Λοιπόν, εδώ έχουμε μια ιδιαίτερα περίεργη κατάσταση. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο θέμα συζήτησης και προβληματισμό τόσο σε γυναικοπαρέες, όσο και σε αντροπαρέες, αλλά και μεταξύ νέων ζευγαριών. Πόσο πιθανό όμως είναι δύο πρώην σύντροφοι να παραμείνουν φίλοι μετά τον χωρισμό τους; Οι επιστήμονες έχουν για ακόμη μία φορά την απάντηση.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Social and Personal Relationships» δείχνει ότι ορισμένα ζευγάρια μπορούν πράγματι να διατηρήσουν φιλική σχέση μετά το χωρισμό τους, αρκεί να πληρούν ορισμένες… προϋποθέσεις!

Αντλώντας δεδομένα από το Project on Partner Dynamics, οι ερευνητές πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από ζευγάρια, κάνοντας ερωτήσεις για παράγοντες που αφορούσαν στα επίπεδα δέσμευσης του κάθε συντρόφου στη σχέση.

Δείτε ακόμη:  Σε θέλει ή μήπως όχι; 8 σημάδια για να το καταλάβεις!

Επαναληπτικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κάθε τέσσερις μήνες, συνολικά για ένα χρόνο. Οι ερευνητές εστίασαν σε 143 ζευγάρια που τελικά χώρισαν στο μεσοδιάστημα και τους έκαναν ερωτήσεις για το χωρισμό, αλλά και για τη μετέπειτα σχέση που είχαν διατηρήσει με τον – πρώην πια – σύντροφο.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερα ήταν τα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση και όσο ισχυρότερο ήταν το δέσιμο μεταξύ των πρώην συντρόφων, τόσο πιο πιθανό ήταν να διατηρηθεί μια φιλική σχέση, ακόμη κι όταν δεν υπήρχε πλέον το ερωτικό στοιχείο στην εξίσωση.

Οι άνθρωποι αυτοί μάλιστα δε φάνηκε να νιώθουν ιδιαίτερα απομακρυσμένοι μετά το χωρισμό. Τώρα, κατά πόσο καλό είναι, ή όχι, δύο πρώην σύντροφοι να κρατούν επαφή δεν απαντήθηκε στην εν λόγω έρευνα! Ένα πάντως να βάλετε καλά στο μυαλό σας: ποτέ, μα ποτέ μην καταλήξετε «friends with benefits» με τον πρώην ταίρι σας. Θα το μετανιώσετε αναμφίβολα μελλοντικά! Και ακόμη, είμαι της άποψης, ότι αν ραγίσει μια φορά το γυαλί, δεν κολλάει ξανά το αναθεματισμένο, αλλά και να κολλήσει, θα φαίνονται οι ρωγμές…

Και όταν καμιά φορά ακούω ένα χωρισμένο ζευγάρι να κάνει παρέα, μου έρχεται το εξής στο μυαλό ο εξής διάλογος: «- Χωρίσαμε, αλλά αποφασίσαμε να μείνουμε φίλοι. – Και εμένα ψόφησε ο σκύλος μου, αλλά λέω να τον κρατήσω.» Τέτοια φάση περίπου. Όμως, σε περίπτωση που αισθάνεστε την ανάγκη να μιλάτε με τον/την πρώην ακόμη και μετά τον χωρισμό, γιατί σας βοηθάει να ξεπεράσετε διάφορα προβλήματα, σας συμπαραστέκετε και σας εμψυχώνει, τότε κρατήστε μια τυπική επαφή, αλλά… μην γίνετε και κολλητοί!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Όσο πιο πολύ σε φτύνει τόσο πιο πολύ κολλάς»: Πώς εξηγείται αυτή η μεγάλη αλήθεια;

loading...