ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑ(σ)ΤΑΣΗ.

Αγαπητοί φίλοι αρχικά θέλω να σας ευχηθώ καλές γιορτές και καλή ψυχική Ανά(σ)ταση σε όλους. Ακολούθως θα σας ενημερώσω συνοπτικά για τον καιρό των επομένων ημερών μέχρι και την ημέρα του Πάσχα.

Όπως γνωρίζετε ήδη η ΕΜΥ έχει εκδώσει την γενική πρόγνωση 3-7 ημερών που βρίσκεται στην ιστοσελίδα (http://emy.gov.gr/./gre./ forecast/forecast_general_3-6_ html.). Όπως σας είχα αναφέρει στην προηγούμενη ανάρτηση δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά την έξοδο σε στεριά και θάλασσα την Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή. Τα προγνωστικά στοιχεία είναι πολύ ασφαλή μέχρι και τις 29 του μηνός και μπορείτε αυτό να το καταλάβετε από το μετεώγραμμα της Αθήνας που μας δίνει την τάση της θερμοκρασίας στα 850 mb και τον υετό.

Παρατηρούμε αρχικά ότι μέχρι και τις 29 του μηνός , που οι καμπύλες από τα τρεξίματα του μοντέλου είναι πολύ κοντά, η αξιοπιστία είναι μεγάλη και είναι χαρακτηριστική η (πρόσκαιρη) πτώση της θερμοκρασίας αύριο και την Τετάρτη αλλά από την Μ. Πέμπτη και μετά θα έχουμε ανοδική πορεία της θερμοκρασίας (η μαύρη γραμμή). Πλησιάζοντας όμως στο Πάσχα (περιοχή Β) παρατηρούμε ότι έχουμε διατήρηση της ανοδικής πορείας του υδραργύρου, στη μέση τιμή , αλλά υπάρχουν και τρεξίματα που δεν συμφωνούν. Οι πρώτες μου εκτιμήσεις για τη θερμοκρασία στην Αθήνα είναι για 27 με 28 βαθμούς το Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα. Στο παραπάνω διάγραμμα μπορούμε να δούμε επίσης, ότι μετά την πρωτομαγιά και κυρίως στο διάστημα 3-11 Μαΐου υπάρχει η τάση να έχουμε κάποιες βροχές όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και γενικότερα στη χώρα μας, είτε από αστάθεια είτε από χαμηλά (επισφαλής πρόγνωση) .

Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε και σε μετεωγράμματα την τάση του καιρού για διάφορες πόλεις. Αν υποθέσουμε ότι θέλετε να πάτε για Πάσχα στην Άνδρο τότε στον παρακάτω σύνδεσμο (http://emy.gov.gr/hnms/greek/ forecast/meteogram_city_html.) μπορείτε να δείτε σε ένα διάγραμμα τις διάφορες μετεωρολογικές παραμέτρους.

Προσέξετε πάντως διότι τα αποτελέσματα αυτά είναι από μοντέλα και δεν έχουν υποστεί διορθώσεις και κατά κανόνα υποεκτιμούν π.χ. τις θερμοκρασίες. Μας δίνουν πάντως μια ικανοποιητική τάση του καιρού.

Για ανήμερα το Πάσχα αυτήν την «ασάφεια» των μοντέλων μπορούμε να την κατανοήσουμε στους δύο χάρτες υετού (βροχής) που αναφέρονται στην ίδια ώρα ( 12 GMT). Ο μεγάλος χάρτης είναι αποτέλεσμα του μοντέλου GFS και ο άλλος του ECMWF. Εξακολουθούν ακόμη τα πράγματα να μην έχουν ξεκαθαρίσει και θα παρακαλούσα τους φίλους -που μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιήσουν το κείμενό μου- να μη μεγεθύνουν αυτές τις διαφορές με πηχυαίους και «πιασάρικους» τίτλους. Από την ΕΜΥ , όπως θα καταλάβατε διαβάζοντας την πρόγνωση πολλών ημερών , αξιολογήθηκε -προς το παρόν- ως πιο βάσιμη η άποψη του ECMWF. Ο καιρός, ή μάλλον ο χρόνος , θα δείξει…

Η παραπάνω ανάλυση έγινε γιατί πιστεύω ότι : «Αν δώσεις ένα ψάρι σ’ έναν άνθρωπο θα φάει μια φορά. Αν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει σ’ όλη του τη ζωή…

ΓΕΝΙΚΑ … Αν τα σχέδιά σου είναι για ένα χρόνο σπείρε σπόρους. Αν είναι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν είναι για εκατό χρόνια, μόρφωσε το λαό. Σπέρνοντας μία φορά σπόρους, σοδιάζεις μια φορά. Φυτεύοντας ένα δέντρο, σοδιάζεις δέκα φορές. Μορφώνοντας το λαό, σοδιάζεις εκατό φορές»
Κουάνκ Τσέου (Κίνα- 4ος αιώνας π.Χ.)

athensmagazine.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές και καταιγίδες σ’ όλη την χώρα!

«Αυτός θα είναι ο καιρός το Πάσχα» – Ο Σάκης Αρναούτογλου ξεκαθαρίζει!

loading...