Η σημασία της πρώτης σχέσης: Δες πώς καθορίζει την ερωτική σου ζωή στο μέλλον

Η σημασία της πρώτης σχέσης: Δες πώς καθορίζει την ερωτική σου ζωή στο μέλλον
Η πρώτη «σοβαρή» σχέση που κάνεις, είναι λίγο σαν μάθημα. Μαθαίνεις πώς είναι να συνυπάρχεις με έναν άλλο άνθρωπο, πώς είναι να μοιράζεσαι, να επικοινωνείς, να τσακώνεσαι, και γενικότερα να κάνεις πράγματα για πρώτη φορά. Όμως, ακόμη κι όταν χωρίζεις, η πρώτη σου σχέση, ουσιαστικά δεν τελειώνει ποτέ (τουλάχιστον μέσα στο κεφάλι σου), καθώς η επιρροή της θα σε συντροφεύει έμμεσα και στις επόμενες.

Βέβαια το είδος της σχέσης (αν ήταν ήρεμη ή όχι δηλαδή) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς αν π.χ ήταν μια κακή σχέση γεμάτη εντάσεις, διαφωνίες και τσακωμούς αυτό που σκέφτεσαι μετά είναι να μην σου τύχει κάτι αντίστοιχο. Κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει στη λεγόμενη σχεσοφοβία και να μην θέλεις να κάνεις ξανά εύκολα σχέση.

Η πρώτη σχέση, λοιπόν, ευθύνεται για τα εξής:

1. Καθορίζει περίπου τον «τύπο» ανδρών που σου αρέσουν

Αν η πρώτη σου σχέση, ήταν με έναν μελαχρινό με γένια και μπλε μάτια, χωρίς να το επιδιώκεις (τουλάχιστον συνειδητά), αφού χωρίσεις, θα παρατηρήσεις πως κοιτάς άνδρες ίδιου στυλ με του πρώην. Διαμορφώνει δηλαδή κατά κάποιον τρόπο, τον τύπο ανδρών που σου αρέσει.

2. Ή τον «τύπο» ανδρών που θα αποφεύγεις

Αν δηλαδή ήταν μια σχέση που είχε άσχημο τέλος (ή και άσχημη πορεία γενικότερα), σίγουρα θα σκεφτείς, έστω και από μέσα σου, πως δε θα μπλέξεις ξανά με τον ίδιο τύπο άνδρα.

3. Μαθαίνεις τα καλά και τα κακά της σχέσης

Ουσιαστικά, βλέπεις πώς λειτουργεί μια σχέση ή τουλάχιστον νομίζεις πως την μαθαίνεις. Η αλήθεια είναι, πως είναι λίγο δύσκολο να αποχωριστείς τις καλές ή κακές συνήθειες που έχεις αποκτήσει από την πρώτη σου σχέση. Για παράδειγμα, αν στην σχέση αυτή, δίνατε μεγάλη σημασία στον διάλογο και στην επίλυση των διαφορών μέσω συζήτησης, τότε αυτό θα το ζητάς και στις επόμενες. Το πρόβλημα εδώ, είναι πως αν στην πρώτη σχέση, είχες συνηθίσει τους τσακωμούς και τις εντάσεις, είναι πιθανό να εξακολουθείς να το κάνεις και στις επόμενες (τουλάχιστον στις αρχές).

4. Βλέπεις πράγματα που ουσιαστικά δεν υπάρχουν

Αν για παράδειγμα, η πρώτη σου σχέση τελείωσε επειδή εκείνος σε απάτησε, τότε είναι πολύ λογικό, να φοβάσαι ότι αυτό θα συμβεί και με τον επόμενο και θέλεις να προστατέψεις τον εαυτό σου από το να πληγωθείς ξανά. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όπως και κάθε σχέση. Προσπάθησε να είσαι ήρεμη και να μη δημιουργείς θέματα από εκεί που δεν υπάρχουν, μόνο και μόνο επειδή σου είχε συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

5. Συνηθίζεις το σεξ με συγκεκριμένους τρόπους

Είτε ήταν ο πρώτος σου είτε όχι, το σεξ στην πρώτη μεγάλη σου σχέση, είναι πολύ βασικό. Ουσιαστικά, τότε το μαθαίνεις πραγματικά και είναι πολύ λογικό, να συνηθίσεις το σεξ που κάνατε μαζί. Πρόσεξε όμως, γιατί δεν αρέσουν σε όλους τους ανθρώπους τα ίδια, οπότε στην επόμενη σου σχέση, φρόντισε να δώσεις βάση σε αυτά που αρέσουν σε εκείνον και όχι σε αυτά που ξέρεις εσύ από την προηγούμενη σου σχέση.

6. Μαθαίνεις αν είσαι όντως άνθρωπος για σχέση

Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα, ούτε γεννήθηκαν όλοι για να έχουν μακροχρόνιες σχέσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει την δέσμευση και έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν τους αρέσει. Η πρώτη σχέση λοιπόν, μπορεί να σε βοηθήσει πολύ σε αυτό, για να καταλάβεις τι και αν θέλεις.

cosmopolitan.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση: Δες τα 6 σημάδια και… προετοιμάσου

Το σύνδρομο της «εξαρτημένης αγάπης»: Μήπως είσαι εθισμένη στο σύντροφό σου;

Είσαι μόνη σου και θέλεις να γνωρίσεις κάποιον; Έτσι θα μπεις ξανά στο παιχνίδι των σχέσεων!