Οι γυναίκες της Ισλαμικής φυλής Τουαρέγκ απολαμβάνουν σεξουαλικές ελευθερίες πριν από το γάμο, υπαγορεύουν ποιος θα πάρει τι μετά το διαζύγιο και δεν φορούν μπούρκα γιατί οι άνδρες θέλουν να βλέπουν την ομορφιά τους.

Πρόκειται για νομαδική φυλή της ερήμου που έχει ασπαστεί το Ισλάμ ενώ τα έθιμα τους και η κουλτούρα τους θα μπορούσαν να σοκάρουν ακόμα και τους πολύ προοδευτικούς Δυτικούς. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως παρότι η φυλή έχει προσχωρήσει στο Ισλάμ έχει κρατήσει αναλλοίωτα πολλά έθιμά της που δεν θα ήταν αποδεκτά στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο.

Οι άνδρες της φυλής είναι γνωστοί ως «οι μπλε άνδρες της Σαχάρα» από το χρώμα των υφασμάτων τα οποία τυλίγουν γύρω από τα κεφάλια τους. Οι γυναίκες δεν φορούν μπούρκα, την υποχρέωση να είναι το πρόσωπο καλυμμένο την έχουν μόνο οι άνδρες.

Η φωτογράφος Henrietta Butler, που γοητεύτηκε από τους Τουαρέγκ ακολούθησε τη φυλή το 2001 στην έρημο και αποθανάτισε την καθημερινότητα τους. Πριν το γάμο της η γυναίκα έχει δικαίωμα να έχει προγαμιαίες σχέσεις και πολλούς εραστές «Τα νεαρά κορίτσια έχουν τις ίδιες ελευθερίες που θεωρούνται δεδομένες στα αγόρια», εξηγεί η Butler στη Daily Mail.

«Οι άνδρες Τουαρέγκ έχουν το δικαίωμα να μπουν στη σκηνή όπου κοιμάται η γυναίκα που ποθούν και να περάσουν μια νύχτα μαζί της ακόμα και όταν εκεί βρίσκεται όλη η οικογένειά της» δήλωσε:« Αν η γυναίκα την επόμενη ημέρα επιλέξει να υποδεχθεί έναν άλλο άνδρα, είναι δικαίωμά της» συμπλήρωσε.

«Οι Τουαρέγκ είναι απίστευτα διακριτικοί. Ολα γίνονται με την απόλυτη διακριτικότητα και τον απόλυτο σεβασμό», εξηγεί η φωτογράφος.

Οι ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις έχουν ως αποτέλεσμα τα κορίτσια να παντρεύονται σε μεγαλύτερες ηλικίες από το συνηθισμένο, δηλαδή γύρω στα 20. Για να παντρευτούν οι άνδρες τις γοητεύουν με ποίηση. Εν αντιθέσει με άλλες ισλαμικές κοινωνίες όπου τα κορίτσια δεν δικαιούνται να μορφωθούν, οι γυναίκες Τουαρέγκ γνωρίζουν τη δική τους γραφή, που διδάσκεται από μάνα σε κόρη, και ανταποδίδουν τα δικά τους ποιητικά πονήματα. «Υπάρχει πολύς ρομαντισμός», τονίζει η Butler.

Μετά το γάμο οι γυναίκες δεν χάνουν καμία από τις «εξουσίες» που είχαν πριν και δεν περιορίζονται στην προετοιμασία φαγητού και την ανατροφή των παιδιών. Το σπίτι και τα ζώα της οικογένειας θεωρούνται δικά τoους- και ειδικά τα ζώα είναι ανεκτίμητος πόρος για τους Τουαρέγκ στη Σαχάρα.

Οι γάμοι των Τουαρέγκ είναι πιθανό να καταλήξουν σε διαζύγιο. Οταν αυτό συμβεί, η γυναίκα κρατά τη σκηνή και τα ζώα και συνήθως είναι εκείνη που παίρνει και την απόφαση του χωρισμού.  Μάλιστα για να ενημερωθούν οι υπόλοιποι άνδρες πως μια γυναίκα είναι και πάλι ελεύθερη συνηθίζονται τα… πάρτι διαζυγίων!

 
iefimerida.gr

loading...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ