Άγρια ομορφιά και μοναδικά τοπία θα συναντήσει κανείς κάνοντας ένα… ταξίδι στον Άραχθο και τη γύρω περιοχή. Αυτό το ποτάμι της Ηπείρου σχηματίζεται στα υψίπεδα της Πίνδου, κοντά στο Μέτσοβο με παραποτάμους του τον Καλαρρύτικο, τον Μετσοβίτικο και τον Ζαγορίτικο.

Στην αρχαιότητα ο ποταμός Άραχθος ονομαζόταν Ίναχος και ήταν πλωτός μέχρι την πόλη Αμβρακία. Το όνομα Ίναχος το οφείλει στο μυθικό αρχαίο βασιλέα του Άργους Ίναχο, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος.

Δείτε ακόμα:Ταξίδι χωρίς προορισμό: Έρχεται το πολυτελές ξενοδοχείο που επιπλέει στον ωκεανό!

Ο Άραχθος μετά από μια μοναδική διαδρομή φυσικής ομορφιάς, περίπου 110 χιλιόμετρων, διαρρέοντας τμήμα του νομού Ιωαννίνων και του νομού Άρτας, χύνεται τελικά στον Αμβρακικό Κόλπο, κοντά στην Άρτα. Λίγα χιλιόμετρα πριν την εκβολή του ποταμού Αράχθου στον Αμβρακικό Κόλπο και την πόλη της Άρτας έχει δημιουργηθεί το 1981 η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου σε μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα και μεγάλη ποικιλία πανίδας, μικροπανίδας και ορνιθοπανίδας που μαγεύει τον επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου.
Ο Άραχθος φημίζεται για τα γεφύρια του και μεγάλη απώλεια ήταν η κατάρρευση του στολιδιού του, του γεφυριού της Πλάκας του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού -σε άνοιγμα- των Βαλκανίων, την 1η Φεβρουαρίου του 2015.

Μαγεμένος θα μείνει ο επισκέπτης από τα χωριά των Τζουμέρκων. Τα αρχοντοχώριαΆγναντα και Πράμαντα με την άγρια ομορφιά και τους φιλόξενους κατοίκους, σάς καλούν να τα εξερευνήσετε, ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν τα τζάκια καπνίζουν και στα παραδοσιακά καφενεία ακούγονται ιστορίες από τα παλιά.

tzoum12

Ξεχωριστή ομορφιά έχει το χωριό Καταρράκτης που πήρε το όνομά του από τον εντυπωσιακό και επιβλητικό καταρράκτη που βρίσκεται εκεί. Το Συρράκο και οιΚαλαρρύτες θα σας αποτελούν ιδανικό προορισμό για να γνωρίσετε από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Μοναδικά φαράγγια και πλούσιο φυσικό τοπίο δημιουργούν εικόνες που θα σας μείνουν ανεξίτηλες και θα σας κάνουν να επιστρέψετε ξανά.

Extreme sports στον Άραχθο

tzoum02

Το ποτάμι θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα και εντυπωσιακά ποτάμια της Ελλάδας για ράφτινγκ και καγιάκ. Δεκάδες λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ οργανώνουν εκδρομές απ’ όλην την Ελλάδα για να απολαύσουν τα νερά και τη μαγική διαδρομή. Υπάρχουν μάλιστα διάφορες διαδρομές κλιμακωτής δυσκολίας ανάλογα με την εμπειρία του καθενός.

Η καταλληλότερη εποχή για ράφτιγνκ στον Αραχθο είναι από αρχές Οκτωβρίου μέχρι Ιούνιο, αναλόγως βέβαια και με τα επίπεδα βροχής και χιονιού το χειμώνα.

Δείτε ακόμα:Οι 14 προορισμοί που πρέπει να επισκεφτείς πριν να… εξαφανιστούν!

tzoum1

Η Πύλη του Παραδείσου, επίσης στα Τζουμέρκα, αποτελεί αγαπημένο φαράγγι για όσους αγαπούν το canyoning και τις extreme αποδράσεις. Η πεζοπορία κερδίζει επίσης συνεχώς έδαφος για τους λιγότερο τολμηρούς.

Πού θα μείνετε

tzoum05

Παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία με τζάκια και ηπειρώτικη κουλτούρα θα βρείτε στα Τζουμέρκα, ενώ αν θέλετε να κάνετε διάφορες εξορμήσεις στην περιοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο τα Ιωάννινα και την Άρτα.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η ευρύτερη περιοχή του Αράχθου, αλλά και τα Τζουμέρκα, αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όχι μόνο για όσους αγαπούν το ράφτινγκ στο ποτάμι, αλλά και για τους φυσιολάτρες που θέλουν να γνωρίσουν την άγρια ομορφιά της περιοχής και την ηπειρώτικη παράδοση.

tzoum04

Δείτε ακόμα:Οι πιο μαγικές πόλεις για να γιορτάσετε φέτος τα Χριστούγεννα ξεχωριστά!

loading...