Μπορεί να έχει βουίξει ο κόσμος για το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και τις κακιές πεθερές που σε υποδέχονται σαν νύφη και σου κάνουν τη ζωή μαύρη, αλλά (! ) στην πραγματικότητα και η μανούλα της νύφης δεν πάει πίσω. Ειδικά αν η μαμά σου σε έχει στα όπα όπα, θέλει τον καλύτερο για το κοριτσάκι της, σε έχει μεγαλώσει υπερπροστατευμένα και δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι μεγάλωσες, μπορεί να τον κάνει –αν το θελήσει- να σε χωρίσει με το που την γνωρίσει μόνο και μόνο επειδή… μοιράζεστε τα ίδια γονίδια!

Αλλά τι να κάνεις τώρα και εσύ που το βρήκες αυτό το αγόρι και επειδή έχεις πάρει τις σοβαρές σου τις αποφάσεις, θέλεις οπωσδήποτε όχι μόνο να τον γνωρίσεις στη μαμά σου, αφού πιθανότατα γνώρισες ή πρόκειται να γνωρίσεις και εσύ τη δική του, αλλά και να κάνουν καλή εντύπωση ο ένας στον άλλο και να τα πάνε καλά μεταξύ τους .

Η αποστολή είναι όντως πολύ δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη! Κάνε τρεις κινήσεις ματ και εξουδετέρωσε τη μαμά σου πριν να είναι πολύ αργά!

Συγκεντρώσου!

Κατ’ αρχάς,  χρησιμοποίησε τη σχετική σου εμπειρία και θυμήσου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σε ένα τόσο λεπτό θέμα έχεις να αντιμετωπίσεις την κριτική της μάνας σου. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση αυτό που πρέπει να μην ξεχνάς είναι ότι στον «πόλεμο» αυτό δεν έχεις πάει μόνη σου αλλά έχεις και έναν συναγωνιστή. Λειτουργείστε σαν ομάδα, λοιπόν, καλύπτοντας ο ένας τα νώτα του άλλου μπροστά στον εχθρό. Βασικά έχε το νου σου – εσύ που μπορείς να προβλέψεις τις κινήσεις της – ώστε να μπορέσεις να τον προστατέψεις από τις «επιθέσεις» της. Αν το παρακάνει, πάρε τα μέτρα σου και μην μένεις παθητική εκθέτοντας τον σύντροφο σου!

Επαναπροσδιόρισε τους κανόνες της σχέσης σας.

Αν αισθάνεσαι μπλοκαρισμένη ή αδύναμη σε ό,τι αφορά το να θέσεις όρια στη μητέρα σου, ίσως έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιορίσεις τους κανόνες της σχέσης σας. Αν μεγάλωσες με βασικό κανόνα το ότι πρέπει να σέβεσαι πάντα τη μητέρα σου, πρέπει να φροντίσεις ότι ο κανόνας αυτός δεν έχει μεταφραστεί μέσα στα χρόνια στο ότι εκείνη δεν σου αφήνει περιθώρια συζήτησης, στο ότι δεν ανταποδίδει το σεβασμό σου ή στο ότι γίνεται παρεμβατική και ελεγκτική απέναντι σου. Προσπάθησε να εντοπίσεις ποια είναι τα ουσιαστικά προβλήματα που έχεις στην επικοινωνία σου μαζί της, ανακάλεσε σχετικά παραδείγματα από τη ζωή σας και μίλα της ανοιχτά γι’ αυτό, κάνοντας σαφές τι θεωρείς λάθος της και ότι επιθυμία και ανάγκη σου είναι να σε αντιμετωπίζει ως μια ισότιμη, ενήλικη γυναίκα.

Βάλε όρια στην επαφή της μαμάς σου με εκείνον.

Είναι απαραίτητο να βάλεις εσύ η ίδια τις βασικές παραμέτρους για το πώς θα επικοινωνούν ο καλός σου και η μαμά σου ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις εξίσου τη σχέση σου και με τους δύο, χωρίς να έχεις συνεχώς το συναισθηματικό βάρος το να παίρνεις το μέρος του ενός ή του άλλου. Πρέπει να καταλάβουν και οι δύο ότι ο τρόπος που συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο θα πρέπει να έχει σαν βάση το πόσο αγαπάνε και το πόσο σέβονται εσένα που είσαι στη λεπτή θέση να βρίσκεσαι ανάμεσα τους και να σου είναι εξίσου σημαντική η σχέση σου και με τους δύο. Αυτό θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα τους –ακόμα και αν έχουν κάποια κόντρα – και όχι το ποιος θα νικήσει! Κοίταξε, μπορεί σε τελική ανάλυση να μην συμβαίνει και τίποτα σημαντικό μεταξύ τους, απλώς σαν χαρακτήρες να μην ταιριάζουν καθόλου και να έχουν και τελείως αντίθετες απόψεις. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εγκαταλείψεις την προσπάθεια να τους κάνεις κολλητά φιλαράκια με το στανιό και αντ’ αυτού να  κάνεις ό,τι μπορείς για να κρατιέται μεταξύ τους μια απόσταση τέτοια που δεν κάνει τους τρεις σας δυσλειτουργικούς, αλλά επιτρέπει στους δυο τους να έχουν μια καλή, τυπική σχέση.

Τι να κάνουμε; Η μάνα είναι μόνο μία και το πρόβλημα είναι ότι το ξέρει και είναι αυτό που πολλές φορές εκμεταλλεύεται! Διώξε τις ενοχές που σου δημιουργούν οι κατηγορίες της ότι δεν την αγαπάς κα δεν την καταλαβαίνεις και αντιμετώπισε την. Αν αυτή η σχέση μπορεί να είναι πιο υγιής, μόνο με δική σου πρωτοβουλία θα γίνει. Να το θυμάσαι!

marymary.gr

loading...