Μόνιμη ενόχληση του καλοκαιριού, τα τσιμπήματα εντόμων μπορούν ακόμη και να χαλάσουν τις διακοπές μας. Τα στατιστικά, μάλιστα, λένε ότι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης σε δερματολογικό ιατρείο το καλοκαίρι, είναι ο έντονος κνησμός και το εξάνθημα που προκαλείται από τσιμπήματα εντόμων.

Το τσίμπημα από κουνούπι είναι σαφώς το συχνότερο, αλλά συνηθισμένα είναι και το τσίμπημα κοριού, το τσίμπημα ψύλλου, το τσίμπημα μέλισσας, το τσίμπημα σφήκας, ακόμη και το τσίμπημα από… οικιακές μύγες. Η προστασία από τα τσιμπήματα εντόμων πρέπει να είναι μεθοδική, ενώ στην αντιμετώπιση τους πιο κρίσιμη είναι η αντίδραση των πρώτων λεπτών. Άμεση πρέπει να είναι η αντίδραση μας και στο τσίμπημα τσούχτρας, που απελευθερώνει από τα πλοκάμια της μια χημική ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολύ ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα.

Στην πιο απλή τους μορφή, τα τσιμπήματα εντόμων μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιισταμινικά που ανακουφίζουν από τον έντονο κνησμό και μειώνουν τις αλλεργικές αντδιράσεις. Αντιθέτως, το σπανιότερο τσίμπημα σκορπιού – όπως και το δάγκωμα φιδιού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με συμβουλή γιατρού.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα

Λίγα πράγματα μπορούν να μας χαλάσουν τη διάθεση στις διακοπές. Ένα από αυτά είναι τα τσιμπήματα. Ενοχλητικές μέλισσες, σφήκες και τσούχτρες – σπανιότερα σκορπιοί και φίδια- μπορούν να μετατρέψουν ευχάριστες στιγμές σε επώδυνες. Τα τσιμπήματα από κουνούπια και σκνίπες θεωρούνται πιο αθώα και σπανιότερα δημιουργούν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε, ότι τα πρώτα λεπτά μετά από ένα τσίμπημα είναι κρίσιμα, ενώ, μεγάλη σημασία έχουν και οι πρώτες μας κινήσεις για την αντιμετώπισή του.

Εκατομμύρια τσούχτρες επισκέπτονται τις ελληνικές ακτές, κάθε χρόνο, δημιουργώντας πανικό στους λουόμενους. Η ιδιαιτερότητα των κλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα ευνοεί τον άκρατο πολλαπλασιασμό τους και κυρίως τη μετανάστευσή τους προς τις ακτές, όπου έρχονται να μας συναντήσουν.

Τα τσιμπήματα από τις τσούχτρες σπάνια οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα κι αυτό μόνο σε πολύ ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μια κοκκινίλα (με ή χωρίς φούσκωμα), που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά προκαλούνται από μία τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας.

Τσούχτρα

Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας, όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια σας και κατά συνέπεια, μεταφορά κι εκεί του ερεθισμού. Αν δεν υπάρχει καλύτερος και προσφορότερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος όπου είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας.
Τοποθετήστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τον ερεθισμό.
Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με μια κορτινοζούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και τη φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιήστε κομπρέσες με ξυδόνερο (ένα μέρος ξύδι και τρία νερό). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.
Καλό είναι να λάβετε κάποιο αντιισταμινικό χάπι, για να αποφύγετε το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα και τα συμπτώματα.
Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιο νοσοκομείο για ένεση κορτιζόνης.

Μέλισσα – σφήκα

Τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα προκαλούν τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος που είναι αποτέλεσμα του δηλητηρίου που περνάει στον οργανισμό μας με το κεντρί του εντόμου.

Τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο, πόνος ή φαγούρα είναι τα κύρια συμπτώματα στο σημείο του τσιμπήματος, που μπορούν να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι αρκετές ημέρες. Ευτυχώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα τσιμπήματα αυτού του είδους δεν είναι επικίνδυνα και οι περισσότεροι από τους ενηλίκους χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες τσιμπημάτων τον ίδιο χρόνο για να κινδυνεύσουν. Τσιμπήματα όμως στο στόμα ή το λαιμό προκαλούν πρήξιμο που δυσκολεύει την αναπνοή και γι’ αυτό θεωρούνται πιο επικίνδυνα.

Η αφαίρεση του κεντριού είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το άτομο που τσιμπήθηκε από σφήκα ή μέλισσα. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι. Προσοχή χρειάζεται να μη γίνει προσπάθεια αφαιρέσεως του κεντριού με πίεση (ζούληγμα) της περιοχής όπου είναι καρφωμένο με τα δάχτυλα ή με τα νύχια μας, διότι μπορεί, αντί να βγει το κεντρί προς τα έξω, να σπρωχθεί ακόμη πιο βαθιά.

Τοπική εναπόθεση πάγου, ψυχρών επιθεμάτων, κορτιζονούχου αλοιφής ή και η λήψη κάποιου αντιισταμινικού χαπιού σίγουρα θα απαιτηθούν για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Σπάνια, υπερευαίσθητα άτομα μπορούν να παρουσιάσουν αναφυλακτική αντίδραση στο τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας, που εκδηλώνεται με σοβαρή υπόταση, έντονο ίδρωμα, δύσπνοια και μελάνιασμα. Τα άτομα αυτά απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια και αν γνωρίζουν την υπερευαισθησία τους, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένα να κάνουν μόνα τους μια ένεση αδρεναλίνης, την οποία θα πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους.

Επίσης, τα άτομα με γνωστή υπερευαισθησία θα πρέπει να φέρουν κάποια σήμανση (ταυτότητα στο χέρι ή το λαιμό) που να αποκαλύπτει την ευαισθησία τους, για την περίπτωση που χάσουν τις αισθήσεις τους και δεν μπορούν να πληροφορήσουν το περιβάλλον τους.

Σκορπιοί – φίδια

Τα τσιμπήματα από σκορπιούς και τα δαγκώματα από φίδια είναι πιο σπάνια και, ευτυχώς για τα ελληνικά δεδομένα, σπάνια βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου που δέχθηκε το τσίμπημα ή δάγκωμα.

Οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις είναι οι αυτές με τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες, με μόνη διαφορά τον εντονότατο πόνο που προκαλείται στο μέρος του τσιμπήματος ή του δαγκώματος.

Τα γενικά τοπικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται (πάγος, παγωμένα επιθέματα, αλοιφή), ενώ η χορήγηση του αντιισταμινικού χαπιού θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη χορήγηση κάποιου παυσίπονου για την αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου.

Η ανάγκη για ένεση κορτιζόνης στις περιπτώσεις αυτές είναι πιο συχνή, ενώ για τα υπερευαίσθητα και αλλεργικά άτομα ισχύει ό,τι έχει λεχθεί και για τα τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες (ένεση αδρεναλίνης, ταυτότητα κ.λπ.).

Η χάραξη με ξυραφάκι ή μαχαίρι του δέρματος που έχει δαγκωθεί από φίδι με στόχο την αιμορραγία και την απομάκρυνση του δηλητηρίου δεν συνιστάται σήμερα, διότι μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου στην κυκλοφορία.

Το ρούφηγμα, επίσης, με το στόμα του δηλητηρίου από κάποιο άλλο άτομο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή κι εφόσον δεν υπάρχουν πληγές στο στόμα του ατόμου που θα κάνει το ρούφηγμα.

Τέλος, για τα φίδια και τους σκορπιούς καλό θα είναι το άτομο να προσφεύγει στο πλησιέστερο οργανωμένο ιατρείο, γιατί ίσως απαιτηθεί η διενέργεια ειδικού αντιοφικού ορού.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Ούτε κράμπες, ούτε πόνοι! Δείτε πώς θα κάνετε τις μέρες της περιόδου ευκολότερες!

Προστατεύσου από τον καρκίνο του δέρματος- Προειδοποιητικά σημάδια που αγνοείς

Μύθοι και αλήθειες για την αντισύλληψη- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Δύσκολες ώρες για πασίγνωστο Έλληνα τραγουδιστή -Ποιο πρόβλημα υγείας τον ταλαιπωρεί

Αποκλειστικό! Η Τζένη Μπαλατσινού χώρισε τον Ανδρέα Παππά – Όλο το παρασκήνιο!

Μανωλίδου – Γεωργιάδης: Με τα παιδιά τους στην παραλία – Όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί!

 

loading...