Γνωστό για το γλυκό κρασί του που λέγεται »Νέκταρ», για τον Πυθαγόρα και τις παραλίες του αυτό το υπέροχο νησί αποτελεί διαχρονικό προορισμό.

Και μπορεί το Κοκκάρι να αναδείχθηκε σε ένα από τα καλύτερα «μυστικά διαμάντια» της Ευρώπης για φέτος, αλλά η Σάμος έχει να μας αποκαλύψει αρκετά ακόμα κρυμμένα μυστικά!

Δείτε ακόμα: Αυτό είναι το άγνωστο ελληνικό χωριό που βρέθηκε στη λίστα με τα κρυμμένα »διαμάντια» της Ευρώπης

Εμείς εντοπίσαμε 5 από αυτά!

1. Καρλόβασι

Το Καρλόβασι είναι μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νησιού και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία, κυρίως την ελιά και το αμπέλι, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Εδώ εδρεύει και η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παλιότερα, καθώς το νησί διέθετε τις πρώτες ύλες για την κατεργασία των δερμάτων, υπήρχαν εδώ πολλά βυρσοδεψεία που έφερναν μεγάλο πλούτο στο νησί. Τα περισσότερα καταστράφηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου, της κατοχής και του μετέπειτα εμφυλίου πολέμου και τα τελευταία έκλεισαν μετά την ευρεία χρήση χημικών πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια.

Το Καρλόβασι διαθέτει πολύ καλές τουριστικές υποδομές και άλλες υπηρεσίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς επισκέπτες. Η διαμονή εξασφαλίζεται σε πάρα πολλά καταλύματα όλων των τύπων.Το φαγητό σε κάθε είδους ταβέρνα και εστιατόριο είναι καλής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας. Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία καλύπτει όλα τα γούστα, κυρίως των νέων, με ωραία μπαρ και μαγαζιά με μουσική, τόσο ντόπια, σύγχρονη ελληνική, αλλά και μοντέρνα ευρωπαϊκή.

karl

sam

2. Κέρβελη

Ο μικρός τουριστικός οικισμός Κέρβελη γύρω από την μικρή ομώνυμη παραλία, βρίσκεται σε απόσταση 8 περίπου χιλιόμετρα νοτιανατολικά από την πρωτεύουσα στην ανατολική ακτή του νησιού. Κατοικείται από πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται αποκλειστικά σχεδόν με τον τουρισμό.

Η διαμονή στον οικισμό, στην περιοχή της παραλίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι εξασφαλισμένη και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το φαγητό του σε παραθαλάσσια ταβέρνα που λειτουργεί κοντά στην θάλασσα.

Το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε στην παραλία του οικισμού και στις γειτονικές κοντινές παραλίες.Η πρόσβαση είναι εύκολη από την πρωτεύουσα με ταξί, νοικιασμένο, ή ιδιωτικό αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα.

ker

ker1

3. Πυθαγόρειο

Το Πυθαγόρειο είναι μια πανέμορφη παραλιακή κοσμοπολίτικη κωμόπολη, στη νότια ακτής του ανατολικού τμήματος του νησιού, νότια της πόλης της Σάμου και σε απόσταση 12 χιλιόμετρα απ’ αυτήν. Το όνομά της έχει δοθεί προς τιμήν του μεγάλου φιλοσόφου και μαθηματικού της αρχαιότητας Πυθαγόρα.

Η κωμόπολη βρίσκεται στην πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού, διαθέτει εξαιρετικά καλές τουριστικές υποδομές και προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για διαμονή τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε κοντινή απόσταση στην ευρύτερη περιοχή. Στις παραδοσιακές ταβέρνες και στα παραδοσιακά καφενεία που ξεφυτρώνουν παντού στις γραφικές πλατείες και τα στενά σοκάκια μπορείτε να γευτείτε την ντόπια κουζίνα ή να απολαύσετε τις ντόπιες λιχουδιές με την συνοδεία ωραίων μεζέδων που θυμίζουν στον επισκέπτη την γειτνίαση του νησιού με την Μικρά Ασία.

pyth

pyth1

4. Μαραθόκαμπος

Τα παλιά χρόνια ήταν κτισμένος χαμηλά στον κάμπο, από τα πολλά μάραθα που φύονται εκεί πήρε και το όνομά του και αργότερα για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε ψηλότερα στην σημερινή θέση του. Μια άλλη ιστορική εκδοχή για το όνομα είναι ότι το πήρε από τους πρώτους κατοίκους του που ήρθαν από το Μαραθονήσι της Πελοποννήσου, δηλαδή το Γύθειο. Στην πραγματικότητα ο Μαραθόκαμπος δημιουργήθηκε σιγά-σιγά από Πελλοποννήσιους, Χιώτες, Κρητικούς και άλλους κυρίως νησιώτες που ήρθαν εδώ και βρήκαν καταφύγιο σε παλαιότερες εποχές. Για την ύπαρξή του υπάρχουν αναφορές ήδη από τον 17ο αιώνα.

Από τα πιο αξιόλογα ενδιαφέροντα να δει κανείς στην περιοχή είναι τα μοναστήρια που ναι μεν δεν είναι μεγάλα, αλλά παρουσιάζουν ιστορικό, θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στα νότια του χωριού βρίσκεται η Μονή της Παναγίας ή Παναγίτσα όπως το λένε οι ντόπιοι που χτίστηκε το 1887 και έχει λιγοστά κελιά, η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα με τις πηγές δροσερού νερού που χτίστηκε το 1867 από τον μοναχό Ισίδωρο κοντά στο ακρωτήριο με το ίδιο όνομα.

mar

mar1

5. Καστανιά

Το χωριό πήρε τα’ όνομα του από τις πολλές καστανιές που υπήρχαν τα παλιά χρόνια στην περιοχή. Οι σημερινοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια. Τα παλιά χρόνια η κύρια ασχολία τους ήταν η υλοτομία της Σαμιώτικης ξυλείας που είχε μεγάλη ζήτηση. Από την Καστανιά ο δρόμος συνεχίζει για τον Μαραθόκαμπο, στο σημείο που βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες.

Οι κάτοικοι της Καστανιάς έχουν συνδεθεί με κοινωνικούς αγώνες, αποτελώντας το σύμβολο της αντιστασιακής ιστορίας της Σάμου. Στις 30 Αυγούστου 1943 οι Ιταλοί εκτέλεσαν εικοσιεπτά Καστανιώτες εκδικούμενοι για τη συμμετοχή όλων των Σαμιωτών στην Αντίσταση, με το μνημείο των εκτελεσθέντων να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αγώνα του νησιού.

kas

kas1

travelstyle.gr

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Φύγαμε για μονοήμερη εκδρομή και δροσερές βουτιές σε κοντινή απόσταση! Ποιοι είναι οι must προορισμοί;

Πορτογαλία: Σας έχουμε 15 καταπληκτικούς λόγους για να επισκεφθείτε την πρωταθλήτρια Ευρώπης! (photos)

Καλοκαίρι στην Αθήνα: Αυτά είναι τα ομορφότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις ΔΩΡΕΑΝ!

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Η απίστευτη αποκάλυψη του Μάριου Αθανασίου για το «Ντόλτσε Βίτα» 21 χρόνια μετά…

Θλίψη: Πέθανε γνωστός Έλληνας ηθοποιός

Δεν έχει ξαναγίνει! Έβγαλε την πετσέτα και έδειξε το στήθος της στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων!

loading...