Η Nancy Adams (Blake Lively) κάνει σερφ σε μια παραδεισένιαπαραλία στην άκρη του πουθενά, όπου θα γίνει το υποψήφιο γεύμα ενός τεράστιου λευκού καρχαρία. Παρόλο που βρίσκεταιμόλις διακόσια μέτρα περίπου από την ακτή, η επιβίωσή της θα εξαρτηθεί από μια σειρά δοκιμασιών που πρέπει να υποστεί, αφού το λευκό κήτος καιροφυλακτεί μέσα στο νερό σε κάθε της κίνηση.

Σε Ρηχά Νερά (2016) - The Shallows (2016)

Σιαγόνας Επιβίωσης

“H ταινία σε καθηλώνει από την αρχή, σχολιάζει η Blake Lively, που υποδύεται τη νεαρή κοπέλα που δέχεται επίθεση από τον λευκό καρχαρία. “Το Σε Ρηχά Νερά αναφέρεται ξεκάθαρα στο ένστικτο της επιβίωσης και τη δύναμη της θέλησης. Όταν διάβασα το σενάριο, αμέσως προσπάθησα να φανταστώ τον τρόπο που θα αντιδρούσα εγώ σε μια τέτοια ακραία κατάσταση”.

Η Nancy ψάχνει να βρει παρηγοριά μετά το θάνατο της μητέρας της. Σπουδάζει ιατρική και το μεγάλο της πάθος είναι το σερφ.  Έχει βάλει στόχο να βρει τη μυστική παραλία που έκανε παλιά σερφ η μητέρα της, και για την οποία της μιλούσε συχνά με πάθος. Παρόλο που γνωρίζει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να κάνει σερφ μόνη της, από την άλλη είναι τρομερά ενθουσιασμένη που έχει ανακαλύψει τηνκρυφή αυτή παραλία.

«Δυστυχώς γι’αυτήν την έχει βάλει στο μάτι ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας” εξηγεί ο Matti Leshem, ο οποίος είναι παραγωγός στην ταινία μαζί με τη γυναίκα του Lynn Harris. “Ο καρχαρίας της επιτίθεται, αλλά εκείνη αντιδρά ενστικτωδώς. Η ταινία αναφέρεται, επίσης, και στο προσωπικό ταξίδι της πρωταγωνίστριας και το δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό θρίλερ με μια πρωταγωνίστρια που προσπαθεί να υπερνικήσει τους φόβους της”, σχολιάζει η Harris.

Σε Ρηχά Νερά (2016) - The Shallows (2016)

Πραγματικά η Nancy θα πρέπει να μαζέψει όλο της το κουράγιο, τη δύναμη, την ευφυία και τη δημιουργικότητά της, για να καταφέρει να μείνει ζωντανή. Συνειδητοποιεί πως πρέπει να χρησιμοποιήσει τα λίγα αντικείμενα που έχει πια στη διάθεσή της και να βάλει προπάντων τη φαντασία της να δουλέψει, αν θέλει να επιβιώσει.

“Η ιστορία βασίζεται σε ακραίες καταστάσεις, αλλά κάποιος μπορεί να ταυτιστεί μαζί της, αφού κατά βάση αναφέρεται στον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς τους φόβους του”, σχολιάζει ο Leshem. “Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας μπορεί να αποτελεί κι ένα σύμβολο αυτών”, καταλήγει ο παραγωγός.

H Nancy καταλήγει να πολεμά το μεγαλύτερο φόβητρο του ωκεανού. Ο συγκεκριμένος καρχαρίας είναι και τεράστιος και άκρως επικίνδυνος, αφού κάνει αυτό που ακριβώς είναι στη φύση του: νιώθει την αίσθηση του αίματος και προσπαθεί να προστατεύσει τη λεία του που είναι μια μισοπεθαμένη φάλαινα. Στην πορεία, η Nancy θα διαπιστώσει ότι ο καρχαρίας είναι το ίδιο αποφασισμένος όσο και εκείνη.

Ενορχηστρωτής αυτής της μονομαχίας είναι ο Jaume Collet-Serra που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία. “Κάθε ταινία που έχει γυρίσει έχει τρομερό σασπένς” σχολιάζει η Harris.  “Καταφέρνει να έχει μια άψογη συνεργασία με τους ηθοποιούς και έχει πάντα στο μυαλό του ότιοφείλει να ψυχαγωγήσει το κοινό που θα δει την ταινία του”. OCollet-Serraήταν ενθουσιασμένος που θα είχε την ευκαιρία να δουλέψει σε αυτό το project. “Αυτή η ταινία έχει τόσα πολλά στοιχεία, που σίγουρα αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη”.

Σε Ρηχά Νερά (2016) - The Shallows (2016)

Οι παραγωγοί για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, επέλεξαν την Blake Lively που έγινε ευρέως γνωστή με το ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά Gossip Girl και πήρε πολύ καλές κριτικές για την ταινία The Age of Adaline.  “Μοιάζει εκ πρώτης με μια κοπέλα που απλά κάνει σερφ σε όλη της τη ζωή. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι. Πρόκειται για μια πανέξυπνη κοπέλα, η οποία είναι φοιτήτρια ιατρικής” σχολιάζει η Harris.

Σε Ρηχά Νερά (2016) - The Shallows (2016)

“Σίγουρα οι ιατρικές γνώσεις που έχει αποκομίσει η Nancy ως φοιτήτρια ιατρικήςθα της φανούν εξαιρετικά χρήσιμες, όταν θα πρέπει π.χ. να σταματήσει την αιμορραγία από το πόδι της πάνω σε έναν βράχο μέσα στη θάλασσα”σχολιάζει εμφατικά η Lively. “Πρόκειται για έναν πολύ πρακτικό άνθρωπο με πολύ καλή φυσική κατάσταση. Τη χαρακτηρίζει υπευθυνότητα, και παράλληλα είναι πολύ σκληρή όταν χρειάζεται”,καταλήγει.

“Έκανα αρκετά μαθήματα αφού έπρεπε να μάθω να σερφάρω όσο το δυνατόν καλύτερα. Επίσης, έπρεπε να βελτιώσω σε μεγάλο βαθμό την αντοχή μου και να δυναμώσω αρκετά για τις ανάγκες του απαιτητικού ρόλου” σχολιάζει η Lively. “Έκανα τις περισσότερες σκηνές μόνη μου, χωρίς τη βοήθεια κασκαντέρ. Εξαιρούνται, βέβαια, οι σκηνές του σερφ στις οποίες είχαμε στη διάθεσή μας, την απίστευτη σέρφερ Isabella Nichols, που είναι και το ίνδαλμά μου” σχολιάζει η νεαρή ηθοποιός.

“Η Blake είχε κάνει κάποια μαθήματα σερφ πριν τα γυρίσματα της ταινίας, οπότε είχε μια ιδέα για την όλη φάση” σχολιάζει η Nichols. “Σίγουρα της έδωσα κάποιες συμβουλές, για να μπορέσει να βελτιώσει την τεχνική της, αλλά η ίδια ήταν καταπληκτικήμαθήτρια” σχολιάζει η έμπειρη αθλήτρια.

Σε Ρηχά Νερά (2016) - The Shallows (2016)

Το 2010, η Livelyέκανε καταδύσεις παρέα με λευκούς καρχαρίες στη Νότιο Αφρική. “Αυτή η τετ α τετ επαφή μου με αυτά τα απίθανα πλάσματα με βοήθησε πολύ στην ταινία” εξομολογείται η ίδια. “Ήταν μια μοναδική εμπειρία, αφού πάντα φοβόμουν τα εντυπωσιακά αυτά θηλαστικά. Όταν κολυμπούσα μαζί τους, όμως, στο φυσικό τους περιβάλλον, ήταν πολύ πιο ήρεμα και γαλήνια. Κατέληξα να πιστεύω ότι οι λευκοί καρχαρίες δεν έχουν διάθεση να επιτεθούν, αλλά απλά προσπαθούν να επιβιώσουν, όπως ακριβώς κάνει και η Nancy”.

Ο Collet-Serra σχολιάζει παράλληλα για την πρωταγωνίστρια:“Η Blake είναι σχεδόν σε κάθε πλάνο της ταινίας. Ήταν απίστευτα προσηλωμένη σε αυτό που έκανε και συνεργαστήκαμε στενά σε κάθε στάδιο της όλης διαδικασίας”.

Η Lively θεωρεί ότι ο καρχαρίας δεν είναι κάποιο είδος δαίμονα. “Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι καρχαρίες είναι κάποια τρομακτικά τέρατα. Πρόκειται απλά για ένα άγριο ζώο που ζει στο φυσικό του περιβάλλον. Η Nancyτρέφει μεγάλο σεβασμό για το τεράστιο θηλαστικό, παρόλο που μονομαχεί μαζί του. Θεωρεί ότι το ανθρώπινο είδος είναι αυτό που διατάραξε την ισορροπία στις μεταξύ τους σχέσεις και ξεκίνησε να κυνηγάει τους καρχαρίες. Και πολλές φορές, αυτό δεν έγινε για την επιβίωσή μας, αλλά για τη διασκέδαση κάποιων. Τότε κάποιος μπορεί να κατανοήσει την αποφασιστικότητα, τα κίνητρα και την απόγνωση ενός μεγάλου, λευκού καρχαρία”.

Σε Ρηχά Νερά (2016) - The Shallows (2016)

Στην ταινία εμφανίζονται οι Angelo Josue Lozano Corzo και Jose Manuel Trujillo Salas (a/k/a“Yuco”), που κάνουν σερφ μαζί με την Nancy. Ο Collet-Serra αναφέρει:“OAngeloμόλις κέρδισε το πρωτάθλημα στο Μεξικό. Έτσι, τον έψαξα και παρακολούθησα όλα τα video του στο youtube. Σε ένα από αυτά έκανε σερφ με έναν φίλο του, τονYuco. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα: «Αυτούς τους δύο τους θέλω οπωσδήποτε στην ταινία”.

 

OLozanoCorzoσχολιάζει για τη Lively: “Ήταν πολύδιασκεδαστικό που είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί της. Δεχόταν τις συμβουλές μας και γενικά τα έπαιρνε πολύ εύκολα. Είχε, βέβαια, κάποιες βάσεις, οπότε της ήταν πολύ εύκολο να προσαρμοστεί. Εκείνη μας έδωσε κάποιες συμβουλές υποκριτικής, σε εμένα και τονYuco.  Ελπίζω να τα καταφέραμε κάπως και να φανούν αξιοπρεπείς οι ερμηνείες μας” καταλήγει γελώντας ο έμπειρος σέρφερ.

 

Trivia:

  • Η Lively είναι αυτή τη στιγμή το πρόσωπο της L’Oréal Paris.
  • Το μαγικό τοπίο της ταινίας βρίσκεται στο Lord Howe Island, ένα νησί κοντά στην Αυστραλία, όπου έγιναν και τα γυρίσματα.
  • Για μια απλή σκηνή, όπως έναν διάλογος μέσα στη θάλασσα, χρειάστηκαν 9 βάρκες και 70 άτομα, μαζί με τους δύτες.
  • Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι είδος προς εξαφάνιση. Τα θηλυκά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα αρσενικά.
  • Η οδηγία που πήραν οι υπεύθυνοι των ειδικών εφέ, για να δημιουργήσουν τον καρχαρία ήταν ότι έπρεπε να τον φανταστούν σαν ένα υπερμέγεθες φορτηγό με τεράστια ιπποδύναμη.
  • Ο γλάρος που πρωταγωνιστεί στην ταινία είναι ζωντανός, και όχι ψηφιακός – υπήρχε μάλιστα και ειδικός εκπαιδευτής που τον καθοδηγούσε.

 

Σε Ρηχά Νερά (2016) - The Shallows (2016)

 

loading...