Μετά από στερήσεις και πολλή προσπάθεια κατάφερες επιτέλους να χάσεις τα κιλά που ήθελες.

Πώς θα καταφέρεις όμως να μην τα πάρεις πίσω, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσο συχνότερη είναι η αυξομείωση του βάρους, γνωστή και ως φαινόμενο γιο-γιο, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να διατηρήσεις το ιδανικό βάρος.

Οι επιπτώσεις από τις μεγάλες και συχνές αυξομειώσεις βάρους για την υγεία, είναι σοβαρές, καθώς τα άτομα αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με όσους έχουν σταθερό σωματικό βάρος.

Εξίσου σημαντικές είναι οι συνέπειες στην ψυχολογική κατάσταση των ατόμων αυτών, καθώς όταν βλέπουν πως ξανακερδίζουν βάρος, παραιτούνται και ξεκινούν να τρώνε περισσότερο.

Κύριος υπαίτιος για το φαινόμενο γιο-γιο είναι η λανθασμένη επιλογή δίαιτας.

Τι μπορείς να κάνεις

-Ζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού, καθώς είναι ο αρμόδιος για να σε βοηθήσει να επιλέξεις τις κατάλληλες τροφές.

-Έλεγξε το βάρος σου τακτικά, ειδικά όταν νιώθεις πως έχεις πάρει τα πρώτα 1-2 κιλά, χωρίς όμως η ζυγαριά να σου γίνει εμμονή.

-Σωματική άσκηση. Θα σε βοηθήσει όχι μόνο να χάσεις βάρος, αλλά και να το διατηρήσεις.

-Κράτα ημερολόγιο διατροφής, αλλά και σωματικής δραστηριότητας, ώστε να μπορείς να ελέγχεις τη διατροφική σου συμπεριφορά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το ζητούμενο όταν κάποιος αποφασίζει να χάσει κιλά, είναι να αποκτήσει διατροφική παιδεία, δηλαδή να μάθει να τρώει σωστά και να αποφασίζει μόνος του τι είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό και τι όχι. Η σωστή διατροφή θα πρέπει με άλλα λόγια να αποτελέσει συνειδητή επιλογή και όχι να γίνεται με διαλείμματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άσκηση, η οποία θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.

onmed.gr

loading...