Μπορεί να ξεπεραστεί η απιστία σε μια σχέση;

Μπορεί να ξεπεραστεί η απιστία σε μια σχέση;
5 πράγματα που θα σε βοηθήσουν αν αποφασίσεις να μείνεις μαζί του
Είναι σαν γροθιά στο στομάχι. Σαν να σε πέφτεις στο έδαφος από τον δέκατοπέμπτο όροφο. Όταν μαθαίνεις ότι ο φίλος σου σε έχει απατήσει διαλύεσαι ψυχολογικά, αλλά το χειρότερο ίσως να μην είναι αυτό, αλλά το στάδιο που ακολουθεί. Με άλλα λόγια το φρικτό δίλημμα: Να χωρίσεις ή να μείνεις και να το προσπαθήσεις; Βλέπεις, δεν είναι όλοι σίγουροι ότι ο χωρισμός είναι αυτό που θέλουν, ειδικά αν η αγάπη είναι πιο δυνατή και ξεπερνάει το θυμό που νιώθουν.
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι τίποτα από τα δύο δεν είναι ντροπή.

Έτσι, σε περίπτωση που πιστεύεις ότι η σχέση σας δεν τελείωσε και θέλεις να προσπαθήσεις να την σώσεις, έχουμε 5 πράγματα που θα σε βοηθήσουν α. να καταλήξεις αν θέλεις να είσαι ακόμα μαζί του και β. να επαναφέρεις τις ισορροπίες στην σχέση σας.

1. Ζήτησε του να σου μιλήσει ειλικρινά

Είναι το πιο βασικό αν θέλεις να βάλεις ξανά τα θεμέλια της σχέσης σας. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε λεπτομέρειες (για παράδειγμα με ποια και πως ήταν), αλλά χρειάζεται να ξέρεις αν το έχει κάνει μία φορά ή έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Κι αν ναι, πότε; Και τι σήμαινε για εκείνον; Ήταν μία επιπόλαια κίνηση ή οδηγήθηκε σε αυτό επειδή είχε συναισθήματα για μία άλλη γυναίκα; Ξέρουμε. Τίποτα από αυτά δεν είναι ευχάριστο να φτάνει στ' αυτιά σου, αλλά ίσως συνδέσεις όσα σου διηγηθεί με το πως ήσασταν μεταξύ σας την ίδια περίοδο, πράγμα που θα σε βοηθήσει να καταλήξεις αν αξίζει να του δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία ή όχι.

2. Αν τελικά επιλέξεις να μεινεις πρέπει να είσαι σίγουρη

Σίγουρη ότι οδηγείσαι από τα συναισθήματα σου για εκείνον κι ότι από αντίδραση. Δηλαδή για να τον εκδικηθείς τιμωρώντας τον επ' άπειρον ή κάνοντας του το ίδιο. Με αυτά το μόνο που θα καταφέρεις είναι να προξενήσεις μόνη σου την δυστυχία σου.

3. Η λύση δεν είναι να του απαγορεύσεις να βγαίνει χωρίς εσένα, να ποστάρει στα social media ή να σε αφήνει να ψάχνεις το κινητό σου

Όλα αυτά, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ο φίλος σου τα δεχόταν και τα τηρούσε, θα σου έδιναν απλώς μία ψευδαίσθηση ελέγχου. Στην πραγματικότητα, θα τον έβαζες σε ένα μόνιμο καθεστώς πίεσης κι εσένα σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Άσε που θα σε εξαντλούσε να είσαι από πάνω του 24ώρες το 24ωρο για να επιβλέπεις τις κινήσεις του.

4. Θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή

Μετά από μία τόσο τραυματική εμπειρία, για να κολλήσετε τα κομμάτια της σχέσης και να δημιουργηθεί ξανά η εμπιστοσύνη, θα χρειαστεί να δουλέψετε αμφότεροι πάνω στην σχέση σας. Θα χρειαστεί και να μάθετε να συζητάτε ακόμα περισσότερο, να μιλάτε ανοιχτά, να γίνετε εκτός από σύντροφοι και φίλοι, να διασκεδάσετε εκ νέου μαζί και, γενικότερα, να κάνετε ότιδήποτε θα αναγεννήσει αυτή την σχέση από τις στάχτες της.

5. Αν συνειδητοποιήσεις πως ακόμα και μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα νιώθεις ακόμα νεύρα ή ανασφάλεια, σημαίνει πως ίσως δεν έχεις καταφέρει να τον συγχωρέσεις πραγματικά. Κι αυτό με την σειρά του είναι σημάδι πως, ίσως, είναι καλύτερα να πάψεις να προσπαθείς. Γιατί -πίστεψε μας- το να μείνεις μόνη σου είναι καλύτερο από να είσαι σε μία σχέση που δεν σε κάνει ευτυχισμένη.

cosmopolitan.gr