Αντιδραστικό παιδί: Πως να το διαχειριστείς και πως να το κάνεις υπάκουο

Αντιδραστικό παιδί: Πως να το διαχειριστείς και πως να το κάνεις υπάκουο
Μήπως το παιδάκι σας δεν σας ακούει; Μάθετε, λοιπόν, πως δε θα βγάλετε άκρη με τις φωνές και πως καλό θα ήταν να αλλάξετε τον τρόπο που το προσεγγίζετε. Αν αναρωτιέστε ακόμα πώς πρέπει να του μιλάτε για να σας ακούει, απλά ακολουθήστε 3 τρόπους-κλειδιά!

-Πείτε το μονολεκτικά. Τα παιδιά συνήθως ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια υπενθύμιση. Στο τέλος του γεύματος αρκεί να πείτε απλά «Πιάτα!» ή πριν κοιμηθούν το «Δόντια!» είναι αρκετό. Εκείνα ξέρουν πολύ καλά τί πρέπει να κάνουν στη συνέχεια.

-Εξηγήστε του. Αν δεν κάθεται καλά στην καρέκλα του, δε θα καταφέρετε τίποτα λέγοντάς του «Πρέπει να κάτσεις κάτω!» με επιτακτικό τόνο. Είναι προτιμότερο να του μιλάτε για την κατάσταση από το να του δίνετε εντολές. Προτιμήστε, λοιπόν, να του πείτε «Ποιό παιδάκι δεν υπακούει σε αυτά που του λέει η μαμά του;». Θα ξέρει ότι μιλάτε για εκείνο. Στην περίπτωση που θέλετε να βάλει το γάλα στο ψυγείο, μπορείτε απλά να του εξηγήσετε ότι όταν το γάλα μένει εκτός ψυγείου χαλάει.

-Προγραμματίστε. Το παιδάκι σας δε γνωρίζει το πρόγραμμα σας, ούτε έχει καλή αίσθηση του χρόνου. Γι’ αυτό περιμένει από εσάς να το καθοδηγήσετε. Αν, λοιπόν, θέλετε να φύγετε και εκείνο επιμένει να δει λίγη ακόμα τηλεόραση, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν του πείτε να πάει να ντυθεί και να πλύνει τα δόντια του τώρα και να κάτσει να δει τηλεόραση μετά, μέχρι να ετοιμαστείτε και εσείς. Μην περιμένετε, όμως, την επόμενη μέρα να το κάνει από μόνο του. Θα χρειαστεί να το επαναλαμβάνετε για κάποιες μέρες μέχρι να του γίνει συνήθεια

Παρακάτω αναφέρουμε χρήσιμες μεθόδους αντιμετώπισης οργής, θυμού και απειθαρχίας των παιδιών:
• Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε κάποια έκρηξη μην προσπαθείτε να κουβεντιάσετε μαζί του
• Κρατήστε στην αγκαλιά σας ένα παιδί για να το ηρεμήσετε, ή στείλτε το να ηρεμήσει σε ένα άλλο δωμάτιο
• Αφήστε τα να βρουν κάποια άλλη διέξοδο στο θυμό τους
• Μην απειλείται ποτέ ότι θα κάνετε κάτι που δεν μπορείτε να το κάνετε
• Αντιμετωπίστε με χιούμορ, καλή διάθεση, την προσπάθεια των παιδιών να σας παρασύρουν στο θυμό τους
• Μη συνεχίζετε να υπογραμμίζετε τα λάθη που ήδη έχουν γίνει
• Μην συντηρείται μια κατάσταση ανταγωνισμού και λογομαχίας στο σπίτι
• Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε το ξύλο και τις φωνές σαν μέσο επιβολής
• Δείξτε εμπιστοσύνη και όχι υπερβολική προστασία
• Σταματήστε να σκέφτεστε εσείς για αυτά κάνοντάς τα να ξεχνούν τις δικές τους προκλήσεις
• Μη ζητάτε περισσότερα από όσα αυτά μπορούν να σας προσφέρουν

Μη ξεχνάτε να ανταμείβετε την καλή συμπεριφορά του παιδιού σας και να αγνοείτε όσο γίνεται την αρνητική συμπεριφορά. Εάν παρατηρήσετε ότι παρά τις προσπάθειες σας το παιδί συνεχίζει να μην σας ακούει και να έχει ξεσπάσματα θυμού τότε είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν Ειδικό για το πώς να τους χειριστείτε. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή χρειάζονται ειδικό τρόπο διαπαιδαγώγησης και οπωσδήποτε καθοδήγηση από θεραπευτή.

 

Διαβάστε επίσης στο Youweekly.gr:

Deal: Ο Φωτάρας, ο πρόεδρος χόρεψε ζεμπεκιά τον τραπεζίτη! Αποδείχθηκε τεράστιος μάγκας και έφυγε μεγάλος νικητής! (video)

Το κωμικοτραγικό ατύχημα της Αποστολίας Ζώης: Πιάστηκε το φόρεμά της στη σκηνή και…

Είναι οριστικό! Τίτλοι τέλους για αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz!