Φρικτές αποκαλύψεις: \"Τη βίαζαν ανά δύο, λιποθύμησε και...\"

Φρικτές αποκαλύψεις: \
Βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της δίκης που έστειλε στη φυλακή τον Ρολάντο Σεπέδα και τέσσερις ακόμη Κουβανούς βολεϊμπολίστες με την κατηγορία του βιασμού
«Και πέρυσι βίασε κάποιους (ονόματα δε λέμε), αλλά ευτυχώς τη γλύτωσε». 47 σχόλια και ούτε ένα στην ουσία του θέματος. Μερικά δεκάδες ακόμα κάτω από την ανάρτηση στο Facebook. Χιούμορ, επικαλείται ο εμπνευστής του παραπάνω σχολίου, που πήρε και δέκα like! Να τα εκατοστίσει του ευχόμαστε, αν δεν ντραπεί και ο ίδιος μετά το τέλος του άρθρου. Κάποιοι κάνουν λόγο για συνομωσία. Είθισται όταν μια γυναίκα καταγγέλλει βιασμό από αθλητή να στιγματίζεται κατευθείαν ως δολοπλόκος που στοχεύει σε έναν πλουσιοπάροχο συμβιβασμό. Εδώ δεν μιλάμε για μια τέτοια περίπτωση.

Δεν υπήρξε συμβιβασμός, αλλά δίκη. Υπήρξε έρευνα, υπήρξε δικογραφία 400 σελίδων, αυστηρά μέτρα προφυλάκισης, υπήρξε καταδίκη και – ναι – υπήρξε και αποζημίωση. Τα φιλανδικά μέσα κάλυψαν τα γεγονότα των τελευταίων 75 ημερών. Δώστε βάση: 75 μέρες από την καταγγελία μέχρι την πρωτόδικη απόφαση, καθώς θεωρείται δεδομένη η έφεση. Δύο μήνες και 15 μέρες από το έγκλημα στην τιμωρία. Η δικαιοσύνη στη Φινλανδία ήταν τυφλή. Άνοιξε τα μάτια της μόνο στα γεγονότα και παρότι η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, όσα διέρρευσαν ήταν άκρως σοκαριστικά για τους πέντε βολεϊμπολίστες, ανάμεσα στους οποίους και ο Ρολάντο Σεπέδα που έπαιξε πέρυσι στον

ΠΑΟΚ.

Το γεγονός και η έρευνα!
Από το CNN στους New York Times και από το Reuters μέχρι τη Guardian, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Η απόφαση του φιλανδικού δικαστηρίου κλείνει προς το παρόν την υπόθεση που άνοιξε στις 2 Ιουλίου. Μια γυναίκα καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ξενοδοχείο στο Τάμπερε, όπου βρίσκεται η Εθνική ομάδα της Κούβας για παιχνίδια του World League. Η αστυνομία κινείται άμεσα και συλλαμβάνει οκτώ παίκτες της Εθνικής ομάδας. Οι δύο εξ αυτών αφήνονται ελεύθεροι μέσα στις προσεχείς ώρες. Οι έξι παραμένουν στο τμήμα, ανακρίνονται και κατόπιν των πρώτων στοιχείων αποφασίζεται η προφυλάκισή τους. Είναι προφανές πως δεν μιλάμε για καμία συνομωσία και καμία ιστορία από τις πολλές που κατά καιρούς φτάνουν στην αστυνομία.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως είναι φυσιολογικό, το δείχνουν τα τοπικά μίντια. Το γεγονός έγινε στο ξενοδοχείο «Ilves Tampere» και ο αρχηγός της έρευνας δεν αργεί να ενημερώσει τα μέσα ότι υπάρχουν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία. «Όσα συλλέξαμε τις πρώτες ώρες ενισχύουν τις κατηγορίες βιασμού», δηλώνει ο Γιόνι Λανσιπούρο, ο οποίος είναι υπεύθυνος να αποφασίσει αν θα στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα. «Αρχικά είχαμε αρκετές ενδείξεις για όσα είχαν συμβεί. Η έρευνα απέδειξε ότι ήταν σωστές. Αν μετά τις πρώτες ώρες δεν προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία, τότε η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να απελευθερώσει τους κατηγορούμενους. Στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν προέκυψε κανένα ελαφρυντικό».

Η εξέταση DNA ήταν ένα στοιχείο. Αλλά δεν ήταν το μόνο, καθώς δεν αρκούσε να τοποθετήσουν τους παίκτες στον τόπο του εγκλήματος, αλλά βασικά να ανακαλύψουν αν υπήρξε βιασμός ή συναινετικό σεξ, όπως οι έξι ισχυρίζονταν. Και η έρευνα (απ)έδειξε εφιαλτικές λεπτομέρειες από εκείνο το βράδυ στο ξενοδοχείο, η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο και οι Κουβανοί παρέμειναν υπό φυλάκιση. Κατόπιν των πρώτων 15 ημερών μεταφέρθηκαν σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Φινλανδίας, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τη ζωή τους (σ.σ. δεν είχαν επαφή με κανέναν άλλο κρατούμενο) και με περιορισμό να μην συναντηθούν μεταξύ τους. Από την προανάκριση είχαν, ήδη, προκύψει αντιφάσεις στις μαρτυρίες τους και η αστυνομία δεν σκόπευε να τους επιτρέψει να χαράξουν κοινή γραμμή ενόψει της δίκης.



Ο εφιάλτης στο δωμάτιο 923!
Σε μια από τις δεκάδες τηλεοπτικές παραγωγές, στις οποίες αναπαρίστανται αληθινά γεγονότα θα ακολουθούσε προειδοποίηση για σκληρές εικόνες. Το ίδιο ισχύει και με το κείμενο. Όσα θα ακολουθήσουν είναι ιδιαιτέρως σκληρά.

Ο νόμος στη Φινλανδία επιτάσσει τα αρχεία των δικών να φυλάσσονται για 70 χρόνια, πριν δοθούν στη δημοσιότητα. Το όνομα της ενάγουσας δεν έχει διαρρεύσει, η δίκη που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου έγινε με κλειστές πόρτες, αλλά μαγνητοσκοπήθηκε και, φυσικά, λεπτομέρειες διέρρευσαν στον Τύπο. Αυτές οι λεπτομέρειες μαρτυρούν μια φρικιαστική πραγματικότητα που έζησε η 19χρονη κοπέλα για τουλάχιστον 1,5 ώρα.

Η βραδιά ξεκίνησε σε μπαράκι στο Τάμπερε. Η κοπέλα, όπως λένε οι μαρτυρίες, είχε πιει λευκό κρασί και τεκίλα, ήταν ελαφρώς ζαλισμένη και σε καλή διάθεση στο μαγαζί. Χόρευε και σύντομα άνοιξε διάλογο στα αγγλικά με δύο παίκτες της Εθνικής ομάδας βόλεϊ της Κούβας. Ήταν ο Ουριάρτε Μέστρε και ο Νορμπέρτο Κάλβο Μανθάνο. Ο πρώτος της πρότεινε να τον ακολουθήσει το δωμάτιό του στο ξενοδοχείο και η κοπέλα ακολούθησε. Μπήκαν στο κοντινό ξενοδοχείο και ανέβηκαν στο δωμάτιο 923, στο οποίο και έκαναν σεξ. Ο εφιάλτης ξεκίνησε αμέσως μετά…

Μόλις ο Μέστρε σηκώθηκε από το κρεβάτι, έστειλε μήνυμα στους υπόλοιπους της «παρέας» κι ενώ η κοπέλα είχε μείνει ξαπλωμένη στα σκοτεινά, αγνοώντας τι συνέβαινε. Στο δωμάτιο μπήκε πρώτος ο Κάλβο (σ.σ. είχε υπογράψει στον ΠΑΟΚ πριν το συμβάν) και ακολούθησαν ο Αλφόνσο Γκαβιλάν και ο Ρολάντο Σεπέδα. Βίασαν κατ’ εξακολούθηση την Φιλανδή, χρησιμοποιώντας βία όποτε εκείνη προσπάθησε να αντισταθεί. Της κρατούσαν το λαιμό, τα χέρια ανοικτά στο πλάι και τα μαλλιά, ενώ στην απόπειρά της να φωνάξει βοήθεια της έκλεισαν το στόμα. Την ανάγκασαν για διαφορετικές σεξουαλικές πράξεις, τη βίασαν μέχρι και δύο ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να πέσει στο πάτωμα. Τη σήκωσαν και την επανέφεραν στο κρεβάτι.

Σε όλο αυτό το διάστημα ο Μέστρε είχε το ρόλο του εικονολήπτη, αφού τραβούσε φωτογραφίες και βίντεο από το κινητό του, γεγονός φυσικά που αποδείχθηκε καταδικαστικό για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του. Κάποιοι εξ αυτών έσπευσαν να παινευτούν και να περιγράψουν το επίτευγμά τους, κάτι που ήταν επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, στη διάρκεια του βιασμού φώναξε στον Μέστρε πως υποτίθεται ότι θα ήταν οι δυο τους στο δωμάτιο και εκείνος γέλασε.

Ο εφιάλτης έμοιαζε να τελειώνει με την παρέμβαση του Ντάριελ Άλμπο Μιράντα, του παίκτη που είχε υπογράψει με τον Παναθηναϊκό. Πήρε την κοπέλα και την πήγε σε διπλανό δωμάτιο. Τη βοήθησε να κάνει ντους και να ντυθεί. Μόλις ο Μιράντα έφυγε, ο Τόμας Λουίς Σόσα Σιέρα ακολούθησε το δρόμο των συμπαικτών του. Μπήκε στο δωμάτιο και βίασε την Φιλανδή.

Ήταν, πλέον, πέντε το πρωί όταν μια γυναίκα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση κατέβηκε στη ρεσεψιόν. Ο υπάλληλος αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και την πλησίασε. Εκείνη, εμφανώς ζαλισμένη, ζήτησε ρούχα και λιποθύμησε. Τη σήκωσε, την έβαλε να κάτσει σε καρέκλα και της έφερε νερό. Είπε την ιστορία της και άμεσα κλήθηκε η αστυνομία. Ήταν εκεί μέσα σε πέντε λεπτά. Αρχικά συνελήφθησαν οκτώ παίκτες με την κατηγορία του ομαδικού βιασμού και οι δύο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.



Η υπεράσπιση και το σκεπτικό της απόφασης!
Το εφιαλτικό εκείνο βράδυ έγινε αντικείμενου ενδελεχούς ανάλυσης στις 22 μέρες που κράτησε η δίκη. Η πλευρά των παικτών ζήτησε επιείκεια με επιχείρημα τη διεθνή κατακραυγή εξαιτίας της έκτασης που πήρε το θέμα και της επαγγελματικής ζημίας που υπέστησαν οι παίκτες, των οποίων ακυρώθηκαν τα συμβόλαια. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα.

Η υπερασπιστική γραμμή ήταν ότι επρόκειτο για συναινετικό σεξ, όμως υπήρχαν πολλά καταδικαστικά στοιχεία. Πρώτον, πελάτες του ξενοδοχείο που άκουσαν την κοπέλα να φωνάζει σε βοήθεια. Δεύτερον, τα πειστήρια από τα κινητά τηλέφωνα και τρίτον οι αντιφάσεις και τα απίθανα πράγματα που ειπώθηκαν από τους έξι κατηγορούμενους στη διάρκεια της έρευνας. Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς τους. Οι τρεις καταδικάστηκαν σε πενταετή κάθειρξη λόγω ομαδικού βιασμού με – όπως αναφέρει ο ποινικός κώδικας - εξευτελιστικό τρόπο. Ο Σόσα Σιέρα τιμωρήθηκε με μικρότερη ποινή με την αιτιολογία ότι έδρασε μόνος του. Στην κοπέλα επιδικάστηκε το ποσό των 24.000 ευρώ αποζημίωση. Ο Ντάριελ Άλμπο Μιράντα αθωώθηκε, καθότι αποδείχθηκε – και βάσει της μαρτυρίας του θύματος – ότι προσπάθησε να τη βοηθήσει.

Η καταδικαστική απόφαση δεν είναι οριστική. Οι Κουβανοί αθλητές έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση και θα το κάνουν, ενώ υπάρχει περίπτωση να ζητήσουν να φυλακιστούν στη χώρα τους. Ο Μιράντα σκέφτεται να κάνει αγωγή για αποζημίωση, καθώς όπως προέκυψε δυσφημίστηκε και κυρίως φυλακίστηκε χωρίς λόγο (σ.σ. η αστυνομία θεώρησε ότι προσπάθησε με τον τρόπο του να συγκαλύψει το έγκλημα). Η ποινή των πέντε ετών κάθειρξης ήταν από της υψηλότερες που έχουν επιβληθεί στη Φινλανδία για βιασμό.

Πηγή:athensmagazine.gr

Δείτε ακόμη στο Youweekly.gr

Ο πατέρας της 27χρονης φοιτήτριας της ΑΣΟΕΕ σπάει τη σιωπή του! Οι δηλώσεις που κίνησαν υποψίες (Βίντεο)

Ραγδαίες αποκαλύψεις: Εδώ είναι θαμμένος ο μικρός Μπεν; (PHOTOS+VIDEO)

Τραγωδία στην Δράμα: Σκοτώθηκε σε τροχαίο Έλληνας ποδοσφαιριστής!

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Εξελίξεις για Σκορδά – Λιάγκα: Εκεί που νομίζαμε ότι χωρίζουν εκείνοι….

Δεν έχει ξαναγίνει! Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε on air τις πλαστικές της Ελένης Μενεγάκη!

Μιχάλης Χατζηγιάννης – Ζέτα Μακρυπούλια: Ευχάριστα νέα για το ζευγάρι!