Για να διατηρήσουμε κοφτερό το μυαλό μας μπορούμε να κάνουμε διαλογισμό και γιόγκα!

Την είδηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει νέα αυστραλιανή – αμερικανική έρευνα η οποία σύμφωνα με τα ευρήματά της αποδεικνύει ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να προστατεύσουν τόσους τους άνδρες όσο και τις γυναίκες από την απώλεια μνήμης και εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής άννοια .
Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες (UCLA) και της Αδελαΐδας, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής Έλεν Λαβρέτσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για τη νόσο Αλτσχάιμερ «Journal of Alzheimer’s Disease», πειραματίσθηκαν σε χρονικό διάστημα τριών μηνών με 25 εθελοντές ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι για της ανάγκες του πειράματος έπρεπε να χωριστούν σε δύο ομάδες.
Οι εθελοντές, οι οποίοι πήραν μέρος στο πείραμα, ήταν άνθρωποι οι οποίοι είχαν αναφέρει κάποια μικροπροβλήματα μνήμης. Πιο χαρακτηριστικά είχαν αναφέρει ότι συχνά ξεχνούσαν ονόματα, αντικείμενα μέσα στο σπίτι, ήταν αφηρημένοι και δεν συγκεντρωνόταν εύκολα να κάνουν μια δουλειά.
Η πρώτη ομάδα όφειλε να κάνει γιόγκα μια φορά την εβδομάδα και διαλογισμό 20 λεπτά καθημερινά. Η δεύτερη ομάδα αντίστοιχα έλυνε σταυρόλεξα, έπαιζε ηλεκτρονικά παιχνίδια με κυρίαρχο θέμα το μυαλό προσπαθώντας έτσι να τονώσουν την μνήμη τους.
Μετά το πέρας των τριών μηνών, οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων είχαν εμφανίσει βελτιωμένες ικανότητες στο να θυμούνται λέξεις και ονόματα. Η ομάδα όμως των ανθρώπων που έκανα γιόγκα και διαλογισμό είχε συγκριτικά με την άλλη μεγαλύτερη βελτίωση στην οπτική και χωρική μνήμη και έτσι μπορούσαν να θυμούνται πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που ξεχνούσαν στο παρελθόν.
Ακόμα είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος καθώς είχαν μάθει μέσω του διαλογισμού και της γιόγκα να διαχειρίζονται καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι, η σταδιακή απώλεια μνήμης μετά από κάποια ηλικία προκαλεί άγχος και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έδειξε η μελέτη των συμμετεχόντων με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), ο εγκέφαλος των ατόμων που είχαν κάνει γιόγκα και διαλογισμό, εμφάνιζε περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις.

loading...