετικά είδη δοντιών: τους κοπτήρες, τους κυνόδοντες, τους προγόμφιους και τους τραπεζίτες.
– Τα δόντια είναι τόσο μοναδικά όσο και το δακτυλικό μας αποτύπωμα.
– Το στόμα μας παράγει πάνω από 25.000 λίτρα σάλιου στη διάρκεια της ζωής μας, ποσότητα είναι αρκετή για να γεμίσει δύο πισίνες.
– Ένας μέσος άνθρωπος ξοδεύει 38,5 ημέρες για το βούρτσισμα των δοντιών κατά τη διάρκεια της ζωής του.
– Πολλές ασθένειες συνδέονται με τη στοματική υγεία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η οστεοπόρωση και ο διαβήτης.
– Το ένα τρίτο των δοντιών βρίσκεται μέσα στα ούλα, που σημαίνει ότι μόνο τα δύο τρίτα του μήκους των δοντιών είναι ορατά.
– Εάν χτυπήσεις κάποιο δόντι, πιες γάλα και κράτησέ το στο στόμα σου. Θα βοηθήσει το δόντι να επανέλθει γρηγορότερα. Ίσως όμως χρειάζεται να δεις κι έναν οδοντίατρο.

Κάνουν καλό ή κακό οι τσίχλες στα δόντια;
Αν δεν έχουν ζάχαρη κι άλλα ύποπτα γλυκαντικά, το μάσημα της τσίχλας κάνει καλό στα δόντια. Διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο απομονώνει το οξύ που διαβρώνει τα δόντια και ξεπλένει τα υπολείμματα των τροφών. Προσοχή όμως! Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει κίνδυνος να διαβρωθεί το σμάλτο από την οξύτητα της αρωματικής ύλης στα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, ιδίως εάν περιέχουν αρώματα φρούτων.

Τι είναι το δόντι;
Μοιάζουν με τα κόκαλα και είναι ζωντανά. Σχηματίζονται μέσα στο στόμα μας πριν καν γεννηθούμε και αναπτύσσονται ακόμα κι όταν ενηλικιωνόμαστε. Όλα τα ανθρώπινα δόντια αποτελούνται από 3 στρώματα. Το εξωτερικό και σκληρότερο όλων είναι η αδαμαντίνη, εσωτερικά αυτής βρίσκεται η οδοντίνη και στο κέντρο του δοντιού είναι το μαλακό και ζωντανό τμήμα του δοντιού, ο πολφός.

H παράξενη οδοντοστοιχία του George Washington
O πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ από τα 22 του χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα δόντια του. Κάθε χρόνο τού έπεφτε κι ένα δόντι. Όταν έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1789, δεν είχε σχεδόν καθόλου δόντια. Εκτός από τους αφόρητους πόνους και την ταλαιπωρία, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ήταν το… άδειο στόμα του. Αντιλαμβανόταν έντονα πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε η εμφάνισή του, καθώς αγωνιζόταν να εδραιώσει τη δημόσια εικόνα του για την προεδρία του νέου έθνους. Εκείνο τον καιρό, οι οδοντοστοιχίες δεν γίνονταν με τη βοήθεια καλουπιών αλλά φτιάχνονταν από ελεφαντόδοντο, γι’ αυτό και ήταν δύσκολο να παραμείνουν στη θέση τους. Οι Άγγλοι ευγενείς είχαν τις ίδιες δυσκολίες με τον Washington. Λέγεται μάλιστα ότι το δηκτικό χιούμορ τους δημιουργήθηκε από την ανάγκη να αποφεύγουν το ασυγκράτητο γέλιο που θα αποκάλυπτε τα τεχνητά τους δόντια. Οι οδοντοστοιχίες που φτιάχθηκαν ειδικά για τον George Washington ήταν από ανθρώπινα δόντια, ελεφαντόδοντο και μόλυβδο.

Λεύκανση κατ’ οίκον

Δεν υπάρχει τίποτα πιο θελκτικό από ένα αληθινό κατάλευκο χαμόγελο! Κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Ακολούθησε μερικές απλές κι εύκολες συμβουλές για να διατηρείς το χαμόγελό σου πάντα λευκό!

1. Τρίψε κόκκινα φρούτα στα δόντια σου
Το μαλακό οξύ που περιέχει ο πολτός των κόκκινων φρούτων απομακρύνει τις κηλίδες από το σμάλτο των δοντιών και τα κάνει αστραφτερά. Προτίμησε φράουλες που περιέχουν βιταμίνη C και δυναμώνουν τα ούλα.

2. Αλάτι και λεμόνι
Βάλε σε ένα μικρό μπολ λίγο αλάτι και πρόσθεσε μερικές σταγόνες λεμόνι. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει πάστα. Τρίψε τα δόντια σου επιμένοντας περισσότερο στα σημεία που έχουν λεκέδες.

3. Μαγειρική σόδα και λεμόνι
Ανακάτεψε σε ένα μπολ ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με λίγες σταγόνες λεμόνι μέχρι να δημιουργηθεί αφρός. Μόλις ο αφρός φύγει, βάλε λίγη ποσότητα στο δάχτυλό σου και άπλωσέ την στα δόντια σου. Τρίψε το μείγμα πάνω στα δόντια για 3 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε καλά το στόμα σου. Επειδή η σόδα είναι ισχυρή και μπορεί να βλάψει το σμάλτο, μην το παρακάνεις. Μία φορά την εβδομάδα είναι υπεραρκετή.

EXTRA ΒΟΗΘΕΙΑ
Πάρε επιπλέον βοήθεια από τα επιτεύγματα της κοσμετολογίας και μην σταματάς να χαμογελάς!

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Συχνοουρία: Πώς θα απαλλαγείτε από τις πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα

Μάθετε αν κινδυνεύετε από εγκεφαλικό ανάλογα με τις ώρες που δουλεύετε

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Μια αθόρυβη απειλή

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Το δημοσίευμα για τον Γρηγόρη Αρναούτογλου που κάνει τον γύρο του διαδικτύου – Τι συνέβη στην γυναίκα του;

Baby Boom! Πασίγνωστη ηθοποιός περιμένει το πρώτο της παιδάκι!

Η Τέτα Καμπουρέλη για πρώτη φορά το παραδέχεται: «Είχε μπει τρίτο πρόσωπο στον γάμο μου και…»

loading...