Για να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά σαν καινούρια

Φθάνουμε στο τέλος της χρονιάς και στην αρχή μίας νέας. Και, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος θα δούμε τι κάναμε σωστά και τι λάθος το χρόνο που μας πέρασε.
Αναθεωρήσεις, επανεκκινήσεις, ανακαινισεις και ξεκαθαρίσματα. Εξάλλου, «Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;», που λέει και η φράση που συναντάς κάθε 3 τετράγωνα στους δρόμους του κέντρου.

Δείτε ακόμη: Αυτά είναι τα 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να πετύχεις τους στόχους σου!

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ιδέες, κατάστασεις και συναισθήματα που βιώσαμε τα οποία θα πάρουμε μαζί μας και κάποια άλλα που καλό είναι να αφήσουμε πίσω. Όχι τίποτα άλλο, αλλά μόνο έτσι θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Σαν μία λευκή σελίδα, έτοιμη να γραφτεί με καινούριες εμπειρίες, λάθη, αλλά και νέα μαθήματα ζωής. Ίσως αυτό να είναι και το μυστικό για μία πραγματικά δημιουργική χρονιά, που όταν έρθει η σειρά της να τελειώσει δεν θα σε να μετανιώνεις, αλλά να νοσταλγείς.

Γι’ αυτό λοιπόν, με το νέο χρόνο αξίζει να πεις «αντίο»:

1. Σε αυτή τη φωνούλα που (επιμένει να) σου λέει ότι «δεν μπορείς» όταν θέλεις κάτι που, θεωρητικά, είναι έξω από το πεδίο των ικανοτήτων σου. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για μεταμφιεσμένο φόβο.

2. Στην ανάγκη σου για επιβεβαίωση
Όλοι έχουμε ανάγκη να παιρνουμε την έγκριση, το «μπράβο» των άλλων για να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που κάνουμε, το κάνουμε σωστά. Είναι απαραίτητη προυπόθεση για να συνεχίσουμε; Όχι. Τι μπορούμε να κάνουμε εναλλακτικά; Να δοθούμε ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνουμε. Μπορεί να είναι εξαντλητικό, αλλά είναι ωραίο. Γιατί όταν ξέρεις ότι έχεις βάλει τα δυνατά σου, ότι έχεις χρησιμοποιήσει το μέγιστο των δυνάμεων σου, τότε, αυτομάτως, παραμερίζεται και η παραμικρή ανασφάλεια. Και το συναίσθημα της σιγουριάς έρχεται σχεδόν φυσικά.

3. Στις ενοχές επειδή δεν κατάφερες να ολοκληρώσεις κάτι
Αντί μόνο να κατηγορείς τον εαυτό σου, σκέψου και το άλλο: Μήπως δεν το ήθελες πραγματικά; Μήπως δεν ήταν το σωστό timing; Μήπως δεν ήσουν έτοιμη για μία αλλαγή;

Δείτε ακόμη: Τι να κάνετε για να πραγματοποιηθούν όλες οι ευχές σας το 2016

4. Σε όσα σε έκαναν να πονέσεις
Ακόμα και να υποφέρεις ή να χάσεις τον ύπνο σου. Είναι τα ίδια πράγματα που σου έμαθαν κάτι και τώρα που μιλάμε να κυκλοφορείς στη νέα, βελτιωμένη σου έκδοση.

5. Στην πιο στενή σου σχέση
Δεν εννοούμε αυτή με τους αγαπημένους σου ανθρώπους, αλλά αυτή με το κινητό σου και τα social media. Βιάστηκες να σκεφτείς «εγώ δεν είμαι έτσι»; Όλοι έχουμε την τάση να το πιστεύουμε αυτό, να λέμε ψέματα στον εαυτό μας ότι μπορούμε μια χαρά να ζήσουμε και χωρίς αυτά. Οι περισσότεροι, ένα λεπτό αργότερα, βρίσκομαστε πάνω από την οθόνη του κινητούς μας, κάνοντας scroll down στο feed του Facebook. Μόνο που αυτή η συνήθεια, στο τέλος, θα σου πάρει ό,τι πολυτιμότερο έχεις: το χρόνο και την ελευθερία σου.

6. Σε αυτά που συνεχώς λες ότι θα κάνεις, αλλά ποτέ δεν κάνεις
Για να μην πραγματοποίησες ούτε φέτος το ταξίδι, το μεταπτυχιακό, την μεγάλη αγορά ή τέλος πάντων κάτι που λες ότι θα κάνεις από το 2010, μάλλον σημαίνει πως δεν σου είναι τόσο αναγκαίο όσο (ήθελες να) πιστεύεις. Μόλις το αποδεχτείς αυτό, θα νιώσεις πολύ πιο ανάλαφρη,

7. Στους τοξικούς ανθρώπους
Απαντώνται και ως άνθρωποι-βαμπίρ και είναι αυτοί που σου ρουφάνε την ενέργεια και μετά σε αφήνουν να διαχειριστείς μόνη σου τη μιζέρια που σου προκάλεσαν. Επιπλέον, βγαίνουν και σε μία ακόμα έκδοση:
Σε αυτούς που αντλούν ευχαρίστηση από το να μειώνουν τους άλλους. Αυτούς με το «χιούμορ», τον κυνισμό ή την ειρωνεία τους σού ρίχνουν την αυτοπεποίθηση και κάνουν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, το να αγαπάς τον εαυτό σου, να μοιάζει με ολυμπιακό άθλημα. Πίστεψέ μας, δεν θα σου λείψουν καθόλου.

8. Στις στιγμές που δεν σκέφτηκες λογικά
Που αντέδρασες υπερβολικά, που ξεπέρασες τα όρια, που είπες πράγματα που δεν εννοούσες, που παραφέρθηκες, ακόμα και που πλήγωσες κάποιους που αγαπούσες. Ναι, όλοι έχουμε τέτοιες, αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας και συνεχίζουμε.

9. Σε όσα επιμένεις να μην σου αρέσουν πάνω στο σώμα σου
Ναι, αυτά που παρατηρείς πρώτα πρώτα όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Μόνο που αυτά είναι κομμάτι του εαυτού σου, φτιάχνουν αυτό το λαχταριστό πλάσμα που είσαι. Δεν αξίζει να αρχίσεις να τους δείχνεις και λίγη αγάπη;

Δείτε ακόμη: Τι να κάνεις για να μην έρθεις αντιμέτωπος με το hangover των γιορτών

10. Στις πιο σκοτεινές σου σκέψεις
Ότι θα μείνεις για μία ζωή μόνη σου, ότι δεν θα βρεις ποτέ δουλειά ή τη δουλειά των ονείρων σου και ότι γενικά μονοπωλείς τη μαυρίλα που υπάρχει στον κόσμο. Καλωσόρισε τις νέες δυνατότητες, τις νέες ευκαιρίες που θα σου δοθούν, τα νέα σου όνειρα, αυτά που θα σου συμβούν αλλά αυτή την στιγμή είναι αδύνατο να σου περάσουν από το μυαλό, όλα τα συναρπαστικά (και μη) που θα σου συμβούν φέτος. Και να θυμάσαι: Τα πράγματα αλλάζουν όσο εμείς τους επιτρέπουμε.

cosmopolitan.gr

loading...