Από τη µια πολυτελείς αγορές και σύγχρονο lifestyle και από την άλλη εικόνες και µυρωδιές που µας πάνε πολύ πίσω στο χρόνο… Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νοµίσµατος!

Μοναστηράκι – flea market

Η παλιά συνοικία της Αθήνας, που, «φωλιασµένη» κάτω από την Ακρόπολη, µας οδηγεί στα στενά σοκάκια της υπαίθριας αγοράς, του couleur local κάθε πόλης, είναι το σηµείο συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων, ετερόκλητων χρωµάτων και αρωµάτων, το µέρος όπου δονείται η αστική φωνή, προσφέροντας στον επισκέπτη µια ιδιαίτερη όψη της πόλης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η πασίγνωστη Telegraph συµπεριέλαβε πέρσι το Μοναστηράκι ανάµεσα στις καλύτερες αγορές του κόσµου. Εδώ θα εντοπίσετε αντίκες και µικρούς θησαυρούς -ειδικά τα πρωινά της Κυριακής, που απλώνονται οι πάγκοι των µικροπωλητών- και χιλιάδες ακόµα πράγµατα, από παλιά νοµίσµατα, βιβλία, ρούχα, τα περίφηµα δερµάτινα σανδάλια, µέχρι είδη λαϊκής τέχνης, και δίσκους βινυλίου,… ενώ το παζάρεµα είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της συναλλαγής! *Η αγορά βρίσκεται στην έξοδο του σταθµού του µετρό Μοναστηράκι.

Ευριπίδου

Η «µικρή Ανατολή» της Αθήνας,… ή η Wall Street των καρυκευµάτων! Εδώ θα βρεθούν οι εραστές των αρωµάτων, για να αρχίσει το τελετουργικό, που δεν είναι τόσο τι θα πάρεις όσο τι θα αισθανθείς… Η εικόνα της κατάµεστης Ευριπίδου δεν είναι πρωτοφανής. Από το 1886, που ξεκίνησε να λειτουργεί η Βαρβάκειος, η περιοχή συνδέθηκε µε το εµπόριο τροφίµων, µε τα αντίστοιχα καταστήµατα. Σε αυτό το πολυπολιτισµικό σκηνικό, λοιπόν, πολλοί Αθηναίοι σπεύδουν για να επιλέξουν ανάµεσα σε περισσότερα από 2.500 βότανα και µπαχαρικά από όλο τον κόσµο! Καθώς πολλά νεοκλασικά του 19ου αιώνα είχαν ερειπωθεί και για να διατηρήσει το χαρακτήρα του δρόµου, η πολιτεία τον ανακήρυξε το 2012 «χώρο παραδοσιακού εµπορίου».

Κεντρική Aγορά (Βαρβάκειος)

Προς τιµήν του µεγάλου εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη (1745-1825), η οµώνυµη αγορά -µε ιστορία περίπου 150 ετών- είναι η µεγαλύτερη της πόλης. Σε cult λοιπόν σκηνικό, που θυµίζει παλιότερες εποχές, η πολύβουη Βαρβάκειος δεν έχασε ποτέ τη φήµη της και την προτίµηση των Αθηναίων. Κάτοικοι από κάθε περιοχή προµηθεύονται από τα καταστήµατα και τους πάγκους της πολύχρωµης και πολύβουης αγοράς τα προϊόντα για τις καθηµερινές τους ανάγκες. Κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, µπαχάρια, βότανα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε δυνατή ποικιλία και τιµή, ενώ το αλισβερίσι µε τους εµπόρους είναι άκρως ενηµερωτικό και γοητευτικό. Τη δική τους µοναδική γαστρονοµική ιστορία έχουν και τα µαγειρεία της Αγοράς, µε σήµα κατατεθέν τον πατσά και τα υπέροχα µαγειρευτά, οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας… Φηµισµένα είναι ο…διαβάστε την συνέχεια στο athensmagazine.gr

loading...