Μπορείς να κερδίσεις πίσω τον πρώην που εσύ η ίδια παράτησες κάποτε;

Μπορείς να κερδίσεις πίσω τον πρώην που εσύ η ίδια παράτησες κάποτε;
Τον έκανες delete απ’ τη ζωή σου. Τώρα τον θέλεις πίσω. Αντί να ψάχνεις την εντολή restore –δεν υπάρχει–, διάβασε παρακάτω.


Πάντοτε ζήλευα αυτές τις μυθικές ηρωίδες που άνοιγαν την πόρτα, εγκατέλειπαν –για τον όποιο λόγο– τον πρωταγωνιστή στα κρύα του λουτρού και βάδιζαν αποφασιστικά προς την καινούρια τους ζωή, λικνιζόμενες πάνω στα ψηλοτάκουνά τους. Το έχω κάνει κι εγώ. Με ψηλοτάκουνα και με μπαλαρίνες. Πλην το θέμα δεν είναι στιλιστικό, αλλά η αποφασιστικότητα που σφραγίζει τελεσίδικα το τέλος – ή, στην περίπτωσή μου, η έλλειψη αυτής, που 10 φορές στις 10 αφήνει το χτες να κρεμαστεί στο φουστάνι μου, να σκαρφαλώσει μέχρι τον ώμο και να μου τριβελίζει το μυαλό: «Μήπως ήταν ο άντρας της ζωής σου; Μήπως να το ξανασκεφτείς;». Και έτσι, την αποχώρησή μου ακολουθεί μια θριαμβευτική επιστροφή, τύπου «this time it’s personal». Αν κι εσύ, όπως εγώ, δεν κοιμάσαι τα βράδια γιατί σκέφτεσαι τον Θανάση, που προσφάτως άφησες στα κρύα του λουτρού, να ξέρεις, είμαι ο άνθρωπός σου. Δεν θα σου τον φέρω πίσω, αλλά όσο να ’ναι κάτι ξέρω από σίκουελ και έχω ένα check list πρόχειρο για τέτοιες περιπτώσεις.

Οι δευτερολογίες επιτρέπονται στη Βουλή, όχι στις σχέσεις. Ό,τι είχατε να πείτε, το είπατε και άπαξ έπεσαν οι τίτλοι τέλους, καλά θα κάνεις να προχωρήσεις. Σε απλά ελληνικά, τι σε έπιασε και σκαλίζεις το φάκελο με τα διαγραμμένα; Οι άντρες δεν είναι αρχεία word, να τους στείλεις από απροσεξία στον αγύριστο. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος, τον οποίο αξιολόγησες ως αρκετά σοβαρό για να πεις στον Θανάση «Ως εδώ και μη παρέκει». Το πρώτο βήμα λοιπόν, πριν προχωρήσεις στην ανάκτηση του διαγραμμένου Θανάση, είναι να εξετάσεις τα κίνητρά σου. Γιατί ξαφνικά θέλεις πίσω το πεταμένο σου παιχνίδι; Μήπως έμαθες ότι κάποιο άλλο κοριτσάκι εκτίμησε τις χάρες του και ζήλεψες; Ή μήπως περνάς μοναξιές; Για να είμαι ειλικρινής, τις περισσότερες φορές η επιθυμία μου να ανακτήσω το ex-file οφείλεται σε έναν από τους δύο προηγούμενους λόγους, οπότε το πρότζεκτ σταματά εδώ.


Εσύ πάλι διαφωνείς, πιστεύεις ότι έχεις κάνει ένα τεράστιο λάθος και ο άνθρωπος αυτός αξίζει να βρίσκεται στη ζωή σου. ΟΚ, πριν προχωρήσεις ολοταχώς στο βήμα 2, μείνε λίγο ακόμα εδώ και σκέψου: Είσαι έτοιμη να τον διεκδικήσεις και αντί για τις ανοιγμένες αγκάλες του να εισπράξεις μια ξεγυρισμένη χυλόπιτα όλη δική σου; Είπες «ναι»; Πάμε παρακάτω.


Δεν χρειάζεσαι καμπαρντίνα, μαύρα γυαλιά και περούκα. Τα social media να ’ναι καλά και οι κοινοί φίλοι, που θα σου δώσουν όσες πληροφορίες χρειάζεσαι. Αν, ας πούμε, η φωτογραφία του προφίλ του στο Facebook τον δείχνει αγκαλιά με μια με άσπρα, σε σκαλιά εκκλησίας και τριγύρω ρύζια, άργησες χαρακτηριστικά. Έτσι είναι. Παρατάς κάποιον στα κρύα του λουτρού και αντί να κρατήσει την αναπνοή του περιμένοντας πότε θα γυρίσεις μετανοημένη, αρχικά σκέφτεται τα χειρότερα για σένα, βγαίνει κάθε μέρα με τους κολλητούς του, κάποια στιγμή γνωρίζει μια άλλη –με την οποία μοιράζεται τη ζωή, το κρεβάτι και τις κυριακάτικες εφημερίδες του– κι εσύ πρέπει να πεις «game over». Αν διαπιστώσεις ότι βρίσκεται ακόμα στη φάση «την ξεπερνώ μ’ ένα μπουκάλι βότκα», προχωράς πίστα.


Ναι, όλως τυχαίως (δηλαδή, πλήρως προσχεδιασμένα) πέφτεις πάνω του σε ένα πάρτι, ένα καφέ, μια βάφτιση, όπου σε φωτίσει ο Θεός. Είσαι πρόσχαρη, γλυκιά, προσηνής, δεν λες εξυπνάδες, δεν κάνεις αδιάκριτες ερωτήσεις, απλώς ΛΑΜΠΕΙΣ από χαρά που τον είδες, του κάνεις και κανένα κομπλιμέντο για τα μαλλιά/το T-shirt/το καινούριο του ρολόι και του λες ότι θα ήθελες να τον ξαναδείς σύντομα και θα είχε χρόνο αύριο να πιείτε έναν καφέ; Δύο τινά υπάρχουν. Να είναι από σχετικά κουλ έως ακόμα ερωτοχτυπημένος, οπότε ο καφές να είναι ευκολάκι, ή να έχει βάλει τις σκέψεις «Μισώ την αναίσθητη σκύλα που με παράτησε» σε turbo mode, οπότε ο καφές είναι εκτός συζήτησης. Στην περίπτωση αυτή ρίχνεις τα μούτρα σου και του λες ότι πραγματικά θα το εκτιμούσες πολύ αν πίνατε ένα σύντομο καφέ, γιατί εδώ και καιρό σκέφτεσαι κάποια πράγματα που θέλεις να του πεις.


Η μεγάλη στιγμή ήρθε. Τον έχεις απέναντί σου. Μπορεί να είναι αδιαπέραστος και κουμπωμένος, σαν έγκλειστος φρονιμίτης, μπλαζέ λόγω πληγωμένου εγωισμού ή όλος αφτιά. Αφουγκράσου το κοινό σου και μίλα με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Μπες στο θέμα σου: Σκέφτεσαι από τη μια αυτόν και από την άλλη αυτό που σας χώρισε. Το οποίο, όσο το σκέφτεσαι, καταλήγεις ότι ήταν μια κουταμάρα και μισή για να τινάξετε στον αέρα μια σχέση τόσο όμορφη. Τσέκαρε αντιδράσεις και αν δεις δυσαρέσκεια/αδιαφορία/αντίδραση, μη σκαλίζεις πολύ τα επώδυνα παλιά, πέρνα γρήγορα στο ζητούμενο, που είναι το μέλλον. Το κοινό σας μέλλον, στο οποίο «ναι, Θανάση, αξιώνω μια δεύτερη ευκαιρία».


Προσοχή! Δεν απαιτείς επιτόπου μια απάντηση. Ας πούμε ότι απλώς θέλεις να δηλώσεις την ειλικρινή σου μεταμέλεια για ό,τι πήγε στραβά μεταξύ σας, να πάρεις πάνω σου όποιες ευθύνες σού αναλογούν και να εκφράσεις την πρόθεση να δοκιμάσεις ένα δεύτερο γύρο, με καλύτερες πλέον προοπτικές.


Η ετυμηγορία μπορεί να έρθει επιτόπου ή μπορεί ο άνθρωπος να θέλει το χρόνο του. Δώσ’ του τον. Ίσως είναι θετική, ίσως είναι και χυλόπιτα. Σ’ αυτή την περίπτωση οφείλεις να τη δεχτείς με αξιοπρέπεια. Μην κλαις και οδύρεσαι. Το θέμα δεν είναι να σε λυπηθεί. Μην προσπαθήσεις να τον μεταπείσεις. Αναγνώρισέ του το δικαίωμα να έχει άποψη για το αν θέλει ή όχι να μοιραστεί τη ζωή του με κάποια που τον έχει ήδη πληγώσει μία φορά. Μπορεί να μην κέρδισες την καρδιά του, κέρδισες όμως, χμμ, τη χαρά του παιχνιδιού. Και την επόμενη φορά θα είσαι σίγουρα πιο προσεκτική πριν ξεστομίσεις το «χωρίζουμε».



Κι αν όντως γυρίσει;

Συγχαρητήρια, τον έχεις πίσω. Μην περιμένεις ότι θα συνεχίσετε από εκεί όπου σταματήσατε, σαν να μη συνέβη τίποτα.


Μια συγνώμη, όσο ειλικρινής κι αν είναι, σπανίως λειτουργεί σαν κόλλα στιγμής που ενώνει αστραπιαία τα θρύψαλα μιας σχέσης. Συνήθως, όταν μπαίνουμε στο 2ο γύρο μιας σχέσης, φέρνουμε μαζί και πληγωμένα αισθήματα, θυμό, επιφυλάξεις, που δεν ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε ή χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να πειστούμε ότι κάναμε το σωστό. Το να τον κερδίσεις πίσω και να επιδιορθώσεις τις φθορές παίρνει χρόνο και θέλει υπομονή.



τελευταία άρθρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BEST OF NETWORK