Πως να αντιμετωπίσεις έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο

Πως να αντιμετωπίσεις έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο
Τα τελευταία χρόνια εξελικτικοί ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες και ερευνητές έριξαν φως στο μυστήριο του πόνου του χωρισμού. Ανακάλυψαν ότι η μαζική έκκριση ορμονών του στρες, που συνήθως συνοδεύουν τέτοια γεγονότα, μπορούν να αποδυναμώσουν την καρδιά, ένας λόγος για τον οποίο επιστήμονες αποκαλούν αυτό το φαινόμενο ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς.

Τι να κάνεις για να το ξεπεράσεις:

  • Βίωσε το πένθος του χωρισμού Μην προσπαθείς να αποφύγεις τα συναισθήματα θλίψης.



  • Αποδέξου το Χωρισμός σημαίνει ότι κάποιος από τους δυο παύει να είναι ικανοποιημένος, σε συναισθηματικό, σεξουαλικό και κοινωνικό επίπεδο.



  • Ανάλαβε την ευθύνη της επιλογής σου Μην κατηγορείς τον πρώην σύντροφό σου, ή τους γονείς σου, ή τα τρίτα άτομα που σε οδήγησαν στον χωρισμό. Οι κατηγορίες μόνο μειωμένη αυτοπεποίθηση δείχνουν, ενώ δε σε βοηθούν να εντοπίσεις τα δικά σου λάθη και να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Ξέχασε κάθε μορφής εκδικητικότητα. Μια τέτοια συμπεριφορά δείχνει μικροπρέπεια και οι συκοφαντίες συνήθως είναι μια μορφή βίας με στόχο την κοινωνική ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Η ανάγκη έκθεσης του πρώην συντρόφου οδηγεί σε συναισθήματα ντροπής και ενοχής, όταν περάσει η μπόρα του χωρισμού.



  • Μη γυρίζεις πίσω Απόφυγε τις οικειότητες έτσι ώστε να ξεκαθαριστούν τα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές. Τα φιλικά ραντεβού και οι συναντήσεις με διαφορές προφάσεις το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι η επιστροφή σε προηγούμενα στάδια του χωρισμού.



  • Δες το χωρισμό ως ευκαιρία και όχι ως αποτυχία Εκμεταλλεύσου αυτή την περίοδο για να επανεξετάσεις τις δυνατότητες, τα όνειρα και τις προσδοκίες σου. Κάνε τις αλλαγές που πάντα ήθελες, π.χ., να αδυνατίσεις, να αλλάξεις γκαρνταρόμπα, να πας ένα ταξίδι, να επιστρέψεις στα θρανία.



  • Μείνε για λίγο μόνη Απόφυγε να καλύψεις το κενό με κάποιο «συναισθηματικό babysitting», ρόλο που τον παίζουν οι φίλοι ή οι νέες ερωτικές γνωριμίες.



  • Μίλα σε φίλους Η απομόνωση αποτελεί εμπόδιο στην υγιή αντιμετώπιση του χωρισμού. Πολλοί άνθρωποι πιθανόν να μη γνωρίζουν πώς να σε βοηθήσουν ή μπορεί να μη θέλουν να σε ενοχλήσουν. Προσέγγισέ τους εσύ, έκφρασε τις ανάγκες σου και προσπάθησε να είσαι θετική στην πρόσκληση κάποιου φίλου για έξοδο.



  • Προχώρησε μπροστά Προσπάθησε να συγχωρέσεις. Κάθε σχέση μας επιτρέπει να συν-χωρούμε, να επεξεργαζόμαστε δηλαδή διαφορετικά τα γεγονότα και τις συμπεριφορές.Η συγχώρεση μάς ωριμάζει και επιτρέπει την κατανόηση του άλλου και της όποιας αδυναμίας του να σταθεί στη σχέση, προσφέροντας απλόχερα δύναμη, αντοχή στη ματαίωση και ισχυρή αυτοπεποίθηση. Να θυμάσαι αυτή την παγκόσμια αλήθεια: τόσο εσύ όσο και ο πρώην σύντροφός σου μπορεί να μην ταιριάξατε μεταξύ σας, αλλά μπορεί να ταιριάξετε θαυμάσια με ένα άλλο άτομο.


shape.gr

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr:

7 λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες στις σχέσεις

4 απλοί τρόποι για να πεις «Σ’ αγαπώ» με άλλα λόγια!

Είσαι μόνη; 10 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Θύμα μανιακού θαυμαστή η Κατερίνα Καινούργιου: «Μου έστειλε ακατάλληλες φωτογραφίες και…» (Βίντεο)

Η Τζένιφερ Γκάρνερ παραδέχτηκε δημοσίως την σχέση της με τον Μπραντ Πιτ (video)

«Πάγωσε» η Κατερίνα Καραβάτου με την αποκάλυψη του Σόμπουλου για την υπόθεση Δουρή (Βίντεο)