Λένε πως οι γυναίκες είναι εγωίστριες, κοιτούν μόνο το συμφέρον τους, εκμεταλλεύονται τους άντρες και τους ταλαιπωρούν με τη συμπεριφορά τους. Η πραγματικότητα είναι, όμως, πως αν σου τύχει εγωιστής άντρας στο δρόμο σου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και δύσκολα επιβιώνεις μαζί του. Ο εγωισμός έχει να κάνει καθαρά με το να σκέφτεται ο άλλος μόνο τον εαυτό του και το δικό του όφελος και να ενεργεί πάντα προς αυτή την κατεύθυνση αδιαφορώντας για τον άλλο και τα αισθήματα ή τις ανάγκες του. Και το χειρότερο είναι πως ο εγωιστής άντρας δεν πρόκειται να κάνει διάκριση σε εσένα επειδή έχετε σχέση και πιστεύεις (φυσιολογικά) πως θα πρέπει να νοιάζεται για εσένα και το πώς νιώθεις. Σύμφωνα με ψυχολόγους, οι άνθρωποι που διακατέχονται από εγωισμό είναι το ίδιο με όλους τους ανθρώπους ακόμα και με εκείνους που αγαπούν. Γιατί κοιτούν μόνο τον εαυτό τους και το δικό τους καλό και κανενός άλλου.

Αν ο σύντροφός σου είναι ένας εγωιστής άντρας η συνύπαρξή σας θα είναι πολύ δύσκολη και σπάνια γλιτώνεις από την καταστροφή και τη διάλυση της σχέσης. Είναι τόσο ισχυρό το «εγώ» του που μοιάζει σαν να σε ακυρώνει και όσο κι αν αγαπάς τον άλλο δύσκολα μπορείς να το δεχτείς αυτό, να το προσπεράσεις και να ζήσεις μαζί του. Ο εγωισμός μπορεί να γίνει καταστροφικός όχι μόνο σε μια ερωτική σχέση αλλά ακόμα και σε μια φιλία.

Τι σημαίνει εγωιστής άντρας – Χαρακτηριστικά

Ο εγωιστής άντρας φυσικά δε σημαίνει πως είναι ένας κακός άνθρωπος ή προβληματικός. Από την άλλη, βέβαια, είναι ένα στοιχείο καθαρά αρνητικό που δεν μπορείς να το ερμηνεύσεις ή να το δικαιολογήσεις με κανέναν τρόπο. Κάποιοι, για παράδειγμα, πηγαίνουν να το εξηγήσουν και να μειώσουν την αρνητική του χροιά υποστηρίζοντας πως είναι μια μορφή άμυνας, προστασίας ή ακόμα και αξιοπρέπειας. Δεν ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο ούτε στο ελάχιστο. Είναι τελείως διαφορετικό το να σέβεσαι και να προστατεύεις τον εαυτό σου, το να έχεις αυτοεκτίμηση και να μην αφήνεις τους άλλους να σε πατάνε ή να σε εκμεταλλεύονται, με το να τοποθετείς τον εαυτό σου στο κέντρο του κόσμου, να εκμεταλλεύεσαι τους άλλους για το συμφέρον σου, να μη σε νοιάζει κανείς και να είσαι «παρτάκιας». Όλα αυτά πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Οι εγωιστές συνήθως είναι άνθρωποι ανώριμοι και ανασφαλείς που δεν έχουν μάθει να προσφέρουν και να σέβονται τους άλλους και δεν μπορούν να καταλάβουν πώς κερδίζει κάποιος ευχαρίστηση με το να κάνει καλό σε οποιονδήποτε άλλο πέραν του εαυτού του.

Ας δούμε εν συντομία ποια είναι συνήθως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός άντρα εγωιστή:

–Δε δέχεται ποτέ καμία κριτική

–Δεν παραδέχεται τα λάθη του και το γεγονός ότι έχει άδικο ούτε ζητά συγνώμη

-Δεν εκδηλώνεται και δεν εκφράζεται ποτέ πρώτος συναισθηματικά

–Δεν έχει καμία ευαισθησία, κατανόηση, συμπόνια και σεβασμό για τους άλλους

–Δεν μπορεί να δεχτεί άρνηση και απόρριψη

–Χαρακτηρίζεται από τεράστια αλαζονεία, θεωρεί πως είναι μοναδικός και του αρέσει πολύ ο εαυτός του

–Θεωρεί πως οι άλλοι είναι γύρω του (ή θα έπρεπε)για να τον υπηρετούν και να τους χρησιμοποιεί όπως επιθυμεί

–Αισθάνεται διαρκώς ανικανοποίητος

–Είναι πολύ ανώριμος και συμπεριφέρεται σαν παιδί ανεξαρτήτως ηλικίας

ego

Εγωιστής άντρας – Πώς να τον χειριστείς

Όταν αυτός που έχεις δίπλα σου είναι ένας εγωιστής άντρας αλλά δε θέλεις να δώσεις τέλος στη σχέση σας, αρχικά θα προσπαθήσεις να τον καταλάβεις και να δώσεις μια ευκαιρία στον ίδιο και στη σχέση με την ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα. Θα του μιλήσεις, λοιπόν, και θα του εξηγήσεις πόσο άσχημα σε κάνει να νιώθεις η συμπεριφορά του και πόσο δυσάρεστο είναι για σένα αυτό που συμβαίνει δίνοντάς του να καταλάβει ότι μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της σχέσης σας.
Μία άλλη εκδοχή που ίσως είναι πιο αποτελεσματική, είναι να προσπαθήσεις να του φερθείς με αντίστοιχο τρόπο μήπως και μπορέσει να μπει στη θέση σου και να συνειδητοποιήσει πως είναι να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που κοιτάει μόνο τον εαυτό του και δε νοιάζεται καθόλου για το πώς νιώθει και τι σκέφτεται ο σύντροφός του.
Θα προσπαθήσεις να του μιλήσεις για τη συμπεριφορά του όχι μόνο σε σχέση με εσάς τους δύο, ούτε απειλώντας τον ότι θα τον χωρίσεις, κλπ, αλλά εξηγώντας του πόσο αρνητική θα είναι στη συνέχεια της ζωής του μια και έτσι όπως φέρεται όχι μόνο σε εσένα αλλά γενικά σε όλους τους ανθρώπους θα καταλήξει κάποια στιγμή χωρίς να έχει κανέναν και τίποτα σημαντικό στη ζωή του. Η μοίρα του εγωιστή είναι συνήθως η απομόνωση και η μοναξιά. Αν του το εξηγήσεις αυτό ενδεχομένως να ταρακουνηθεί και να κάνει μια προσπάθεια.
Αν προσπαθήσεις με την κουβέντα και του δώσεις χρόνο αλλά και πάλι δεν αλλάξει τίποτα (που είναι και το πιθανότερο) το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρυνθείς και να προστατέψεις τον εαυτό σου από έναν άνθρωπο που δε σε υπολογίζει και μονίμως σε πληγώνει και σε μειώνει με τη συμπεριφορά του. Δεν αξίζει να προσπαθείς και να χασομεράς ενώ δεν πρόκειται να πάει πουθενά αυτή τη σχέση.
Σαν έσχατη λύση και προσπάθεια θα μπορούσες να του ζητήσεις να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο ή να μιλήσει μαζί του και να τον συμβουλευτεί, το πιθανότερο όμως είναι είτε να το αρνηθεί είτε να εξαγριωθεί με αυτό που του ζητάς επομένως μάλλον πάλι η σχέση δε θα καταλήξει κάπου θετικά. Αν είσαι τυχερή, βέβαια, μπορεί και να έχει κάποιο καλό αποτέλεσμα η πρότασή σου αυτή.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Social media: Προστάτευσε τη σχέση σου από την εικονική πραγματικότητα

Πάει φαντάρος; Όσα οφείλεις να κάνεις για να τον στηρίξεις!

Οι άνδρες αποκαλύπτουν! 7 γυναικείες συμπεριφορές που τους ξενερώνουν

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Πιο αδύνατη από ποτέ! Δείτε την στην παραλία χωρίς ρετούς!

Απίστευτο! Δείτε το κορμί της Ζέτας Δούκα με μαγιό…4 μήνες μετά την γέννα!

Κοκκίνου – Μπόγρης: Τελευταίες βουτιές πριν τον «χωρισμό»!

loading...