Άφησε πίσω της το σοβιετικό παρελθόν κι έκανε βουτιά στα βαθιά νερά του εκσυγχρονισμού και των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, όμως δεν απαλλάχθηκε από την αύρα του Μεσαίωνα… Πύργοι, κάστρα, ιππότες και αρχοντοπούλες ξεπηδούν από τα παραμύθια της Εσθονίας και «προσγειώνονται» στο Ταλίν.

O Αύγουστος είναι ιδανική εποχή για να το εξερευνήσετε όχι μόνο λόγω των τιμών που διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά κι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, που ευνοούν τις περιηγήσεις.

Η Εσθονία είναι μία από τις πιο αδικημένες χώρες της Ευρώπης, από την άποψη ότι είναι πραγματικά κρίμα μία τόσο όμορφη περιοχή με μεγάλη ιστορία, αρχιτεκτονικό πλούτο και «ζωντανά» αξιοθέατα να παραγκωνίζεται, επειδή υπήρξε τμήμα του πρώην ανατολικού μπλοκ.

v1

Λογικά θα σκεφτεί κανείς ότι ένα κράτος του βόρειου ημισφαιρίου σαν την Εσθονία, δίπλα ακριβώς στην παγερή Ρωσία και τη Φινλανδία του πολικού ψύχους, δεν έχει να προσφέρει τίποτε άλλο παρά κρύο, χιόνι, λευκά τοπία και σταλινικά κτήρια. Η πραγματικότητα όμως είναι πέρα για πέρα διαφορετική, καθώς το ήπιο εύκρατο κλίμα -λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων της Βαλτικής- έχει συμβάλει στη δημιουργία εκπληκτικών τοπίων με άφθονο πράσινο και σημαντικά εθνικά πάρκα.

Η έξοδός της δε από τη Σοβιετική Ένωση και η ομαλή μετάβασή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδότησε μια νέα εποχή βασισμένη στο ανοιχτό πνεύμα και τη δίψα για μάθηση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον τα τελευταία 4.500 χρόνια και υποδεικνύουν ως πρώτους κατοίκους φινλανδοουγγρικά φύλα. Για πολλούς αιώνες, τα εσθονικά εδάφη υπήρξαν μήλον της έριδος για Σκανδιναβούς κι Ευρωπαίους, ενώ οι επιδρομές ήταν συχνότατο φαινόμενο. Οι πρόγονοι των σημερινών Δανών μπορεί πρώτοι να επέβαλαν την κυριαρχία τους, όμως δεν ήταν και οι τελευταίοι. Το 1345, θεωρώντας την αντικείμενο αγοραπωλησίας, πούλησαν την Εσθονία σε γερμανούς Τεύτονες Ιππότες. Οι υπόλοιποι «γείτονες» που την εποφθαλμιούσαν δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια… Έτσι Σουηδοί, Πολωνοί και Ρώσοι έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Η Εσθονία αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος μόλις το 1918, ενώ το 1940 προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μαζί με τα λοιπά κράτη της Βαλτικής. Η απελευθέρωση και η πλήρης ανεξαρτησία ήρθαν 51 χρόνια μετά. Το «σωτήριο» δε έτος 2004 που επίσημα εντάχθηκε στην Ε.Ε., η χώρα άνοιξε τις πύλες της στον έξω κόσμο και μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι του τουρισμού με το υπέροχο Ταλίν, την πρωτεύουσά της, να κρατά τα ηνία.

v2

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ
Φουτουρισμός και πρόοδος αντιμάχονται το παρελθόν του Ταλίν, αλλά και ενσωματώνονται στην τρομακτική ηρεμία που αποπνέει το περιβάλλον. Οι ουρανοξύστες και οι μοντέρνες κατασκευές της νέας πόλης συνυπάρχουν με τους αιωνόβιους πύργους κάτω από το κοινό πρίσμα της εξέλιξης και όλα μοιάζουν αρμονικά δεμένα με ισόβιους δεσμούς. Γκαλερί ανοίγουν η μία μετά την άλλη, ντιζαϊνάτα cafes, restaurants και sushi bars στεγάζονται στα ισόγεια πέτρινων μεσαιωνικών σπιτιών, με τις υπηρεσίες διαδικτύου να έχουν εξαπλωθεί παντού!

Μέσα σε 18 χρόνια ανεξαρτησίας, η Εσθονία έσπασε όλα τα φράγματα ανακτώντας το χαμένο έδαφος. Σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, έχει αποκτήσει το προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, σε σημείο που το παρατσούκλι e-stonia να την χαρακτηρίζει απόλυτα. Πρώτο παράδειγμα το δωρεάν internet! Βάσει νόμου, πλέον κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, 2 στους 3 Εσθονούς σερφάρουν καθημερινά στο διαδίκτυο, 80% των τραπεζικών συναλλαγών γίνονται ηλεκτρονικά και καθένας μπορεί να συμμετέχει online στη συζήτηση των νομοσχεδίων. Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων προσθέστε και τη χρήση κινητού. Φανταστείτε ότι ενώ το 1991 μόλις το 1/2 του πληθυσμού είχε σταθερό τηλέφωνο, σήμερα πάνω από τα 3/4 απολαμβάνουν όχι μόνο τα οφέλη του σταθερού αλλά και του κινητού τηλεφώνου.

Αν για τον Έλληνα κινητό σημαίνει μόστρα, καταιγισμός SMS και MMS, για τον Εσθονό είναι απαραίτητο για να καλέσει ραδιοταξί ή για να εντοπίσει τα πλησιέστερα σημεία Wi-Fi. Στο Ταλίν υπάρχουν περισσότερα από 250 σημεία ασύρματης σύνδεσης, αριθμός σπάνιος, ωστόσο άκρως «εξυπηρετικός». Όπου και όποτε θέλετε, αρκεί μόνο να ανοίξετε τον υπολογιστή σας. Άμεσα είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, τσεκάρετε τα e-mails σας και το σημαντικότερο; Χωρίς επιβάρυνση! Το 2000 υπήρχαν μόλις τρία σημεία Wi-Fi, όμως σήμερα εγκαθιστώνται καθημερινά σε Café  και εστιατόρια, ακόμα και σε αυτά του μεσαιωνικού κέντρου!

v3

ΣΤΕΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ
Το Ταλίν έχει εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει χάσει το χρώμα και την ατμόσφαιρα του 14ου αιώνα. Πάνω στις προσόψεις των κτηρίων -στην πλειονότητά τους ηλικίας 5 και 6 αιώνων- απελευθερώνεται όλη η γκάμα των παστέλ χρωμάτων -πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ, μωβ- κάνοντας την πόλη να μοιάζει με Πράγα του Βορρά!

Μία βόλτα στα σκοτεινά στενά και στους πλακοστρωμένους δρόμους της Πάνω Πόλης στο λόφο Toompea, δίπλα σε γοτθικά κτήρια, πέτρινους οβελίσκους, κάστρα και καθολικούς ναούς αρκεί για να μεταφερθούμε αυτόματα στον Μεσαίωνα. Η πιο σκοτεινή για κάποιους, ενώ για άλλους η πιο προκλητικά ατμοσφαιρική περίοδος της παγκόσμιας ιστορίας, έχει αφήσει μόνιμα σημάδια στο Ταλίν -«ουλές» που αποδεικνύονται ενέσεις για την οικονομία.

Το παλιό κέντρο του Ταλίν είναι η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική πρωτεύουσα της βόρειας Ευρώπης, και όπως καταλαβαίνετε ένα τόσο σημαντικό μνημείο δεν θα μπορούσε να μη συγκαταλέγεται στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην αρχιτεκτονική ακεραιότητα του Ταλίν συνέβαλαν τα «σωστά» οικοδομικά υλικά. Ξύλο δεν χρησιμοποιήθηκε σε καμία κατοικία, αποθήκη ή δημόσιο κτήριο, με αποτέλεσμα καταστροφές από λεηλασίες, πυρκαγιές κι επιδρομές να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Αυτά τα κτίσματα από τον 11ο μέχρι και τον 15ο αιώνα έμειναν ανέπαφα στο πέρασμα του χρόνου, περιμένοντας τη στιγμή που θα αναδειχθούν εκ νέου. Café, bar, εστιατόρια και καταστήματα, στεγασμένα σε αναπαλαιωμένα σπίτια εμπόρων απλώνονται περιμετρικά της Πλατείας Δημαρχείου (Raekoja Plats). Εκεί, όπως προδίδει το όνομα, βρίσκεται το δημαρχιακό μέγαρο, ένα χαρακτηριστικό κτήριο που δικαιολογημένα είναι το σήμα κατατεθέν του Ταλίν αλλά και το επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στην κορυφή του, ο περίφημος ανεμοδείκτης με την ανθρώπινη μορφή και το όνομα γερο-Τόμας (Vana Toomas), από το 1530 δείχνει πού πάνε όσα παίρνει ο άνεμος…

Τα συνθήματα των άλλοτε διαδηλωτών κατοίκων, οι κραυγές απόγνωσης των ετοιμοθάνατων που εκτελούνταν δημόσια και οι φωνές των εμπόρων της Χανσεατικής Ένωσης που διαλαλούσαν την πραμάτειά τους στην καρδιά της πλατείας, σήμερα έχουν αντικατασταθεί από κύματα ενθουσιασμού και ανοιχτά στόματα τουριστών, ειδικά κατά το Φεστιβάλ Παλιάς Πόλης. Λαμβάνει χώρα στα μέσα Ιουνίου οπότε και αναβιώνουν μεσαιωνικές γιορτές, παρελάσεις ιπποτών και φαγοπότια με άφθονη τοπική μπύρα και πολύχρωμες φορεσιές Μεσαίωνα.

ΑΦ’ ΥΨΗΛΟΥ
Οι ψηλοί πύργοι και τα κάστρα του Ταλίν δηλώνουν περίτρανα ότι κάποτε συναποτελούσαν μία από τις καλύτερες αμυντικές οχυρώσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Είκοσι έξι πύργοι, ανεπηρέαστοι από το πέρασμα του χρόνου, με 2 χλμ. συνολικό μήκος τειχών, περικυκλώνουν το λόφο Toompea, όμως μόνο τρείς (Nunna, Sauna, Kuldjala) είναι ανοιχτοί για το κοινό. Το πρώτο ξύλινο κάστρο της περιοχής χτίστηκε το 1219 στο δυτικό τμήμα και -όπως καταλαβαίνετε- δεν έμεινε όρθιο. Ακολούθησαν οι προσθήκες των Σουηδών και των Ρώσων, ενώ το 1922 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Riijicogu, του σημερινού εσθονικού κοινοβουλίου. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η ορθόδοξη ρωσική εκκλησία του Alexander Nevsky και δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι θυμίζει τους τρούλους σε σχήμα κρεμμυδιού με τα εκτυφλωτικά χρώματα των ναών της Αγίας Πετρούπολης.

Η θέα στη θάλασσα της Βαλτικής και στις κόκκινες στέγες της περιτειχισμένης πόλης δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της καστροπολιτείας. Το δεύτερο σήμα κατατεθέν του Ταλίν, αναμφισβήτητα θρυλικό και αναμφισβήτητα ισχυρός λόγος υπερηφάνειας, αφήνει εξίσου τη ματιά να χαθεί.

Πρόκειται για τον καθεδρικό ναό του St. Olav (Oleviste Kirik) με ύψος 124 μέτρων. Κατά τον 12ο αιώνα ήταν ένα από τα ψηλότερα κτήρια της Ευρώπης. Ωστόσο, το πρωταρχικό του ύψος (160 μέτρα) αποτελούσε πρόκληση για τα στοιχεία της φύσης. Κάθε φορά που χτυπούσε η καμπάνα του οβελίσκου σήμαινε κόκκινος συναγερμός γιατί οι κεραυνοί την χτυπούσαν αλύπητα, με αποτέλεσμα ο σημερινός πυργίσκος να είναι μικρότερος σε μήκος. Όπως λένε, χρησίμευε σαν φάρος για τα καράβια που προσέγγιζαν το λιμάνι του Ταλίν στον κόλπο της Φινλανδίας, ενώ οι γηραιότεροι, που καλύπτουν με το πέπλο του υπερφυσικού τις ιστορίες τους, διηγούνται το παραμύθι του Olav.

Σύμφωνα με αυτό, οι ευγενείς του Ταλίν σκέφτηκαν κάποτε ότι ένας ψηλός ναός, ορατός από τα καράβια της Βαλτικής θα προσέλκυε εμπόρους στην πόλη. Θεωρούσαν το έργο ακατόρθωτο, μέχρι που εμφανίστηκε ένας γιγαντόσωμος άνδρας, ο Olav, που υποστήριζε ότι μπορούσε να φτιάξει τον πύργο. Το ποσό που ζητούσε ήταν υπέρογκο… Μόνο αν έβρισκαν το όνομά του δεν θα έπαιρνε την αμοιβή του. Καθώς η ημερομηνία παράδοσης πλησίαζε, οι δαιμόνιοι κάτοικοι το βρήκαν και τη στιγμή της ανακοίνωσής του, ο Olav γκρεμίστηκε από την κορυφή του ναού.

 

ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ
Αρκετά με τα παραμύθια και την εποχή των ιπποτών! Περνώντας στη σύγχρονη εποχή, πρέπει να σας πούμε ότι η Εσθονία στιγματίστηκε τόσο από τους Τσάρους όσο και από τη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, η μιζέρια, ο φόβος των ανακρίσεων και τα βασανιστήρια της KGB έχουν εξαλειφθεί δια παντός.

Βέβαια, στο ξενοδοχείο Viru -ο πρώτος ουρανοξύστης της Εσθονίας- εξακολουθεί να υπάρχει το μυστικό αρχηγείο της ρωσικής κατασκοπείας, ο φόβος και ο τρόμος των Εσθονών στο παρελθόν… Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα από τη στιγμή που οι τελευταίοι «υπάλληλοι» έκλεισαν την πόρτα πίσω τους. Τοίχοι καλυμμένοι με καλώδια και όργανα ραδιοφωνικών μεταδόσεων, κρεβάτια κατασκήνωσης, αποτσίγαρα στα τασάκια… Και όλα αυτά καλυμμένα με ένα παχύ στρώμα σκόνης, δίνοντας την εντύπωση μιας μοντέρνας Πομπηίας.

Είναι αλήθεια ότι η Εσθονία αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς απ’άκρη σ’άκρη και το επιχειρηματικό πνεύμα σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες την οδηγεί σταδιακά προς την κορυφή. Όμως, το Ταλίν είναι αυτό που κρατά ζωντανό τον Μεσαίωνα και τη μαγεία του. Ταξιδέψτε εκεί, και που ξέρετε; Ίσως τα παραμύθια βγουν αληθινά…

travelstyle.gr

 

Δείτε ακόμη στο Youweekly.gr:

Ποτέ τα σουβενίρ δεν ήταν τόσο ντιζαϊνάτα και μοντέρνα όπως στο See Crete!(photos)

Μονοήμερη σε απόσταση αναπνοής από την Πάτρα! Δείτε μια διαδρομή γεμάτη στάσεις για απολαυστικές βουτιές!(photos)

Μονοήμερη σε ένα πανέμορφο θέρετρο της Πελοποννήσου με θέα τον Αργοσαρωνικό! (photos)

Τα καλύτερά μας σήμερα:

«Θέλω πριν κλείσω τα μάτια μου να γίνει καλά το παιδί μου» – Ραγίζουν καρδιές τα λόγια της Νένας Χρονοπούλου!

Χρουσαλά – Πατίστας: Παιχνίδια στην παραλία με τα παιδιά τους!

Η νέα φωτογραφία της Νανάς Καραγιάννη από το νοσοκομείο που χαροποίησε τους πάντες – Τελείως διαφορετική η εικόνα της!

loading...