Πόσο ασφαλές είναι το χάπι της επόμενης μέρας;

Δεν υπάρχει πιθανότητα να μείνεις έγκυος αν το πάρεις;

Ισχύει ότι αν το πάρεις πολλές φορές, θα έχεις δυσκολία στο μέλλον να κάνεις παιδιά;

Ίσως μερικές από αυτές είναι οι απορίες σου σχετικά με το χάπι της επόμενης μέρας. Το ήξερες όμως ότι ακόμα και κορίτσια μικρότερης ηλικίας συνηθίζουν να το παίρνουν ίσως πολύ συχνότερα απ’ ό, τι θα έπρεπε;

Περισσότερες από 1 στις 5 ενεργές σεξουαλικά έφηβες στις Η.Π.Α έχουν πάρει το χάπι της επόμενης μέρας. Μια δραματική αύξηση που πιθανώς αντικατοπτρίζει την ευκολία με την οποία πλέον οι έφηβοι αγοράζουν το χάπι.

Η μελέτη έδειξε ότι μέσα σε μια δεκαετία η χρήση του χαπιού της επόμενης ημέρας αυξήθηκε στο διπλάσιο. Όλοι οι έφηβοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό χωρίς ιατρική συνταγή, κάτι που εγκυμονεί μεγάλες κινδύνους.

Ο επικεφαλής της μελέτης είπε ότι η διαπίστωση είναι ότι τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά μέτρα αντισύλληψης.

Πάμε να δούμε όμως τι ισχύει…

Το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά 90%, αν ληφθεί εντός 72 ωρών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Όλες οι γυναίκες που δεν έχουν αλλεργία σε κάποια από τις ουσίες που περιέχονται στα σκευάσματα, δεν έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και δεν έχουν κάποια σοβαρή ηπατοπάθεια μπορούν να πάρουν το χάπι!

Το χάπι όπως είπαμε είναι επείγουσα αντισύλληψη, αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει τη σύλληψη. Άρα, σε περίπτωση που το ωάριο προλάβει να γονιμοποιηθεί και να εμφυτευτεί στη μήτρα, το χάπι της επόμενης ημέρας δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα!

Οι παρενέργειες του χαπιού είναι σπάνιες και μπορεί να συμβούν σε γυναίκες με μεγάλη ευαισθησία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν υπάρχει επείγουσα κατάσταση και όχι από συνήθεια, γιατί διαταράσσει τον κύκλο της γυναίκας. Κάποια από τα ελαφριά συμπτώματα είναι ζάλη, ναυτία ή εμετός που αρχικά δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, αλλά αν συνεχίσετε να τα αντιμετωπίζετε θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

govastileto.gr

loading...