Μετά απο μια επέμβαση τραχειοστομίας / λαρυγγεκτομής ο ασθενής καλείται να συνηθίσει σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα. Η αναπνοή δεν πραγματοποιείται πλέον μέσω της μύτης και του στόματος και έτσι προκύπτουν μια σειρά θεμάτων που χρήζουν επίλυσης.

Τα βασικότερα είναι τα ακόλουθα:

Δυσκολία επικοινωνίας
Άφθονες βλεννώδεις εκκρίσεις
Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος
Θέματα αισθητικής
Ακολουθώντας τις οδηγίες του εξειδικευμένου προσωπικού (γιατροί- νοσηλευτές- λογοθεραπευτές) τα προβλήματα αυτά είναι αντιμετωπίσιμα. Η συμβουλή τους θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τη λύση, που ταιριάζει στις προσωπικές ανάγκες.

1. Δυσκολία επικοινωνίας

Α. Τραχειοσωλήνας με βαλβίδα επικοινωνίας

Ο συγκεκριμένος τραχειοσώληνας χρησιμεύει σε περιπτώσεις όταν δεν έχει γίνει ολική λαρυγγεκτομή, για την εκτροπή της εκπνοής προς τη στοματική κοιλότητα και την επίτευξη ομιλίας. Ο τραχειοσωλήνας μπορεί να είναι πλαστικός ή ασημένιος , με ή χωρίς αεροθάλαμο (cuff).

B. Λαρυγγόφωνο

Το λαρυγγόφωνο παράγει δονήσεις και μετατρέπει τις ταλαντώσεις του τραχήλου σε ομιλία. Η ομιλία η οποία παράγεται είναι έντονα μεταλλική. Η παραγωγή φωνής εξαρτάται απο την ανατομία της περιοχής και τον ασθενή. Εϊναι πιθανό, δηλαδή, να μην παράγεται φωνή, χωρίς υπαιτιότητα της συσκευής. Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση ολικής λαρυγγεκτομής.

Γ. Καθετήρας τραχειο-οισοφαγικός + βαλβίδα ομιλίας

Εναλλακτικά στους παραπάνω ασθενείς τοποθετείται επεμβατικά ένας καθετήρας, ο οποίος συνδέει την τραχεία με τον οισοφάγο. Με τη βοήθεια μιας βαλβίδας ομιλίας που τοποθετείται στο στόμιο, ο εκπνεόμενος αέρας εκτρέπεται μέσω του οισοφάγου στη στοματική κοιλότητα και επιταγχάνεται ομιλία.

Διαβάστε τη συνέχια στο athensmagazine.gr

 

loading...