Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις την επιλόχεια κατάθλιψη τόσο καλύτερα για σένα και το μωρό σου.
Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει το 10 με 20% των γυναικών μέσα στο χρόνο μετά τον τοκετό. Μια πρωτάρα μαμά που έχει κατάθλιψη μπορεί να πείσει τον εαυτό της ότι δεν χρειάζεται να αναζητήσει φροντίδα – ή, ακόμα χειρότερα, να την αποθαρρύνουν οι άλλοι. Σε καναδική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι νέες μητέρες αποδίδουν συχνά τα συναισθηματικά τους προβλήματα στις ορμονικές αλλαγές, την έλλειψη ύπνου ή τις ανησυχίες για την υγεία τους.

Δες και εδώ όλα τα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν ότι έχεις επιλόχεια κατάθλιψη!

«Και δεν είναι οι μόνες που “εκλογικεύουν” αυτά που ενδέχεται να είναι συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης» λέει η επικεφαλής της μελέτης Γουέντι Σουόρντ, RN, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο McMaster του Οντάριο. «Οι φίλοι, οι συγγενείς, ακόμη και οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας μερικές φορές προτείνουν στις γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους για να προσαρμοστεί στη μητρότητα».

Εάν όμως η ευσυγκινησία ή η μεταλλαγή της διάθεσης κρατήσει πάνω από 2 εβδομάδες ή αν βιώνεις έντονα συναισθηματικά συμπτώματα –διαρκή θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για το μωρό, τρομακτικές σκέψεις–, πρέπει να ζητήσεις βοήθεια από το γιατρό σου και να είσαι ειλικρινής για τα συναισθήματά σου. «Είναι σημαντικό η επιλόχεια κατάθλιψη να θεραπεύεται το συντομότερο δυνατό, λόγω της αρνητικής της επίδρασης στη γυναίκα, το βρέφος και την οικογένεια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, απλώς θα χειροτερεύσει» εξηγεί η καθηγήτρια.


Δείτε ακόμη: 10 πράγματα που πρέπει να λες στον εαυτό σου κάθε μέρα για να παίρνεις δύναμη! 

Δείτε ακόμη: Με ποιές ψυχικές ασθένειες συνδέονται οι εφιάλτες; Τι δείχνουν για την υγεία μας 

Δείτε ακόμη: Οι ενδείξεις στο σώμα σου που δείχνουν οτι πάσχεις από κατάθλιψη 

 

loading...