Για γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς όμως να στερηθείτε τις γευστικές απολαύσεις γνωρίστε τα μυστικά και τις ποικιλίες της πιπεριάς και ακολουθήστε εύκολες συνταγές ελαφριάς, αλλά γευστικής κουζίνας, αποφεύγοντας για λίγο το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο, που ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης και ευθύνεται για πολλές καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Αν ήταν γυναίκα θα ήταν … εκρηκτική, στη χειρότερη περίπτωση, απλώς νόστιμη! Καυτερή ή γλυκιά, κόκκινη, πράσινη, κίτρινη ή πορτοκαλί, μακρόστενη, στρογγυλή, hot ή mild, σε σπόρους, σε σκόνη, σε κομματάκια ή στο λάδι, η πιπεριά υπάρχει σε πολλές ποικιλίες, χρώματα και γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε. Οι Ιταλοί γείτονές μας τη χρησιμοποιούν σε πάρα πολλά από τα καθημερινά τους πιάτα, ενώ με μεγάλη συχνότητα τη συναντάμε και στις ασιατικές συνταγές.

Η πιπεριά διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου και βοηθά τον οργανισμό να αποτοξινωθεί και να διαλύσει τα λίπη που εκτός βέβαια από την υγεία μας, καταστρέφουν και τη γραμμή μας. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με την πιπεριά. Είναι ακίνδυνη. Στη χειρότερη περίπτωση να κάψετε λίγο τη γλώσσα σας, αλλά και αυτή η αίσθηση διαρκεί για λίγα μόνο δευτερόλεπτα! Αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η πιπεριά δεν αλλοιώνει και δεν επικαλύπτει, αλλά αντίθετα αναδεικνύει τις γεύσεις και τα αρώματα των άλλων υλικών μέσα σε ένα πιάτο. Γι’αυτούς που έχουν ευαίσθητο στομάχι είναι καλύτερο να μην υπερβάλλουν με τις καυτερές πιπεριές τσίλι, αλλά να προτιμούν πιο «ευγενικές» και αρωματικές ποικιλίες όπως η πράσινη και η γλυκιά κόκκινη πιπεριά.

Η πιπεριά και οι … αρετές της!
Σε πρόσφατη έρευνα βιολόγων και φοιτητών στην Ιταλία, αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση πιπεριάς επιφέρει στον οργανισμό ευφορία και ευεξία. Αυτό εξηγείται ως εξής: η πιπεριά προκαλεί τον οργανισμό να παραγάγει υψηλή ποσότητα ενδορφίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί ευεξία και δύναμη, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ικανοποίηση και πληρότητα μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε πιπεριά, ακόμα και αν δεν το έχουμε ολοκληρώσει με ένα απολαυστικό επιδόρπιο. Στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που έχουν πικάντικο γούστο έχουν πιο ισορροπημένα συναισθήματα και πιο καλή διάθεση μετά το φαγητό από άλλους, εξαιτίας ακριβώς της έκκρισης ενδορφίνης που προκαλείται από τα καυτερά πιάτα !

Η πιπεριά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για την ισορροπία του μεταβολισμού, επιταχύνοντας την καύση των θερμίδων προτού μετατραπούν σε λίπος. Όταν γευτούμε μια πολύ καυτερή μπουκιά, η αίσθηση του καψίματος μεταφέρεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, αναγκάζοντάς τα να απελευθερώσουν ενέργεια. Σύμφωνα με έρευνες, η πιπεριά συντελεί έως και 15% περισσότερο στην καύση των θερμίδων. Στις δίαιτες συστήνεται παράλληλα με την πιπεριά και το σινάπι. Υπολογίζεται ότι με τρία γραμμάρια την ημέρα από το καθένα, ένα 10% των θερμίδων που παίρνουμε από το φαγητό μετατρέπεται σε ενέργεια.

H μεγάλη περιεκτικότητα της πιπεριάς σε βιταμίνη Ε προκαλεί στα γεννητικά όργανα αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα τη μεγάλη συγκέντρωση του αίματος στα σημεία αυτά και την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Ξεχάστε λοιπόν για λίγο το κρέας και κρατηθείτε σε φόρμα με πιπεριές σε ότι χρώμα θέλετε…

govastileto.gr

loading...