Από την Ακριβή Αλυσανδράτου για το The Body

Μόλις ένα γκρι συννεφάκι κάνει την εμφάνισή του, το χαμόγελό σου πάει και κρύβεται πίσω του. Όταν όμως βγει τρανός ο ήλιος και στρογγυλοκαθίσει στο θρόνο του, ποιος σε κρατάει! Οι… διαθέσεις του καιρού είναι σίγουρο ότι επηρεάζουν και τη δική σου.

«Γκρίζες μέρες», «άσπρη μέρα», «ήρθες και έφερες την άνοιξη». Κανείς δεν αμφισβητεί τη δύναμη των καιρικών συνθηκών στη ζωή μας. Δεν είναι τυχαίο που τα βιαιότερα εγκλήματα συμβαίνουν Αύγουστο, αν και τα περισσότερα τον Φεβρουάριο. Οι αυτοκτονίες συνδέονται με τον Δεκέμβριο –στις βόρειες χώρες με την άνοιξη–, ενώ οι έρωτες πάντα με το καλοκαίρι. Το μετεωρολογικό δελτίο δεν προβλέπει μόνο τον καιρό αλλά και τη συναισθηματική σου κατάσταση. Ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα το ήξεραν. Πρώτος ο Ιπποκράτης κατέγραψε τη συσχέτιση του φθινοπώρου με τα καταθλιπτικά συναισθήματα. Σήμερα, με έρευνες και μελέτες έχει αποδειχθεί η εποχική κατάθλιψη ή Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder). Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1985. Συχνά κάνει την εμφάνισή της στο τέλος του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα και εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Κάθε εποχή, όμως, κουβαλάει τις δικές της ιδιαιτερότητες και επηρεάζει τους κοινούς θνητούς τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο περισσότερο αποκλίνει η θερμοκρασία από την ιδανική, δηλαδή τους 20°C, τόσο μεγαλώνει η δυσφορία που νιώθουμε. Ας δούμε τι συμβαίνει αναλυτικά:

Κρύο
Τα καταθλιπτικά φαινόμενα σε έξαρση! Η χαμηλή ηλιοφάνεια και το κρύο κάνουν τους ανθρώπους να κλείνονται όχι μόνο στο σπίτι τους αλλά και στον εαυτό τους. Αυτός ο τύπος της κατάθλιψης είναι γνωστός ως μελαγχολία του χειμώνα («winter blues») ή αντίδραση αδρανοποίησης («χειμερία νάρκη»). Υπάρχουν όμως και κάποιοι που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα την άνοιξη ή το καλοκαίρι (καλοκαιρινή κατάθλιψη).

Υγεία
Γινόμαστε πιο ευαίσθητοι, πιο μελαγχολικοί, το άγχος αυξάνεται και παρουσιάζεται βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης. Ο θυρεοειδής αδένας εμφανίζει ευαισθησία στις αλλαγές του καιρού. Περισσότερα από όλα τα όργανα, όμως, επηρεάζεται η καρδιά. Το κρύο οδηγεί σε περισσότερες καρδιακές προσβολές, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται για να διαφυλάξουν τη θερμότητα, δυσκολεύοντας την καρδιά να στείλει αίμα σε όλο το σώμα. Η μεγαλύτερη απειλή συνίσταται στο συνδυασμό το κρύου με τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας καθιστά πιο ευάλωτους σε μολύνσεις.
Συννεφιά και υγρασία
Αν έχεις τάσεις κατάθλιψης, η συννεφιά δεν θα σε βοηθήσει. Στη Βρετανία η μετεωρολογική υπηρεσία, αν οι μουντές μέρες επιμένουν, ειδοποιεί όσους υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλα ψυχικά προβλήματα που σχετίζονται με το χειμώνα. Όσοι μετέχουν στο πρόγραμμα λαμβάνουν ένα κουτί φωτός και ένα εγχειρίδιο για να κάνουν μόνοι τους γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, καθώς και ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για τη σημασία που έχει το να τρώνε καλά και να γυμνάζονται.

yg
Υγεία
Σύμφωνα με έρευνες, η υγρασία εντείνει τα νεύρα και προκαλεί κούραση. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές στη βαρομετρική πίεση, που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση πονοκεφάλων. Υπάρχουν, επίσης, μελέτες που συνδέουν το χαμηλό βαρομετρικό με τις αυτοκτονίες. Είναι γνωστό ακόμα και στον απλό λαό ότι η υγρασία «πειράζει στα κόκαλα». Αρκετοί άνθρωποι παραπονιούνται για πόνους στα άκρα όταν ο καιρός είναι υγρός. Ο πόνος γίνεται πιο αισθητός σε σημεία που έχουμε τραυματιστεί και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα όσους έχουν αρθριτικά. Η υγρασία δημιουργεί μυϊκούς σπασμούς και άλατα στους μυς και τις αρθρώσεις.

Ηλιοφάνεια
Η άνοιξη έχει συνδυαστεί με την αναγέννηση. Όλη η φύση μοιάζει να ξυπνάει από τη χειμερία νάρκη, το ίδιο κι εμείς. Αισθήματα αισιοδοξίας και θετικής στάσης αναπτύσσονται. Η ηλιοφάνεια αυξάνει τη δημιουργική διάθεση, βοηθάει στη μνήμη και τα νέα ξεκινήματα.

Υγεία
Πρόσφατα μια μελέτη συνέδεσε άμεσα την ηλιοφάνεια με τον καρκίνο του παγκρέατος, καθώς, όπως λένε οι επιστήμονες, οι χώρες και οι περιοχές που έχουν τη μικρότερη ηλιοφάνεια μέσα στο έτος είναι αυτές που εμφανίζουν τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του παγκρέατος. Αντίθετα, όπου υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια, η νόσος εμφανίζει μικρότερη εξάπλωση. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν Βέλγοι ερευνητές. Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη γονιμότητα, αφού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των ωαρίων. Επίσης, η μελατονίνη βοηθά τον αναπαραγωγικό κύκλο της γυναίκας. Τέλος, η έκθεση σε μέτρια επίπεδα ηλιοφάνειας μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη της παχυσαρκίας και του διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καύσωνας
«Μη με ανάβεις», συνηθίζουμε να λέμε όταν εκνευριζόμαστε. Το καλοκαίρι και η ζέστη ταυτίζονται συχνά με την επιθετικότητα και την κυκλοθυμία. Σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται η εγκληματικότητα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στα θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών, εξεγέρσεων, ακόμα και καβγάδων μεταξύ οδηγών στο δρόμο. Από την άλλη, η έκθεσή μας στον ήλιο αυξάνει την παραγωγή βιταμίνης D, που επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και ανεβάζει τη διάθεσή μας.

Υγεία
Κάποιοι καύσωνες είναι κυριολεκτικά θανατηφόροι, καθώς άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, άσθμα και καρδιά εξαντλούνται υπερβολικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Τον Αύγουστο του 2003 ο καύσωνας έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 2.000 άτομα στην Αγγλία και 27.000 στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο καύσωνας προκαλεί μυϊκές κράμπες, θερμοπληξία και εξάντληση.

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Μούδιασμα στα πόδια- Τι μπορεί να σημαίνει;

Υποφέρετε από τριχόπτωση; Αυτή είναι η συνηθέστερη αιτία

Κριθαράκι στο μάτι: Οι τρόποι αντιμετώπισης

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Πένθος για την ηθοποιό Χριστίνα Αλεξανιάν

Σάκης Τανιμανίδης: Η πρώτη φωτογραφία με την σύντροφό του, από τις διακοπές τους!

Δεν κρύβονται πια! Η Μαίρη Συνατσάκη παραδέχεται τον έρωτας της στο Instagram – Δείτε την τρυφερή φωτογραφία με τον σύντροφό της!

loading...