Συνέντευξη Mαριάννα Κοιλάκου : «Το βιβλίο αποτελεί πνευματικό αγαθό , μια διαχρονική παρουσία στην πορεία της ανθρωπότητας»

Συνέντευξη Mαριάννα Κοιλάκου : «Το βιβλίο  αποτελεί πνευματικό αγαθό , μια διαχρονική παρουσία στην πορεία της ανθρωπότητας»

Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία είναι η τέχνη να μπoρείς να δημιουργείς ξεχωριστές ,μεμονωμένες και όχι επαναλαμβανόμενες βιβλιοδεσίες. Η κυρία Μαριάννα Κοιλάκου είναι μια από τις τελευταίες καλλιτέχνιδες που ασκούν την τέχνη της χειροποίητης καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στην Ελλάδα.


Aπό την Έλενα Φάκου

Στην καλλιτεχική βιβλιοδεσία ακολουθούνται τεχνικές που αντανακλούν την προσωπικότητα και την εμπειρία του βιβλιοδέτη. Χρησιμοποιούνται εφαρμογές για το ντύσιμο του εξωφύλλου του βιβλίου όπως ζωγραφική, πυρογραφίες , ανάγλυφα σχέδια και άλλες τεχνικές διακόσμησης.Η κυρία Μαριάννα Κοιλάκου ασχολείται στο ιδιόκτητο κατάστημά της με την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία από το 1999 και δημιουργεί μοναδικά έργα τέχνης.



Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη τεχνική και ποιές ήταν οι σπουδές σας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο;

Το ενδιαφέρον και η απασχόληση μου με την βιβλιοδεσία πηγάζει απο την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφω για το βιβλίο. Παρακολούθησα μαθήματα βιβλιοδεσίας στην σχολή ΕΛ.ΚΕ.ΔΕ.με την κα Φρόσω Γανιάρη, καθώς επίσης παρακολούθησα σεμινάρια στο κολλέγιο Ψυχικού με τον καθηγητή Νίκο Καραμέτο. Την πρακτική μου εξάσκηση την έκανα στο βιβλιοδετείο του αείμνηστου Γεράσιμου Χρηστάκη. Επίσης μαθήματα συντήρηρης χαρτιού στην σχολή ΙΕΚ Πετρά και μικτές τεχνικές στο Καλλιτεχνικό Εργασήρι "ΜΟΡΦΕΣ".

Παρά το ότι ασχολούμαι από το 1998 που άνοιξα το εργαστήριο βιβλιοδεσίας αποκτώντας μεγάλη εμπειρία η αναζήτηση μου δεν σταματά ποτέ , παρακολουθώντας συνεχώς σεμινάρια για την καλύτερη εξέλιξη μου στην παραδοσιακή βιβλιοδεσία γιαυτό και τελευταία παρακολουθώ στην σχολή "ΑΣΚΑΡΔΑΜΥΚΤΙ" βασικές τεχνικές περασμένων αιώνων με την καθηγήτρια Τσετσέκου Ελένη συντήρητρια έργων τέχνης.



Που και πως ασκείτε πλέον το επάγγελμά σας; Ποιός μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς;

Ασχολούμαι επαγγελματικά με την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία στο εργαστήριο μου στην Χαριλάου Τρικούπη 38 Αθήνα χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μηχανήματα , εργαλεία και τεχνικές για να μπορώ πάντα να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις των πελατών μου που οι περισσότεροι είναι βιβλιόφιλοι και πάντα θέλουν κάτι το ιδιαίτερο και πρωτότυπο.
Ποιό είναι το πιο δύσκολο project το οποίο έχετε αναλάβει και γιατί;

Βιβλίο του 18ου αιώνα που ήταν τελείως κατεστραμμένο από την φθορά του χρόνου και έπρεπε να συνθέσω με τέτοιο τρόπο το χαλασμένο εξώφυλλο του βιβλίου αλλά και να χρησιμοποιήσω δύσκολες μεθόδους συντήρησης των σελίδων έτσι ώστε το βιβλίο να μην χάσει την παραδοσιακή και ιστορική του αξία.



Πώς αισθάνεστε που ασκείτε ένα σπάνιο καλλιτεχνικό επάγγελμα και τί θα θέλατε να πείτε στα νέα παιδιά που πιθανόν θα θελήσουν να ασχοληθούν με αυτό;

Μέσα από τις δημιουργίες μου από αυτό το επάγγελμα εκφράζω καλλιτεχνικά τον εσωτερικό μου κόσμο και τις προσωπικές μου αναζητήσεις, εξάπτω την φαντασία μου και νοιώθω ιδιαίτερη χαρά όταν φτιάχνω έ να βιβλίο έτσι όπως το είχα φανταστεί.

Με ευχαριστεί ιδιαίτερα όταν βλέπω κάποιον να είναι ικανοποιημένος και χαρούμενος επειδή η βιβλιοδεσία που του έχω φτιάξει ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.
Η συνεχής αναζήτηση για νέες δημιουργίες βελτιώνει και αναπτύσσει τις τεχνικές μου και μου δίνει την δύναμη να συνεχίσω παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια.

Επειδή η το επάγγελμα του βιβλιοδέτη είναι από τα παραδοσιακά στην χώρα μας , πιστεύω ότι δεν θα πάψει να υπάρχει γιατί περικλείει δημιουργία , ποιότητα , εξελισσόμενες τεχνικές ,θα συνιστούσα στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με αυτό παροτι τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα αυτό έχει συρρικνωθεί όχι τόσο λόγω της ανάπτυξης του "ηλεκτρονικού βιβλίου", όπως πολλοί ισχυρίζονται αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε.


Στον καιρό του διαδικτύου, πώς θα χαρακτηρίζατε την αξία του βιβλίου;

Το βιβλίο αποτελεί πνευματικό αγαθό , μια διαχρονική παρουσία στην πορεία της ανθρωπότητας. Χωρίς αυτό ο άνθρωπος δεν θα γνώριζε την ιστορία του και την πορεία του στους αιώνες. Αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης , αναπτύσσει την κριτική σκέψη.
Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και κάπου είχα διαβάσει ότι "σπίτι χωρίς βιβλιοθήκη είναι σπίτι χωρίς παράθυρα".

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του διαδικτύου έχει μπει στην ζωή μας το ηλεκτρονικό βιβλίο όπου κάποιος επιλέγοντας ένα θέμα μπορεί εύκολα να το βρει και να το διαβάσει. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της κυκλοφορίας του βιβλίου με την παραδοσιακή του μορφή και επαγγέλματα που δραστηριοποιούνταν με αυτή την μορφή του (βιβλιοπωλεία, βιβλιοδετεία κ.λ.π.) να συρρικνωθούν σε έναν βαθμό.

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι το βιβλίο με την παραδοσιακή του μορφή ποτέ δεν θα πάψει να υπάρχει και να μας καθοδηγεί. Εξ'αλλου το ηλεκτρονικό βιβλίο τροφοδοτείται απο την παραδοσιακή του μορφή γιατί "ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΝΟΥΝ".

Που μπορεί να σας βρει κάποιος ;

Το εργαστήριο μου βρίσκεται Χαρ.Τρικούπη 38-ΑΘΗΝΑ
Τηλ:210-3611714 697-4062070.