Με αφορμή τον πρωταγωνιστικό του ρόλο – θα ερμηνεύσει τον Αίαντα του Σοφοκλή, σε μια μικρή περιοδεία- (έχει ως πρώτο σταθμό την Επίδαυρο), ο Νίκος Κουρής παραχώρησε συνέντευξη στο Thema People και την Γεωργία Παπαδημητρίου και μίλησε για την αντίδρασή του, όταν δεν του δίνουν ό,τι δικαιούται και την πίστη του στο Θεό.

kourtis

«Εγώ δεν έχω το αίσθημα της κτητικότητας. Αισθάνομαι ότι δεν μου ανήκει τίποτα. Ούτε το παιδί μου δηλαδή. Ούτε η γυναίκα μου. Ούτε οι ρόλοι. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό. Ούτε με τα συναισθήματα είμαι κτητικός. Αν μου πεις σήμερα ότι με αγαπάς και αύριο ότι δεν με αγαπάς, δεν θα έρθω να σου ζητήσω τα ρέστα ή να σου πω: “Μείνε μαζί μου, γιατί χτες μου είπες ότι με αγαπούσες”», απαντά με σιγουριά. Αντιδρά έτσι γιατί δεν θέλει να επιβαρύνει τον άνθρωπο που έχει απέναντί του; «Σαφώς! Και γι’ αυτό. Είναι, αν θες, ένας εγωισμός με την καλή έννοια. Είναι μια αξιοπρέπεια. Σου λέω: “σε απαλλάσσω από τον εαυτό μου και άσε, θα τη βρω εγώ την άκρη’’. Ότι θα πονέσω είναι σίγουρο. Αλλά αυτό είναι θέμα δικό μου», απάντησε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η δική του σχέση με τον Θεό; «Επικαλούμαι τον Θεό στα δύσκολα. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με την Εκκλησία, αλλά έχω την ανάγκη να απευθύνομαι σε μια ανώτερη δύναμη. Επίσης, μου αρέσει πάρα πολύ ο χριστιανισμός ως φιλοσοφία. Ο τρόπος που σου προτείνει να ζεις. Γιατί είναι συνυφασμένος με το δίκιο. Εχω μεγάλη πίστη στη δικαιοσύνη. Πιστεύω πολύ αυτό που λένε ότι την ώρα που κάνεις κάτι κακό κάτι σε βλέπει και θα σου γυρίσει το κακό. Οπως και το καλό επίσης. Θα σου ανταποδοθεί», υποστηρίζει. Στην αγάπη πιστεύει; «Στην άδολη, καθαρή αγάπη πιστεύω. Και την έχω νιώσει. Δεν μιλώ για το ερωτικό συναίσθημα, αυτό είναι άλλο. Ο έρωτας δεν μπορεί να έχει σχέση με την αγάπη. Δεν είναι άδολος, ούτε καθαρός. Την ώρα που είσαι ερωτευμένος, μπλεγμένος μέσα σε αυτό το παιχνίδι, όπου είτε χάνεις, είτε κερδίζεις, δεν μπορείς να αισθανθείς αυτή την αγάπη. Αν φύγει ο έρωτας, τότε ναι, μπορείς να αισθανθείς την αγάπη. Την πρώην ερωμένη σου, για παράδειγμα, μπορείς να την αγαπήσεις», λέει με υπνωτιστική σχεδόν ηρεμία. «Νομίζω ότι υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Ο έρωτας δεν μπορεί να συνυπάρξει με την καθαρή αγάπη. Αυτό που σου λέω μου το έχει μάθει η ζωή μου. Δεν είναι μια ιδέα που έχω για τη ζωή. Το ερωτικό αίσθημα ισούται με τον θάνατο. Δηλαδή μπορείς να πεθάνεις για έναν άνθρωπο. Σε ακραίες περιπτώσεις, έτσι;».

peoplegreece.com

loading...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ